Ook mannen kiezen steeds vaker voor deeltijdwerken, blijkt uit CBS-cijfers
Niet alleen vrouwen, maar ook mannen kiezen steeds vaker voor deeltijdwerken, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "Vaders gaan meer zorgen, dat is een positieve ontwikkeling. We zien een kentering sinds de verlofregeling is uitgebreid", zegt Marjet Winsemius, directeur van Stichting Voor Werkende Ouders in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Kersverse vaders kunnen nu zes weken betaald verlof opnemen, terwijl dit eerst slechts twee dagen was. Winsemius ziet dat als primaire oorzaak van het feit dat mannen meer deeltijd gaan werken. "We zien sindsdien dat steeds meer vaders het leuk vinden om meer te gaan zorgen."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
Andere tijdsinvulling
Winsemius ziet dat de huidige generatie jonge ouders een andere invulling geven aan tijd. "Vijf dagen werken betekent dat je in het wekend alle klusjes moet doen, wat weer betekent dat je geen tijd hebt voor jezelf, je kinderen en je eigen ontwikkeling."
Een man werkte voorheen vaak vijf dagen en een vrouw drie. "We zien nu in onze peilingen dat ze eigenlijk de voorkeur geven aan dat beide ouders vier dagen werken. Dat laten de CBS-cijfers ook zien, dat vrouwen meer zijn gaan werken."
Tekst gaat verder onder de X:
Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat niet alleen vrouwen, maar ook mannen steeds meer kiezen voor deeltijdwerken. "Vaders gaan meer zorgen. We zien een kentering sinds de verlofregeling is uitgebreid", zegt Marjet Winsemius van Stichting Voor Werkende Ouders. #WNL pic.twitter.com/1salBPlvxJ
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) February 15, 2024
Vrouwen werken meer
Het aantal vrouwen met grote deeltijdfuncties is hoger dan tien jaar geleden. Vrouwen kiezen juist minder voor kleine deeltijdbaantjes. Onderaan de streep houdt dat in dat vrouwen meer uren zijn gaan werken. Winsemius moedigt dat aan. "Het zorgt voor financiële zelfstandigheid van vrouwen en een financiële basis voor kinderen. Ook kan hierdoor de vader meer thuis zorgen, zodat de verdeling tussen werk en zorg onderling beter wordt.
Wel merkt Winsemius dat veel ouders in een spagaat zitten. "Nog steeds is het rennen en vliegen hoe het allemaal te regelen. Ouders hebben behoefte aan flexibiliteit en het gesprek op de werkvloer. Ook moeten we de loonkloof nog verder dichten. We zijn er nog niet."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Arbeidstekort
Nederlanders gaan meer deeltijdwerken, maar tegelijkertijd kampt Nederland met een groot arbeidstekort. "Zeker in zorgberoepen. Als het kind ziek is, zien we nog steeds dat de vrouw naar huis gaat en de man door blijft werken. Dat is vooral in die beroepen een probleem. Daarom roep ik op aan werkgevers: vraag aan werknemers of ze meer willen werken of niet."