Hoogleraar arbeidsrecht ziet het zzp-schap het liefst in de prullenbak verdwijnen: ‘Zorgt uiteindelijk voor minder productiviteit’
De Nederlandse economie bevindt zich in onstuimig vaarwater. Hoewel de recessie officieel voorbij is, betekent dat niet meteen dat alle zorgen van tafel zijn, betogen de gasten in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Volgens hen zijn er grote ingrepen nodig om Nederland gezond te houden op de langere termijn.
Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, windt er geen doekjes om: "Goed werkgeverschap betekent: alles op de langere termijn bekijken en daarop je beslissingen baseren." In die context haalt Verhulp verschillende onderzoeken aan die aantonen wat goede langere termijnbeslissingen zijn.
Eén daarvan is het afschaffen van het zzp-schap. "Als mensen besluiten om als zelfstandige door te gaan, dan plaatsen ze zich automatisch op een afstand van de organisatie zelf."
Goed werkgeverschap
Maar het zzp-schap is volgens de hoogleraar vooral een verschijnsel dat het ontbreekt aan 'goed werkgeverschap'. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar een sector zoals de zorg, dan zie je daarin een trend dat mensen geen diensten kunnen weigeren als ze in dienst zijn, maar zzp'ers wél. Daarmee creëer je een onwenselijke trend."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
En die trend is volgens de hoogleraar vooral te definiëren als 'afstand' en 'minder betrokkenheid'. "Uit studies is gebleken dat als mensen zich meer betrokken voelen bij een organisatie, de arbeidsproductiviteit op de langere termijn omhoog gaat." En dat is uiteindelijk weer goed nieuws voor de economie.
Luister de podcast. Tekst gaat hieronder verder.
Vakkrachtenregeling
Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PwC, zou daarnaast graag zien dat Nederland een zogeheten 'vakkrachtenregeling' gaat onderzoeken. Een onderwerp dat voor constante discussie zorgt, is namelijk 'arbeidsmigratie'. "Een dergelijke regeling houdt in dat je mensen hier naartoe haalt, ze schoolt en ze verplicht om hier een aantal jaar te werken. Vervolgens kunnen ze hun kennis en beroep weer gaan delen in hun thuisland." Duitsland heeft al een dergelijke regeling.
"Nederland zou net als buurlanden zoals Duitsland een vakkrachtenregeling moeten hebben", betoogt hoofdeconoom van PwC Barbara Baarsma. "Op deze manier kun je de arbeidsmigratie veel beter sturen en dat doen we op dit moment niet." #WNL pic.twitter.com/IENVlVNRZR
— WNL Haagse Lobby (@WNLHaagseLobby) February 19, 2024