main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 februari 2024 — 10:59

In kaart: waar wordt nu precies gevochten na twee jaar oorlog in Oekraïne?

Terwijl de Russische oorlogsmachine op volle toeren draait, vechten Oekraïense soldaten onverminderd door. Oekraïne komt echter steeds verder in het nauw door uitgeputte strijdkrachten en een gebrek aan wapens en munitie. Toch verschuift de frontlinie amper. “We hebben te maken met een patstelling”, vertelt brigadegeneraal Han Bouwmeester.

De afgelopen maanden was de oostelijke Avdiivka het middelpunt van de strijd, maar de stad viel onlangs in Russische handen. “De slag om Avdiivka zegt op zichzelf niet veel. We zien een hele lange frontlinie”, vertelt Bouwmeester in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Wel hebben de Oekraïners een gebrek aan manschappen en munitie.”

Niet alleen zijn er te weinig kogels om af te vuren aan het front, er is ook te weinig munitie voor luchtverdediging tegen Russische luchtaanvallen op steden. “We zien dat Rusland nog steeds de grote steden aanvalt met drones en langeafstandsraketten. Daar wil je je zo goed mogelijk tegen verdedigen.”

‘Wat wil Rusland verder doen?’

Door het tekort aan munitie na twee jaar oorlog, worden de Oekraïense strijdkrachten aan de frontlinie in het oosten op een aantal plekken teruggedrongen, maar het lukt de Russen niet om door te stoten. “De Russen zijn lang niet zo ver als ze zouden willen”, zegt Bouwmeester. “Als we Vladimir Poetin mogen geloven, wil hij eigenlijk heel Oekraïne bezetten.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Hij gaat verder: “Poetin is vaak onduidelijk over wat hij nou precies wil met zijn speciale militaire operatie, zoals hij het zelf noemt. Hij spreekt over het denazificeren en demilitariseren van Oekraïne. Daarmee zegt hij eigenlijk dat hij het hele grondgebied in handen wil hebben.”

Zover is het tot nu toe niet gekomen. Rusland houdt gebieden in het oosten van Oekraïne bezet en het schiereiland De Krim in het zuiden, dat al sinds 2014 is geannexeerd. “Als we inzoomen op het front, zien we Avdiivka, waar enorm hard gestreden is, zoals vorig jaar rond Bachmoet is gevochten. Bij Bachmoet wordt nog steeds gevochten. De grote vraag die zich nu voordoet is: wat wil Rusland verder doen?”

De frontlinie in kaart

Bouwmeester toont een kaart van het slagveld. “Net ten noorden van Avdiivka ligt een klein plaatsje, waar Oekraïners een groot logistiek knooppunt ingericht hebben. Waarschijnlijk willen Poetin en het Russische leger daarnaartoe doorstoten.”

Tekst gaat verder onder video, waarin brigadegeneraal Han Bouwmeester de oorlog duidt middels een kaart van Oekraïne.

“Wat we ook zien: meer naar het zuiden ligt Robotyne, waar de Oekraïners met het najaarsoffensief hebben geprobeerd om door te breken. Dat is vrij snel gestopt. We zien dat daar de intensiteit door Rusland wordt opgevoerd. Ze proberen Robotyne terug te pakken”, zegt de brigadegeneraal.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Op dit moment bezitten de Russen delen van vier provincies: Donetsk en Luhansk in de Donbas-regio in het oosten en Zaporizja en Cherson, verder naar het zuiden. “Geen van de vier provincies heeft Poetin volledig in bezit.”

Patstelling

Volgens Bouwmeester hebben we te maken met een patstelling in de oorlog. “De vorige bevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, Valerij Zaloezjnyj, gaf dat in oktober al aan. Dat viel helemaal verkeerd bij Zelenski. De relatie tussen die twee werd vervolgens moeizamer, waarna Zaloezjnyj werd vervangen door Oleksandr Syrsky. Syrsky is de man die ten koste van alles heeft geprobeerd Bachmoet te behouden. Dat heeft hij ook geprobeerd met Avdiivka.”

