Huiseigenaren opgelet: door klimaatverandering steeds meer verzakkingen, scheuren en ondergelopen kelders
Kletsnatte winters en gortdroge zomers zorgen ervoor dat steeds meer woningen in Nederland te maken krijgen met verzakkingen, natte kelders of scheuren in de muur. Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt waarschuwt dat de fundering in veel Nederlandse huizen steeds kwetsbaarder wordt. "Funderingsproblemen is iets van alle tijden, maar door klimaatverandering gaat het vaker voorkomen."
Samen met ING en ABN AMRO publiceert de Rabobank vandaag het rapport 'Klimaatverandering en de Nederlandse woningmarkt'. In het rapport wordt gesproken over een aantal grote kostenposten, waarvan de grootste het energiezuiniger maken van woningen is. "Voor het energiezuiniger maken van een gemiddelde woning is het kostenplaatje zo'n 20.000 euro", stelt hoofdeconoom Barendregt in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Veel geld, dat zich volgens Barendregt op termijn ook weer deels kan terugverdienen. "Je krijgt er een lagere energierekening van, maar het is niet zo dat het kostenplaatje zich altijd helemaal terugverdient. Het is een enorm bedrag." Toch denkt ze dat de maatschappij deze stappen kan en moet zetten.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Klimaatplannen in perspectief
Barendregt benadrukt dat we deze klimaatplannen in perspectief moeten plaatsen. Ze ziet een mogelijkheid voor een deel van de bewoners om aan het kostenplaatje te kunnen voldoen. "De gemiddelde overwaarde op een woning is momenteel twee ton. De financierbaarheid zal daarom voor veel mensen geen probleem zijn, maar voor een deel ook weer wel. Daarom hebben we alle verschillende facetten die op huiseigenaren afkomen in kaart gebracht."
Als mensen blijven wonen in hun eigen huis, kunnen ze uiteraard geen gebruik maken van de overwaarde van hun woning. Die kunnen bewoners wel inzetten om het te financieren. "Met een lening kan je investeren. Die kan je ook toepassen bij het herstel van een woning. Alleen heeft niet iedereen overwaarde. We hebben een vraagstuk rond het financiële draagvlak van huishoudens en de verdeling van de kosten."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
Schrijnend voorbeeld
Bas Gietemans van het burgerinitiatief funderingsschade luidt, al staand voor een huis vol scheuren, de noodklok. "Deze ernstige scheurvorming heeft zich nog nooit op deze schaal voorgedaan. Door enorm droge zomers daalt het grondwaterpeil, waardoor de kleigrond krimpt en je huis ongelijkmatig wordt. Dat zorgt voor scheurvorming."
Je huis wordt daardoor minder waard en je kan de woning minder snel verkopen. "Kortom, je zit opgezadeld met een probleem", onderstreept Gietemans. "En je staat er alleen voor. Verzekeringen en instanties geven niet thuis. Terwijl je het probleem niet zelf op kan lossen."