Festivalseizoen begint, nog meer problemen voor asielstaatssecretaris Eric van der Burg
Terwijl in Ter Apel met man en macht wordt gewerkt om onder de 2000 asielzoekers te blijven, wordt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) geconfronteerd met een nieuwe hoofdbreker. Vanwege het aanstaande festivalseizoen komt tijdelijke opvangcapaciteit verder onder druk te staan, meldt De Telegraaf.
In Ter Apel verblijven op dit moment meer asielzoekers dan toegestaan. Op 23 januari bepaalde de rechter dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vier weken de tijd kreeg om het aantal onder de 2000 te brengen. Gebeurt dat niet, dan volgt vanaf morgen een dwangsom van 15.000 euro voor iedere dag dat het niet lukt.
“We doen ons uiterste best om het aantal omlaag te brengen. De termijn om dat te doen voor een dwangsom gaat gelden, loopt woensdagnacht af. We kunnen nog niet zeggen of we dat gaan halen”, zegt een woordvoerder van het COA.
Festivalseizoen
Voor demissionair staatssecretaris Van der Burg betekende de uitspraak dat hij nog harder op zoek moest naar opvangplekken elders in het land. Dat wordt de komende maanden alleen nog maar ingewikkelder. Op plekken waar normaal gesproken asielzoekers worden ondergebracht, slapen straks festivalgangers. Daar komt bij dat de instroom in de zomer alleen maar verder toeneemt.
“De grootste die afloopt is Biddinghuizen, dat gaat om meer dan 1000 plekken”, zegt de bewindsman. “Voor 1 april moet die leeg zijn, dat is een grote klap.” Op het terrein worden over een paar maanden Defqon.1 en Lowlands gehouden.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Ondertussen lijken ook zo’n 2700 zogenoemde derdelanders asiel aan te gaan vragen. Vanaf 4 maart maken zij geen aanspraak meer op de speciale status die voor Oekraïense vluchtelingen in het leven is geroepen. De migranten komen niet uit Oekraïne, maar verblijven wel in de gemeentelijke opvang die voor Oekraïners werd opgezet.
“De eerste doelstelling is het aantal in Ter Apel onder de 2000 krijgen, dus daar wordt nu aan gewerkt”, zegt Van der Burg tegen de krant. Maar, zegt hij: “Er is helemaal geen buffer.”
Genoeg bedden?
Op 1 februari is de veelbesproken spreidingswet in werking getreden, maar pas halverwege volgend jaar kan het kabinet gemeenten dwingen om asielzoekers op te vangen. Van der Burg: “Dus dat betekent ook dat ik bij de commissarissen van de Koning heb gevraagd of zij nu al op basis van vrijwilligheid plekken zou kunnen leveren, want dat moet toch voor 1 november.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
Hij sluit niet uit dat in de komende maanden voor sommige asielzoekers geen bed gevonden kan worden. “We zijn er vooral voor aan het zorgen dat we voldoende plekken krijgen, juist om dat te voorkomen. Tot eind dit jaar blijft dat een risico, in het najaar gaan er wel weer grote locaties open die in de winter gebruikt kunnen worden en in de zomer niet.”
‘Oekraïners hebben arbeidsmarkt gevonden’
Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt noemt de opgave waar Van der Burg voor staat “hartstikke ingewikkeld”. “De parallel met de festivals vind ik ironisch. We zijn in Nederland heel goed om iets als een festival te organiseren, maar opvang is heel moeilijk. Dat komt omdat het een politiek vraagstuk is”, reageert ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Daar ligt het grote probleem.”
Er is ook reden tot optimisme. “Als econoom zie ik het belang van mensen die naar Nederland komen om hier te werken”, zegt Barendregt. “Bijvoorbeeld Oekraïense vluchtelingen, zij hebben in grote getalen de arbeidsmarkt gevonden. Dat is niet voor iedereen het geval, sommige mensen hebben hier minder kansen. Zo kijk ik er als econoom naar.”
‘Biedt kansen’
Oekraïners werken bijvoorbeeld in de haven van Rotterdam, vertelt CEO van Havenbedrijf Rotterdam Boudewijn Siemons. “Port Of Opportunities is een non-profitorganisatie die een match maakt tussen vacatures in de haven en vluchtelingen. Ze kijken verder dan alleen Oekraïners, om ook statushouders op die manier de haven in te kunnen krijgen.”
“We hebben een migratievraagstuk in Nederland, maar het wordt negatief afgeschilderd”, zegt Siemons. “We moeten ook kijken naar de mogelijkheden die het biedt. Gezien alle vacatures in Nederland, zouden we er zo met elkaar naar moeten kijken.”
Lees ook:
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Diefstal op de werkvloer een taboe
Diefstal op de werkvloer vindt op grote schaal plaats, maar bedrijven durven vaak niet aan de bel te trekken.
Waar ligt de grens bij diefstal op de werkvloer? En wat kunnen werkgevers doen om diefstal te voorkomen?
Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.
Terugluisteren: SP-leider Jimmy Dijk bij Rick Nieman
De zondag begint met Rick Nieman. Met SP-leider Jimmy Dijk, Jort Kelder over de mooiste biografieën en Raymond Mens, Kysia Hekster en Carol Rock over de race naar het Witte Huis.
Klik hier en luister deze aflevering nu terug als podcast.
De verkoop van gebruikte auto’s lag vorige maand ruim 12 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldt brancheorganisatie BOVAG. Vooral gebruikte elektrische auto’s werden…
Lees meerHet CDA haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen slechts vijf zetels, maar bijna een jaar later zijn de christendemocraten opgewekt. In de laatste peiling van EenVandaag…
Lees meerOnder vrouwen is het een bekend begrip: de overgang. Mannen praten er te weinig over. Jurgen van den Berg maakte een podcast over hormonale schommelingen…
Lees meerTikTok of Instagram als springplank naar de theaterzaal. Voor steeds meer entertainers is dat werkelijkheid geworden, zo schreef onder meer Het Parool onlangs. Theaterproducent Albert…
Lees meerDe opgestapte staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) wordt door PVV-leider Geert Wilders voor de trein gegooid, zegt oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in Sven…
Lees meerProducent en muzikant Quincy Jones is overleden. Hij stierf zondag omringd door zijn familie in zijn woning in Los Angeles. Jones is 91 jaar geworden. Jones…
Lees meerHet CDA en de VVD komen met een oproep om kerncentrales sneller uit te rollen in Nederland. VVD-kamerlid Silvio Erkens en CDA-leider Henri Bontenbal willen…
Lees meerIn het Noord-Hollandse Tuitjenhorn willen ze aan de rand van het dorp een kavel bouwen voor jongeren die in het dorp willen blijven wonen. Ze…
Lees meerTerwijl 5 november met rasse schreden nadert, groeien in de Verenigde Staten de zorgen om misinformatie rond de presidentsverkiezingen. Volgens techexpert Ben van der Burg…
Lees meerHet transformeren van oude kantoren of leegstaande winkels naar huizen of appartementen is voor het tweede jaar op rij gedaald. Dat meldt het CBS. Met…
Lees meerVoormalig minister-president Ruud Lubbers koos aan het eind van zijn leven voor euthanasie. Dat is te lezen in de biografie Ruud Lubbers, Een Slag Anders, geschreven door Lennart…
Lees meerDe KNVB heeft de strijd tegen de btw-verhoging op sport nog niet opgegeven. De nationale voetbalbond organiseert maandag een staand ontbijt met sporters en Kamerleden….
Lees meerMedewerkers en andere betrokkenen bij Blokker krijgen maandag meer te horen over de financiële situatie van de winkelketen. Het 128 jaar oude winkelbedrijf kampte de…
Lees meerReizigers op Eindhoven Airport kunnen zondag te maken krijgen met vertraagde of geannuleerde vluchten, waarschuwt het vliegveld op de eigen website. Oorzaak is de mist…
Lees meerDe week begint nog vrij zonnig, maar volgens Weeronline moeten we vanaf woensdag rekening houden met mist, laaghangende bewolking en lokaal ook lichte regenbuien. De…
Lees meer