In Oekraïne klinkt de kritiek dat de strijdkrachten te lang hebben vastgehouden aan Avdiivka ten koste van Oekraïense levens, vertelt Bouwmeester. Daar moet Oekraïne namelijk extra voorzichtig mee omspringen. “De grondtroepenverhouding is één op zeven. Voor iedere Oekraïense militair zijn er zeven Russen. Waar het gaat om artillerie is de verhouding één op elf in het voordeel van Rusland. Vooral die vuurwalsen die de Russen steeds afvuren, hebben heel sterk meegespeeld bij de val van Avdiivka. Er staat niets meer overeind.”

Bouwmeester denkt dat Oekraïne het front lang in stand kan houden. “Maar het zal steeds moeilijker worden.” Desondanks denkt hij niet dat het einde van de oorlog in zicht is. “Dit zou best een frozen conflict kunnen worden. Een conflict dat heel lang gaat duren, waar nooit een bestand over komt, met een frontlijn die in tact blijft.”

Lees ook: 

Defensieminister Ollongren steekt Oekraïense soldaten hart onder de riem: ‘Wij blijven jullie steunen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Heeft de ambacht nog toekomst in Nederland?

Het is crisis in ambachtsland. Oude ambachten zoals restauratiewerk of de schoenenmaker verdwijnen van de arbeidsmarkt en uit het straatbeeld. Heeft de ambacht nog een toekomst en hoe houden wij het vak in leven?

Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Aandacht voor de dreiging uit Iran en het laatste politieke nieuws uit Den Haag

Ook deze zaterdag kan je weer volop genieten van een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Oud-Frankrijk correspondent Eveline Bijlsma. Zij is te gast over de restauratie van de Notre-Dame, die vijf jaar geleden door brand werd verwoest;
  • Schrijver en cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi. Met hem bespreken we de dreiging vanuit Iran. Moet de internationale gemeenschap vrezen voor een Iraanse vergeldingsactie?;
  • Rolstoelbasketbalster Mariska Beijer werd in 2019 uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Samen met de Nederlandse vrouwen verdedigt zij hun Paralympische titel in Parijs deze zomer;
  • Journalist Hans van Willigenburg bundelde voor zijn nieuwste boek ‘Vrijheidsvuur’ gesprekken met vrije geesten over het gestreste klimaat waarin wij leven.
  • Politiek verslaggever van het AD Hans van Soest praat ons bij over het nieuws uit Den Haag. Waar worstelen de formerende partijen mee?;
  • Zoals je van ons gewend bent is ook Marcel Verreck weer van de partij met zijn column.
Zaterdag van 17.00 tot 19.00
Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

Het is het jaar 1987 als in een Nederlandse strafzaak voor het eerst gebruik wordt gemaakt van DNA-onderzoek. De zogenoemde WTC-verkrachter slaat in 1986 zes…

Lees meer

Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe…

Lees meer

Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een “op hoog…

Lees meer

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële “puzzel” te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De…

Lees meer

EU wil schrappen in rompslomp van slecht benut coronaherstelfonds

EU-landen moeten het Europese coronaherstelfonds gemakkelijker kunnen gebruiken, vinden de EU-landen en de Europese Commissie. De commissie gaat proberen de administratieve rompslomp te verminderen die…

Lees meer

Iraanse aanval op Israël op handen: ‘Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen’

Een aanval van Iran op Israël is aanstaande, zegt Amerika. Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif moet de waarschuwing “zeer serieus” worden genomen. “Het conflict…

Lees meer

Koopkracht gepensioneerden al decennia amper gestegen

Gepensioneerden gaan er al tientallen jaren amper op vooruit in de portemonnee. Het voorbije decennium zijn gepensioneerden met diepe zakken er zelfs behoorlijk in koopkracht…

Lees meer