Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Spioneren op de werkvloer komt steeds vaker voor: ‘Screening is normaal geworden’

Rick Hartkamp

Personeel wordt op de werkvloer steeds vaker gescreend, meldt De Telegraaf. Dat blijkt uit cijfers van techbedrijf Validata, dat ieder jaar tienduizenden van dit soort controles uitvoert. De vraag naar deze onderzoeken is het afgelopen jaar alleen maar toegenomen. Bedrijven screenen niet alleen een potentiële werknemer, maar ook mensen die al jaren in dienst zijn.

Validata loopt na of diegene van onbesproken gedrag is en ze doen regelmatig kredietchecks en internetscans. Harm Voogt, CEO van Validata, vertelt aan de krant dat zijn bedrijf in 2023 in totaal 75.000 screeningsrapporten opstelde, 13 procent meer dan in 2022.

Het meest opvallende aan deze cijfers is het feit dat het bij één op de zeven onderzoeken om personeel gaat dat al langer in dienst is. Validata wordt dus lang niet meer gebruikt voor alleen sollicitanten.

Mensen kunnen veranderen

Voogt benadrukt dat mensen kunnen veranderen. "Iemand kan een gokverslaving krijgen of in de schulden belanden." Hij ziet dat werkgevers zeker willen weten of hun personeel deugt. "Want als dat niet zo is, kan reputatieschade en financiële schade enorm zijn."

Voogt onderstreept dat Validata niet het enige screeningsbedrijf in Nederland is. Het aantal werknemers dat wordt 'bespioneerd' is daarom veel groter. Advocaat arbeidsrecht Pascal Besselink ziet dat het aantal controles dat bedrijven uitvoert met de dag groeit, met name in de financiële en juridische branches.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.

Spionagetrend niet te stoppen

Voogt benadrukt dat Validata transparant handelt en de gescreenden altijd op de hoogte stelt van het opgemaakte rapport over hem of haar. "Daarnaast doen we ook niet zomaar alles wat een bedrijf vraagt. We gaan niet iemands financiën bekijken als hij of zij in de zorg werkt. Bij een croupier van Holland Casino doen we dat wel. Het moet proportioneel zijn." Kortom, de spionagetrend lijkt voorlopig niet te stoppen.

Voogt ziet dat deze manier van controle is overgewaaid uit Amerika, waar het screenen van werknemers al jaren doodnormaal is. "Daar bekijken ze soms iedere vijf jaar alle medewerkers op een bepaalde afdeling opnieuw." In Nederland is wat Voogt betreft daarom nog veel ruimte voor groei.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

'Gaan niet verder dan social media'

"Deze heftige vorm van screening heb ik nog niet meegemaakt", zegt hoofdredacteur van Libelle Hilmar Mulder in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Je doet meestal wel een rondje social media. Als je een goede kandidaat hebt, wil je weten wat hun présence is. Verder dan Facebook, LinkedIn, X of Instagram heb ik het nog niet zien gaan."

Bij Defensie is een uitgebreide screening wel standaard prik, zegt brigadegeneraal Han Bouwmeester. "Als je solliciteert, moet je een aantal veiligheidsscreenings door. Ook als mensen al werkzaam zijn bij ons worden ze gescreend. Je wilt niet dat mensen in lastige posities komen omdat ze bijvoorbeeld schulden hebben. Dan zijn ze een doelwit voor inlichtingendiensten om onder druk gezet te worden. Dat wil je niet."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau