Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Omtzigt is niet langer het ‘heilige boontje’ in de Kamer: ‘Sentiment gekanteld’

Matthijs Meulblok

Pieter Omtzigt (NSC) is tijdens het formatiedebat woensdag van zijn voetstuk gevallen in Den Haag. Waar politieke tegenstanders hem in verkiezingstijd spaarden, is het sentiment gekanteld en worden de messen geslepen, merkt politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther op in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Tijdens het formatiedebat op woensdag kreeg Omtzigt de wind van voren. D66-leider en demissionair minister voor Klimaat Rob Jetten viel de NSC-leider hard aan. Omtzigt zou tijdens de formatie hebben gevraagd naar de staat van de overheidsfinanciën en beweert niet volledig te zijn geïnformeerd en dat er zaken onder de pet werden gehouden.

"Het is niet zo dat de formatietafel is geïnformeerd over tegenvallers. U heeft gevraagd: wat zijn mogelijke tegenvallers en mogelijke risico's?", reageerde Jetten tijdens het debat. "Dat is niet de staat van de overheidsfinanciën. Wat u heeft gekregen aan de formatietafel is een mogelijkheid die zich de komende jaren voor kan doen. Zodat een volgend kabinet de grote verantwoordelijkheid kan dragen om keuzes te maken."

Politiek commentator De Winther is niet verrast door de aanvallen op Omtzigt. In de verkiezingsperiode "was de man nog heilig" in politiek Den Haag. "Hij heeft de toeslagenaffaire boven tafel getoverd, dus daarom proberen we hem maar niet aan te vallen, want dat zal de kiezer wel niet leuk vinden", dachten de partijen volgens De Winther.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Heilig sentiment gekanteld

Dat sentiment is inmiddels gekanteld. De Winther: "Veel kiezers die op NSC hebben gestemd zijn teleurgesteld. Zij hebben het idee: je wilde het land gaan veranderen. De hemelbestorming die je ons in het vooruitzicht hebt gesteld, kan je nu waarmaken. En wat doe je? Je loopt weg, houdt de boot af en je suggereert dat mensen weer allemaal informatie niet hebben verstrekt. Die modus hebben we natuurlijk bij hem vaker gezien."

De suggestie dat de overheid zaken onder de pet zou hebben gehouden voor de formerende partijen is onzin, zei D66-leider Jetten. De Winther: "Nu zie je voor het eerst écht in een debat dat mensen zeggen: 'Ja meneer Omtzigt, u heeft heel lang een soort heilige status gehad, maar we gaan u nu toch echt even aanspreken op datgene wat u elke keer suggereert'."

Omtzigt moet overstag gaan

Als Wilders graag over rechts wil regeren, dan zal hij hoe dan ook NSC nodig hebben om aan de macht te komen. De vraag is nu in welke vorm dat dan zal zijn. Omtzigt heeft naar eigen zeggen tijd nodig om na te denken. "Toen hij werd gevraagd: 'Welke vorm van gedoogconstructie staat u voor?', zei hij: 'Ja, daar ben ik zelf ook nog niet uit'. Nog maar een paar weken over nadenken", zegt De Winther. Het is nu aan Kim Putters, de nieuwe informateur.

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start!

Als Omtzigt zijn kiezers niet wil teleurstellen, dan zal hij volgens De Winther moeten deelnemen aan een kabinet, in welke vorm dan ook. "Je wilt iets bereiken met je partij. Nu heb je de kans om het ook waar te maken. Dat lukt als je zelf aan de knoppen zit en niet zegt: dit vinden we belangrijk, gaan jullie maar regeren en ik kijk wel of jullie doen wat ik zeg. Zo werkt het niet."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau