Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Oud-informateur Uri Rosenthal: ‘Extraparlementair kabinet helemaal niet belachelijk’

Peter Visser

Oud-informateur Uri Rosenthal (VVD) vindt dat de formerende partijen bereid moeten zijn om een extraparlementair kabinet te overwegen. "Er wordt vaak gezegd, ook in de kranten, dat we nu naar een exotische variant gaan, iets wat belachelijk is. Ik vind het helemaal niet belachelijk", zegt Rosenthal in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Kim Putters, de nieuwe informateur, gaat volgende week met deskundigen in gesprek over alternatieve varianten van kabinetten. De voorkeur voor een extraparlementair kabinet wordt al langer genoemd door NSC-leider Pieter Omtzigt en heeft sinds kort ook de voorkeur van VVD-leider Dilan Yeşilgöz.

Volgens Rosenthal doen PVV, VVD, NSC en BBB er goed aan de mogelijkheid voor een extraparlementair kabinet serieus te onderzoeken. "Het iets wat we al heel lang niet hebben gezien. De laatste keer was in de jaren 70, alweer vijftig jaar geleden. Dat betekent niet dat je er geen behoorlijke structuur aan kunt geven."

"Er zijn twee extraparlementaire kabinetten geweest die het vier jaar of bijna vier jaar hebben volgehouden", zegt de voormalig informateur (kabinetsformatie 2010). "Er is er één geweest, kabinet-Colijn V in 1939, dat het drie dagen heeft volgehouden en toen werd weggestuurd. Oftewel: ook met een extraparlementair kabinet kan het alle kanten op."

Misverstand

Rosenthal hoop dat Putters de variant bespreekbaar maakt aan de onderhandelingstafel en zich niet laat leiden door verhalen in de media. "Er bestaat een misverstand, namelijk dat een extraparlementair kabinet iets zou zijn waarbij je mensen uit het bedrijfsleven en andere sectoren haalt, samen in een kabinet zet, en dat het daarmee klaar is. Het ligt anders."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Hij benadrukt dat een extraparlementair kabinet een dichtgetimmerd regeerakkoord kan voorkomen. "In de kern komt het erop neer dat de band tussen regering en Tweede Kamer wat losser wordt. Bewindspersonen zetten beleid slechts in de steigers en die bewindspersonen kunnen mensen zijn met meer afstand tot de partijen." Tegelijkertijd betekent dat niet dat zij geen verstand van zaken hebben, benadrukt hij.

'Geen koudwatervrees hebben'

De voormalig minister van Buitenlandse Zaken ziet een extraparlementair kabinet als een serieuze optie. "We hebben in de geschiedenis weliswaar weinig, maar wel een paar extraparlementaire kabinetten gehad. Zo exotisch is het niet."

Rosenthal gaat verder: "En als je praat over de nieuwe bestuurscultuur, iets waar Pieter Omtzigt protagonist van is, dan moet je geen koudwatervrees hebben en moet je kijken naar hoe je dit zou kunnen doen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau