Alleenstaanden komen moeilijk aan een koopwoning: ‘Daardoor vertragen andere fases in hun leven’
Veel singles hebben moeite met het vinden van een betaalbaar huis. Iemand die in zijn eentje alle rekeningen moet betalen, wordt gevoelsmatig weggelachen als die bij een bank aanklopt voor een hypotheek. Een mogelijke oplossing is een CPO, een collectief particulier opdrachtgeverschap, waarbij alleenstaanden de handen ineenslaan en zelf verantwoordelijkheid nemen voor de bouw van een woning of appartementencomplex.
Stand van Nederland: Generatie Next vroeg alleenstaanden waar zij als single het meest tegenaan lopen. Voor een derde (34 procent) is het vinden van een betaalbare woning het grootste probleem. Iets meer dan een kwart (27 procent) vindt het vervelend dat zij hun alledaagse kosten niet kunnen delen. Zo’n 12 procent zegt vooral moeite te hebben met alleen op reis te gaan. De rest heeft er geen mening over.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft, erkent de problematiek van het vinden van een betaalbare woning voor mensen die het moeten doen met één inkomen. “Als je een modaal inkomen verdient als alleenstaande, kun je ongeveer 180.000 euro lenen als je geen spaargeld hebt. Een gemiddelde koopwoning is 400.000 tot 430.000 euro. Dat is een enorm gat”, vertelt hij in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
CPO
Een CPO, een collectief particulier opdrachtgeverschap, biedt mogelijk de oplossing. Wat houdt een CPO precies in? “Dan ga je met een aantal mensen samen een gebouw ontwikkelen. Omdat je het zelf doet, kan dat soms goedkoper zijn dan wanneer een marktpartij het doet die daar flink aan moet verdienen”, zegt Boelhouwer. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, waarschuwt Boelhouwer. “Je moet wel locaties en een lange adem hebben. Het kost veel tijd.”
Iemand die over zo’n lange adem beschikt, is Sergio Meije. Hij is initiatiefnemer van een CPO in het Amsterdamse IJburg. In 2018 startte hij zijn project en een jaar geleden kreeg hij de sleutels overhandigd. Hij kwam op het idee om een CPO te beginnen via zijn vorige werkgever. “Die vertelde mij dat als ik een betaalbare woning wilde, ik het zelf moest gaan doen.” Zo gezegd, zo gedaan. Meije ging met anderen het gesprek hierover aan. “In plaats van dat je het alleen doet, doe je het samen. Dan deel je de kosten ook samen.”
Stand van Nederland gemist? Geen probleem! Kijk deze of eerdere afleveringen terug op NPO Start.
Meije ziet een CPO als “heel interessante oplossing” voor de toekomst. Hij pleit ervoor dat de gemeente dit soort zaken oppakt en hier een subsidiepotje voor opent. Daarnaast begrijpt Meije niet dat een vierkante meterprijs voor een kleine woning een stuk hoger is ten opzichte van grotere woningen. “Het is de omgekeerde wereld. We moeten die omslag maken om ervoor te zorgen dat mensen die alleen zijn ook een woning kunnen krijgen.”
Huren ook een probleem?
Kopen is dus vrij lastig voor singles. Hoe zit dat met huren? “Het aanbod van huurwoningen is toegenomen de laatste jaren, maar dat staat nu onder druk”, zegt Boelhouwer, die ziet dat beleggers terughoudender zijn geworden met investeringen. “Ook vanwege de huurregulering en maatregelen die er komen. Particulieren trekken zich eveneens terug, vanwege de belastingmaatregel. Het aanbod zal in de toekomst minder worden en dat is een probleem. Dan val je letterlijk tussen wal en schip als alleenstaande.”
Doordat singles moeilijker aan een koopwoning komen, blijven zij vaak langer thuis wonen. “Dat maakt ook dat andere fases in hun leven vertragen”, concludeert financieel expert Adine Faber-Versluis. Dat kan volgens haar nadelige gevolgen hebben. “Mensen beginnen later met een gezin dan zij zouden willen. Ze komen later op de woningmarkt. Ze betalen meer, want prijzen gaan meer omhoog, waardoor ze uiteindelijk minder overhouden om de economie draaiende te houden. Het zijn dingen die wij allemaal op de lange termijn merken.”
Faber-Versluis stelt voor om op een andere manier naar huisvesting te kijken. “Er wordt vaak gekeken naar hoeveel eengezinswoningen erbij moeten komen. Je kunt ook zeggen: moeten we niet meer studio’s of kleinere woningen maken? Dan kunnen we met het oppervlak dat er is veel meer mensen bedienen.”
Het aantal alleenstaanden in Nederland neemt toe en ons land is daar niet volledig op ingericht. Zo ervaren veel singles dat zij niet of moeilijk aan een koopwoning komen. Het is met één inkomen financieel niet te bolwerken. Zijn er oplossingen voor onze singles? Kijk zaterdag om 22.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next, op NPO 2.
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Is vintage nog een koopje?
Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?
Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.
Diefstal in de thuiszorg
Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor?
De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.
Asielminister Marjolein Faber “slaat een pleefiguur in Europa”, nadat ze pleitte voor een opt-out op asielbeleid. Dat zegt partijleider van het CDA Henri Bontenbal in…
Lees meerNaroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…
Lees meerAuteur Pieter Koolwijk heeft in het kinderboekenweekgeschenk, het boek Schatpakkers, zelfverzonnen scheldwoorden geschreven. Dat vertelde de schrijver in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Koolwijk zegt…
Lees meerOp veel plaatsen in Nederland was donderdagavond het noorderlicht te zien. Op sociale media staan veel beelden van het poollicht, dat mensen hebben gezien in…
Lees meerHoofdagent van het Amsterdamse Bureau Burgwallen Lieke Hester schrijft in haar tweede boek Het wordt ook steeds gekker opnieuw over haar ervaringen bij de politie. Naast…
Lees meerPVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…
Lees meerAls Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…
Lees meerDeze zaterdag komt WNL In de Kantine met een speciale radio-uitzending. Live vanaf de 53e editie van de Military in Boekelo, een van de grootste…
Lees meerPolitiek fotograaf Bart Maat draait al aardig wat jaren mee in Den Haag. Zo won hij een Zilveren Camera voor zijn beroemde ‘functie elders’-foto. Nu…
Lees meerSteeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…
Lees meerEén op de vijf mensen die afhankelijk is van een hulpmiddel, zoals een rollator of geleidehond, mag soms ergens niet naar binnen, terwijl dit wel…
Lees meerMogelijk zijn ook foto’s of afbeeldingen, die worden gebruikt in visitekaartjes van de politie, buitgemaakt bij de recente hack. “Voor collega’s in heimelijke functies is…
Lees meerNa 22 grandslamtitels, houdt de voormalig nummer één van de wereld en absolute gravelkoning Rafael Nadal het na dit tennisseizoen voor gezien. De 38-jarige Spanjaard…
Lees meerSP-leider Jimmy Dijk wil maximaal 40.000 migranten per jaar toelaten, maar haalt tegelijkertijd hard uit naar de strenge migratieplannen van de PVV. Die zijn “zeer…
Lees meerDe SP moet een duidelijker standpunt innemen wat betreft migratie, vindt de achterban. Dat stelt SP-leider Jimmy Dijk in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Als…
Lees meer