main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 23 februari 2024 — 07:32

Alleenstaanden komen moeilijk aan een koopwoning: ‘Daardoor vertragen andere fases in hun leven’

Veel singles hebben moeite met het vinden van een betaalbaar huis. Iemand die in zijn eentje alle rekeningen moet betalen, wordt gevoelsmatig weggelachen als die bij een bank aanklopt voor een hypotheek. Een mogelijke oplossing is een CPO, een collectief particulier opdrachtgeverschap, waarbij alleenstaanden de handen ineenslaan en zelf verantwoordelijkheid nemen voor de bouw van een woning of appartementencomplex.

Stand van Nederland: Generatie Next vroeg alleenstaanden waar zij als single het meest tegenaan lopen. Voor een derde (34 procent) is het vinden van een betaalbare woning het grootste probleem. Iets meer dan een kwart (27 procent) vindt het vervelend dat zij hun alledaagse kosten niet kunnen delen. Zo’n 12 procent zegt vooral moeite te hebben met alleen op reis te gaan. De rest heeft er geen mening over.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft, erkent de problematiek van het vinden van een betaalbare woning voor mensen die het moeten doen met één inkomen. “Als je een modaal inkomen verdient als alleenstaande, kun je ongeveer 180.000 euro lenen als je geen spaargeld hebt. Een gemiddelde koopwoning is 400.000 tot 430.000 euro. Dat is een enorm gat”, vertelt hij in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

CPO

Een CPO, een collectief particulier opdrachtgeverschap, biedt mogelijk de oplossing. Wat houdt een CPO precies in? “Dan ga je met een aantal mensen samen een gebouw ontwikkelen. Omdat je het zelf doet, kan dat soms goedkoper zijn dan wanneer een marktpartij het doet die daar flink aan moet verdienen”, zegt Boelhouwer. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, waarschuwt Boelhouwer. “Je moet wel locaties en een lange adem hebben. Het kost veel tijd.”

Iemand die over zo’n lange adem beschikt, is Sergio Meije. Hij is initiatiefnemer van een CPO in het Amsterdamse IJburg. In 2018 startte hij zijn project en een jaar geleden kreeg hij de sleutels overhandigd. Hij kwam op het idee om een CPO te beginnen via zijn vorige werkgever. “Die vertelde mij dat als ik een betaalbare woning wilde, ik het zelf moest gaan doen.” Zo gezegd, zo gedaan. Meije ging met anderen het gesprek hierover aan. “In plaats van dat je het alleen doet, doe je het samen. Dan deel je de kosten ook samen.”

Stand van Nederland gemist? Geen probleem! Kijk deze of eerdere afleveringen terug op NPO Start.

Meije ziet een CPO als “heel interessante oplossing” voor de toekomst. Hij pleit ervoor dat de gemeente dit soort zaken oppakt en hier een subsidiepotje voor opent. Daarnaast begrijpt Meije niet dat een vierkante meterprijs voor een kleine woning een stuk hoger is ten opzichte van grotere woningen. “Het is de omgekeerde wereld. We moeten die omslag maken om ervoor te zorgen dat mensen die alleen zijn ook een woning kunnen krijgen.”

Huren ook een probleem?

Kopen is dus vrij lastig voor singles. Hoe zit dat met huren? “Het aanbod van huurwoningen is toegenomen de laatste jaren, maar dat staat nu onder druk”, zegt Boelhouwer, die ziet dat beleggers terughoudender zijn geworden met investeringen. “Ook vanwege de huurregulering en maatregelen die er komen. Particulieren trekken zich eveneens terug, vanwege de belastingmaatregel. Het aanbod zal in de toekomst minder worden en dat is een probleem. Dan val je letterlijk tussen wal en schip als alleenstaande.”

Doordat singles moeilijker aan een koopwoning komen, blijven zij vaak langer thuis wonen. “Dat maakt ook dat andere fases in hun leven vertragen”, concludeert financieel expert Adine Faber-Versluis. Dat kan volgens haar nadelige gevolgen hebben. “Mensen beginnen later met een gezin dan zij zouden willen. Ze komen later op de woningmarkt. Ze betalen meer, want prijzen gaan meer omhoog, waardoor ze uiteindelijk minder overhouden om de economie draaiende te houden. Het zijn dingen die wij allemaal op de lange termijn merken.”

Faber-Versluis stelt voor om op een andere manier naar huisvesting te kijken. “Er wordt vaak gekeken naar hoeveel eengezinswoningen erbij moeten komen. Je kunt ook zeggen: moeten we niet meer studio’s of kleinere woningen maken? Dan kunnen we met het oppervlak dat er is veel meer mensen bedienen.”

Het aantal alleenstaanden in Nederland neemt toe en ons land is daar niet volledig op ingericht. Zo ervaren veel singles dat zij niet of moeilijk aan een koopwoning komen. Het is met één inkomen financieel niet te bolwerken. Zijn er oplossingen voor onze singles? Kijk zaterdag om 22.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next, op NPO 2.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Heeft de ambacht nog toekomst in Nederland?

Het is crisis in ambachtsland. Oude ambachten zoals restauratiewerk of de schoenenmaker verdwijnen van de arbeidsmarkt en uit het straatbeeld. Heeft de ambacht nog een toekomst en hoe houden wij het vak in leven?

Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Aandacht voor de dreiging uit Iran en het laatste politieke nieuws uit Den Haag

Ook deze zaterdag kan je weer volop genieten van een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Oud-Frankrijk correspondent Eveline Bijlsma. Zij is te gast over de restauratie van de Notre-Dame, die vijf jaar geleden door brand werd verwoest;
  • Schrijver en cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi. Met hem bespreken we de dreiging vanuit Iran. Moet de internationale gemeenschap vrezen voor een Iraanse vergeldingsactie?;
  • Rolstoelbasketbalster Mariska Beijer werd in 2019 uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Samen met de Nederlandse vrouwen verdedigt zij hun Paralympische titel in Parijs deze zomer;
  • Journalist Hans van Willigenburg bundelde voor zijn nieuwste boek ‘Vrijheidsvuur’ gesprekken met vrije geesten over het gestreste klimaat waarin wij leven.
  • Politiek verslaggever van het AD Hans van Soest praat ons bij over het nieuws uit Den Haag. Waar worstelen de formerende partijen mee?;
  • Zoals je van ons gewend bent is ook Marcel Verreck weer van de partij met zijn column.
Zaterdag van 17.00 tot 19.00
Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

Het is het jaar 1987 als in een Nederlandse strafzaak voor het eerst gebruik wordt gemaakt van DNA-onderzoek. De zogenoemde WTC-verkrachter slaat in 1986 zes…

Lees meer

Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe…

Lees meer

Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een “op hoog…

Lees meer

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële “puzzel” te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De…

Lees meer

EU wil schrappen in rompslomp van slecht benut coronaherstelfonds

EU-landen moeten het Europese coronaherstelfonds gemakkelijker kunnen gebruiken, vinden de EU-landen en de Europese Commissie. De commissie gaat proberen de administratieve rompslomp te verminderen die…

Lees meer

Iraanse aanval op Israël op handen: ‘Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen’

Een aanval van Iran op Israël is aanstaande, zegt Amerika. Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif moet de waarschuwing “zeer serieus” worden genomen. “Het conflict…

Lees meer

Koopkracht gepensioneerden al decennia amper gestegen

Gepensioneerden gaan er al tientallen jaren amper op vooruit in de portemonnee. Het voorbije decennium zijn gepensioneerden met diepe zakken er zelfs behoorlijk in koopkracht…

Lees meer