Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Oud-marinier onderstreept belang grootste NAVO-oefening sinds Koude Oorlog: ‘De wereld staat in brand’

Rick Hartkamp

De twee grootste Nederlandse marineschepen zijn uitgevaren naar Noorwegen om te participeren in de grootste NAVO-oefening sinds het einde van de Koude Oorlog. Volgens voormalig commandant van het Korps Mariniers Jeff Mac Mootry is deze NAVO-oefening belangrijker dan ooit, gezien de huidige instabiliteit in de wereld. "De hele wereld staat in brand. Overal zijn dreigingen", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

"Wij focussen heel erg op de oostgrens van het NAVO-gebied", doelt Mac Mootry op de huidige oorlog tussen Oekraïne en Rusland. "Maar Amerikanen traden afgelopen weekend op tegen de Houthi's in Jemen. Er zijn daarnaast ook enorme spanningen in de Zuid-Chinese Zee."

Te midden van de geopolitieke spanningen neemt Nederland komende maanden met ruim 5000 militairen deel aan de grootscheepse NAVO-oefening Steadfast Defender 2024. De marineschepen, de Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Karel Doorman, varen vandaag richting het hoge noorden, waar ze worden samengevoegd met eenheden van andere landen. De Nederlandse marine draagt 850 militairen bij, onder wie ruim 300 mariniers.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Scenario's

Mac Mootry legt uit hoe de NAVO-oefening voor deze krijgsmannen eruitziet. "Mariniers worden geconfronteerd met bepaalde scenario's. Er wordt gekeken in hoeverre ze met de mensen, middelen en procedures die ze ter beschikking hebben deze scenario's het hoofd kunnen bieden."

Mariniers moeten tijdens de oefening rekening houden met scenario's waarbij sprake is van gelijkwaardige tegenstanders die agressief optreden, vertelt de oud-marinier. "Of tegenstanders die zelfs betere middelen ter beschikking hebben." Nederlandse eenheden weten niet wat een tegenstander gaat doen en er wordt van ze verwacht ter plekke daarop in te spelen door middel van snelle besluitvorming en planning. "Dat moet je doen met een internationale staf. Daar zit de uitdaging."

NAVO-oefeningen vinden jaarlijks plaats, maar volgens Mac Mootry is het van groot belang om de oefeningen ieder jaar grootschalig aan te pakken. "Er zijn altijd personeelsveranderingen en je werkt in nieuwe samenstellingen. Er komen ook nieuwe middelen binnen, waar mariniers mee moeten leren werken. Tegenstanders ontwikkelen daarnaast nieuwe tactieken en procedures." Hij noemt de ontwikkeling van drones als wapen als voorbeeld. "Je ziet tegenwoordig dat daar veel gebruik van wordt gemaakt. Dat was tien jaar geleden niet zo en daar moet je op inspelen."

Tekst gaat verder onder de X:

Eensgezindheid

Mac Mootry benadrukt het belang dat de NAVO eensgezindheid moet uitstralen in een onzekere wereld. "Als je ziet dat alle NAVO-landen vertegenwoordigd zijn in deze oefening, dan straal je in ieder geval uit dat je als collectief bereid bent om je verantwoordelijkheid te nemen. Na deze oefening is ook duidelijk dat de NAVO in staat is om dat te doen."

Dat deze oefening bijdraagt aan de eensgezindheid van het bondgenootschap blijkt uit de deelnamecijfers: zo’n 90.000 militairen uit de 31 NAVO-lidstaten trainen van januari tot en met mei op verschillende plaatsen in Europa op een gezamenlijke reactie als een lidstaat wordt aangevallen. Artikel 5 van het NAVO-verdrag verplicht in dat geval de overige lidstaten om te hulp te schieten. Dat artikel staat onder druk door een recente uitspraak van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump.

Trump

"Trump zei dat als NAVO-landen niet voldoen aan de NAVO-norm van 2 procent, deze landen dan aangevallen mogen worden", vat oud-politicus Gert-Jan Segers de uitspraak samen. "Dat is een ontzettend slecht signaal. Je kunt alleen maar afschrikking uitstralen als je ook daadwerkelijk een eenheid vormt."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Mac Mootry ziet ook in dat de uitspraak van Trump niet helpt op het gebied van eensgezindheid. Maar, erkent hij, Nederland heeft de afgelopen jaar een slecht signaal afgegeven "door maar op 1 procent van de afgesproken NAVO-norm te zitten".

Vanaf begin april oefenen drie Nederlandse gevechtsbrigades van de landmacht samen met hun Duitse collega’s op met name het snel verplaatsen van eenheden over grote afstand. Zij verplaatsen zich van Nederland, via Duitsland en Polen, naar Litouwen. Zij nemen zo’n 1000 voertuigen mee, waaronder 175 gepantserde infanteriegevechtsvoertuigen.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau