main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 februari 2024 — 13:16

Festivalseizoen begint, nog meer problemen voor asielstaatssecretaris Eric van der Burg

Terwijl in Ter Apel met man en macht wordt gewerkt om onder de 2000 asielzoekers te blijven, wordt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) geconfronteerd met een nieuwe hoofdbreker. Vanwege het aanstaande festivalseizoen komt tijdelijke opvangcapaciteit verder onder druk te staan, meldt De Telegraaf.

In Ter Apel verblijven op dit moment meer asielzoekers dan toegestaan. Op 23 januari bepaalde de rechter dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vier weken de tijd kreeg om het aantal onder de 2000 te brengen. Gebeurt dat niet, dan volgt vanaf morgen een dwangsom van 15.000 euro voor iedere dag dat het niet lukt.

“We doen ons uiterste best om het aantal omlaag te brengen. De termijn om dat te doen voor een dwangsom gaat gelden, loopt woensdagnacht af. We kunnen nog niet zeggen of we dat gaan halen”, zegt een woordvoerder van het COA.

Festivalseizoen

Voor demissionair staatssecretaris Van der Burg betekende de uitspraak dat hij nog harder op zoek moest naar opvangplekken elders in het land. Dat wordt de komende maanden alleen nog maar ingewikkelder. Op plekken waar normaal gesproken asielzoekers worden ondergebracht, slapen straks festivalgangers. Daar komt bij dat de instroom in de zomer alleen maar verder toeneemt.

“De grootste die afloopt is Biddinghuizen, dat gaat om meer dan 1000 plekken”, zegt de bewindsman. “Voor 1 april moet die leeg zijn, dat is een grote klap.” Op het terrein worden over een paar maanden Defqon.1 en Lowlands gehouden.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Ondertussen lijken ook zo’n 2700 zogenoemde derdelanders asiel aan te gaan vragen. Vanaf 4 maart maken zij geen aanspraak meer op de speciale status die voor Oekraïense vluchtelingen in het leven is geroepen. De migranten komen niet uit Oekraïne, maar verblijven wel in de gemeentelijke opvang die voor Oekraïners werd opgezet.

“De eerste doelstelling is het aantal in Ter Apel onder de 2000 krijgen, dus daar wordt nu aan gewerkt”, zegt Van der Burg tegen de krant. Maar, zegt hij: “Er is helemaal geen buffer.”

Genoeg bedden?

Op 1 februari is de veelbesproken spreidingswet in werking getreden, maar pas halverwege volgend jaar kan het kabinet gemeenten dwingen om asielzoekers op te vangen. Van der Burg: “Dus dat betekent ook dat ik bij de commissarissen van de Koning heb gevraagd of zij nu al op basis van vrijwilligheid plekken zou kunnen leveren, want dat moet toch voor 1 november.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Hij sluit niet uit dat in de komende maanden voor sommige asielzoekers geen bed gevonden kan worden. “We zijn er vooral voor aan het zorgen dat we voldoende plekken krijgen, juist om dat te voorkomen. Tot eind dit jaar blijft dat een risico, in het najaar gaan er wel weer grote locaties open die in de winter gebruikt kunnen worden en in de zomer niet.”

‘Oekraïners hebben arbeidsmarkt gevonden’

Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt noemt de opgave waar Van der Burg voor staat “hartstikke ingewikkeld”. “De parallel met de festivals vind ik ironisch. We zijn in Nederland heel goed om iets als een festival te organiseren, maar opvang is heel moeilijk. Dat komt omdat het een politiek vraagstuk is”, reageert ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Daar ligt het grote probleem.”

Er is ook reden tot optimisme. “Als econoom zie ik het belang van mensen die naar Nederland komen om hier te werken”, zegt Barendregt. “Bijvoorbeeld Oekraïense vluchtelingen, zij hebben in grote getalen de arbeidsmarkt gevonden. Dat is niet voor iedereen het geval, sommige mensen hebben hier minder kansen. Zo kijk ik er als econoom naar.”

‘Biedt kansen’

Oekraïners werken bijvoorbeeld in de haven van Rotterdam, vertelt CEO van Havenbedrijf Rotterdam Boudewijn Siemons. “Port Of Opportunities is een non-profitorganisatie die een match maakt tussen vacatures in de haven en vluchtelingen. Ze kijken verder dan alleen Oekraïners, om ook statushouders op die manier de haven in te kunnen krijgen.”

“We hebben een migratievraagstuk in Nederland, maar het wordt negatief afgeschilderd”, zegt Siemons. “We moeten ook kijken naar de mogelijkheden die het biedt. Gezien alle vacatures in Nederland, zouden we er zo met elkaar naar moeten kijken.”

Lees ook: 

Dwangsom 1,5 miljoen geen stok achter de deur voor COA om asielzoekers Ter Apel terug te dringen: ‘Een schijntje’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Heeft de ambacht nog toekomst in Nederland?

Het is crisis in ambachtsland. Oude ambachten zoals restauratiewerk of de schoenenmaker verdwijnen van de arbeidsmarkt en uit het straatbeeld. Heeft de ambacht nog een toekomst en hoe houden wij het vak in leven?

Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Aandacht voor de dreiging uit Iran en het laatste politieke nieuws uit Den Haag

Ook deze zaterdag kan je weer volop genieten van een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Oud-Frankrijk correspondent Eveline Bijlsma. Zij is te gast over de restauratie van de Notre-Dame, die vijf jaar geleden door brand werd verwoest;
  • Schrijver en cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi. Met hem bespreken we de dreiging vanuit Iran. Moet de internationale gemeenschap vrezen voor een Iraanse vergeldingsactie?;
  • Rolstoelbasketbalster Mariska Beijer werd in 2019 uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Samen met de Nederlandse vrouwen verdedigt zij hun Paralympische titel in Parijs deze zomer;
  • Journalist Hans van Willigenburg bundelde voor zijn nieuwste boek ‘Vrijheidsvuur’ gesprekken met vrije geesten over het gestreste klimaat waarin wij leven.
  • Politiek verslaggever van het AD Hans van Soest praat ons bij over het nieuws uit Den Haag. Waar worstelen de formerende partijen mee?;
  • Zoals je van ons gewend bent is ook Marcel Verreck weer van de partij met zijn column.
Zaterdag van 17.00 tot 19.00
Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

Het is het jaar 1987 als in een Nederlandse strafzaak voor het eerst gebruik wordt gemaakt van DNA-onderzoek. De zogenoemde WTC-verkrachter slaat in 1986 zes…

Lees meer

Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe…

Lees meer

Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een “op hoog…

Lees meer

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële “puzzel” te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De…

Lees meer

EU wil schrappen in rompslomp van slecht benut coronaherstelfonds

EU-landen moeten het Europese coronaherstelfonds gemakkelijker kunnen gebruiken, vinden de EU-landen en de Europese Commissie. De commissie gaat proberen de administratieve rompslomp te verminderen die…

Lees meer

Iraanse aanval op Israël op handen: ‘Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen’

Een aanval van Iran op Israël is aanstaande, zegt Amerika. Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif moet de waarschuwing “zeer serieus” worden genomen. “Het conflict…

Lees meer

Koopkracht gepensioneerden al decennia amper gestegen

Gepensioneerden gaan er al tientallen jaren amper op vooruit in de portemonnee. Het voorbije decennium zijn gepensioneerden met diepe zakken er zelfs behoorlijk in koopkracht…

Lees meer