Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Motorrijden onder jongeren steeds populairder: ‘Toename van 44,5 procent’

Rick Hartkamp

Steeds meer jongeren tussen de 18 en 25 kopen een motor, blijkt uit cijfers van de BOVAG en RAI Vereniging. De afgelopen tien jaar is het aantal jongeren dat een motor koopt gemiddeld met 44,5 procent toegenomen. Ze willen de files mijden en zien de motor als flexibel vervoersmiddel of als statussymbool.

Vorig jaar kochten 21.641 jongvolwassenen een motor. De meest jongeren sloegen hun slag op de markt voor tweedehands motoren. Slechts 1500 jongeren kochten direct een nieuwe motor.

BOVAG-woordvoerder Stijn Oosterhoff zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat de groeiende populariteit van motoren onder jongeren een uitvergroting is van wat in de hele branche gebeurt. "De motorfiets wordt de afgelopen jaren steeds populairder. Dat zie je ook terug in de jongere doelgroep."

CBR ziet populariteit toenemen

Het CBR ziet het aantal jongeren dat het motorrijbewijs haalt structureel stijgen. Inmiddels maken zij bijna de helft van het totaal aantal uitgereikte rijbewijzen uit. In 2023 slaagden 33.500 voor hun praktijkexamen op de motor. In 2014 waren dat er slechts 19.000.

Door de stijging steeg het aantal motoren op de Nederlandse wegen het afgelopen decennium aanzienlijk: van 710.000 naar 800.000 motoren.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Meer dan een recreatiemiddel

"Vroeger was de motor echt een recreatiemiddel, maar tegenwoordig is dat allang niet meer zo. Het is ook een vervoersmiddel voor het woon- en werkverkeer geworden", ziet de BOVAG-woordvoerder. Hij juicht de populariteitstoename van motoren onder jongeren alleen maar toe. "Je kan als het nodig is makkelijker en sneller op je werk komen. Je bent flexibeler. Het is een mooie aanvulling van het aanbod aan mobiliteitsoplossingen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau