main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 februari 2024 — 09:11

Nederlandse Politiebond luidt noodklok: politiek, ga met klimaatdemonstranten in gesprek

Politiek, ga in gesprek met klimaatdemonstranten. Die oproep doet voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ze waarschuwt dat de inzet bij demonstraties ten koste gaat van de rust van agenten. “Deze mensen komen niet meer op adem.”

Ondanks een verbod van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsma wil actiegroep Extinction Rebellion zaterdag opnieuw de A10 blokkeren. Dat betekent ook opnieuw extra politie-inzet. Kooiman: “Er wordt aan agenten gevraagd om verlof in te trekken. Het gaat dus ten koste van hun vrije dagen. Als vakbondsleider maak ik mij daar zorgen over.”

Vorig weekend nog hebben Amsterdamse politieagenten collega’s in Den Haag bijgestaan tijdens de rellen rond een bijeenkomst van Eritreeërs. Ander politiewerk blijft liggen, waarschuwt Kooiman. “Agenten hebben ontzettend veel te doen in hun wijk. Noodhulp en de aangiftes lopen daar vast. En nu worden ze weer ingezet op de A10”, verzucht ze.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Agenten begrijpen dat inzet tijdens demonstraties onderdeel is van het werk, benadrukt Kooiman. “Al in september hebben de politie en politievakbonden opgeroepen: ‘Politiek, ga in gesprek met demonstranten’. Uiteindelijk zijn de agenten de politieke troep aan het opruimen op de A10. Ze zijn ontzettend boos dat ze niet gehoord worden en opnieuw die inzet moeten plegen, terwijl de capaciteit ontbreekt.”

‘Ga in gesprek’

In een gezamenlijk statement begin deze maand schreven de politie en politievakbonden dat het blokkeren van snelwegen ‘een rage is geworden omdat de politiek wegkijkt en niet met oplossingen komt’. Kooiman pleit voor de inzet van een bemiddelaar tussen politiek en klimaatdemonstranten. “Ga in gesprek.”

Ze gaat verder: “Op de A10 is dat gesprek er helemaal niet. Het enige wat klimaatdemonstranten hebben, is een gesprek met de politie, die al die demonstranten weer moet wegslepen. Uiteindelijk kunnen die demonstranten weer de vrije loop nemen, want het Openbaar Ministerie heeft ook de capaciteit niet om deze demonstranten te vervolgen.”

Kooiman spreekt van een ‘eindeloze exercitie’. “Uiteindelijk is de politie daar om de veiligheid te garanderen, om te zorgen dat er geen ongelukken zijn. Het OM kan zeggen: ‘Sorry, wij hebben geen capaciteit, we gaan het niet doen’. “De politiek kan heel makkelijk vanuit Den Haag zeggen: ‘Jullie moeten harder optreden’.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

“Uiteindelijk is de politie als uitvoeringsinstantie de enige partij die niet kan zeggen: ‘Dan doen we helemaal niks’. Het is de A10, je moet zorgen dat er geen ongelukken gebeuren”, zegt de vakbondsvoorvrouw.

‘Wijkagenten kunnen niet in de wijken zijn’

Ze benadrukt dat de inzet tijdens demonstraties ten koste gaat van het blauw op straat. “Het zijn de wijkagenten die niet in de wijk kunnen zijn. Het zijn de rechercheurs die onderzoeken niet kunnen vervolgen. Het zijn de jeugdagenten die niet bij gezinnen kunnen zijn.”

Kooiman houdt haar hart vast. “Als je het hebt over aankomend weekend, zijn er ook in andere steden, gezien de rellen van afgelopen weekend, extra zorgen. Er is aandacht voor bijvoorbeeld de Eritrese feesten die in Rotterdam zijn. Als ook daar iets gebeurt, schaalt heel Nederland op en komt hulp uit alle hoeken van het land. Dat gaat dan wéér ten koste van de andere inzet en de eigen rust en ruimte die agenten nodig hebben.”

Lees ook: 

Den Haag zet zich schrap voor nieuwe acties Extinction Rebellion

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer