main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 23 februari 2024 — 07:32

Alleenstaanden komen moeilijk aan een koopwoning: ‘Daardoor vertragen andere fases in hun leven’

Veel singles hebben moeite met het vinden van een betaalbaar huis. Iemand die in zijn eentje alle rekeningen moet betalen, wordt gevoelsmatig weggelachen als die bij een bank aanklopt voor een hypotheek. Een mogelijke oplossing is een CPO, een collectief particulier opdrachtgeverschap, waarbij alleenstaanden de handen ineenslaan en zelf verantwoordelijkheid nemen voor de bouw van een woning of appartementencomplex.

Stand van Nederland: Generatie Next vroeg alleenstaanden waar zij als single het meest tegenaan lopen. Voor een derde (34 procent) is het vinden van een betaalbare woning het grootste probleem. Iets meer dan een kwart (27 procent) vindt het vervelend dat zij hun alledaagse kosten niet kunnen delen. Zo’n 12 procent zegt vooral moeite te hebben met alleen op reis te gaan. De rest heeft er geen mening over.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft, erkent de problematiek van het vinden van een betaalbare woning voor mensen die het moeten doen met één inkomen. “Als je een modaal inkomen verdient als alleenstaande, kun je ongeveer 180.000 euro lenen als je geen spaargeld hebt. Een gemiddelde koopwoning is 400.000 tot 430.000 euro. Dat is een enorm gat”, vertelt hij in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

CPO

Een CPO, een collectief particulier opdrachtgeverschap, biedt mogelijk de oplossing. Wat houdt een CPO precies in? “Dan ga je met een aantal mensen samen een gebouw ontwikkelen. Omdat je het zelf doet, kan dat soms goedkoper zijn dan wanneer een marktpartij het doet die daar flink aan moet verdienen”, zegt Boelhouwer. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, waarschuwt Boelhouwer. “Je moet wel locaties en een lange adem hebben. Het kost veel tijd.”

Iemand die over zo’n lange adem beschikt, is Sergio Meije. Hij is initiatiefnemer van een CPO in het Amsterdamse IJburg. In 2018 startte hij zijn project en een jaar geleden kreeg hij de sleutels overhandigd. Hij kwam op het idee om een CPO te beginnen via zijn vorige werkgever. “Die vertelde mij dat als ik een betaalbare woning wilde, ik het zelf moest gaan doen.” Zo gezegd, zo gedaan. Meije ging met anderen het gesprek hierover aan. “In plaats van dat je het alleen doet, doe je het samen. Dan deel je de kosten ook samen.”

Stand van Nederland gemist? Geen probleem! Kijk deze of eerdere afleveringen terug op NPO Start.

Meije ziet een CPO als “heel interessante oplossing” voor de toekomst. Hij pleit ervoor dat de gemeente dit soort zaken oppakt en hier een subsidiepotje voor opent. Daarnaast begrijpt Meije niet dat een vierkante meterprijs voor een kleine woning een stuk hoger is ten opzichte van grotere woningen. “Het is de omgekeerde wereld. We moeten die omslag maken om ervoor te zorgen dat mensen die alleen zijn ook een woning kunnen krijgen.”

Huren ook een probleem?

Kopen is dus vrij lastig voor singles. Hoe zit dat met huren? “Het aanbod van huurwoningen is toegenomen de laatste jaren, maar dat staat nu onder druk”, zegt Boelhouwer, die ziet dat beleggers terughoudender zijn geworden met investeringen. “Ook vanwege de huurregulering en maatregelen die er komen. Particulieren trekken zich eveneens terug, vanwege de belastingmaatregel. Het aanbod zal in de toekomst minder worden en dat is een probleem. Dan val je letterlijk tussen wal en schip als alleenstaande.”

Doordat singles moeilijker aan een koopwoning komen, blijven zij vaak langer thuis wonen. “Dat maakt ook dat andere fases in hun leven vertragen”, concludeert financieel expert Adine Faber-Versluis. Dat kan volgens haar nadelige gevolgen hebben. “Mensen beginnen later met een gezin dan zij zouden willen. Ze komen later op de woningmarkt. Ze betalen meer, want prijzen gaan meer omhoog, waardoor ze uiteindelijk minder overhouden om de economie draaiende te houden. Het zijn dingen die wij allemaal op de lange termijn merken.”

Faber-Versluis stelt voor om op een andere manier naar huisvesting te kijken. “Er wordt vaak gekeken naar hoeveel eengezinswoningen erbij moeten komen. Je kunt ook zeggen: moeten we niet meer studio’s of kleinere woningen maken? Dan kunnen we met het oppervlak dat er is veel meer mensen bedienen.”

Het aantal alleenstaanden in Nederland neemt toe en ons land is daar niet volledig op ingericht. Zo ervaren veel singles dat zij niet of moeilijk aan een koopwoning komen. Het is met één inkomen financieel niet te bolwerken. Zijn er oplossingen voor onze singles? Kijk zaterdag om 22.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next, op NPO 2.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer