Laatste zitting in Marengo-proces van start: ‘Ik denk niet dat Taghi komt opdagen’
De laatste zitting in het Marengo-proces staat woensdag op de planning. De sluitingszitting betekent het einde van de grootste rechtszaak in de Nederlandse geschiedenis. "Mijn collega-advocaat Onno de Jong omschreef het als het meest giftige proces tot nu toe", zegt strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het is geen prettig proces geweest." De definitieve uitspraak volgt op 27 februari.
Zeventien verdachten, zes moorden en vier pogingen tot moord en het voorbereiden van tientallen liquidaties. Volgens Ausma is het Marengo-proces een kentering geweest in de Nederlandse rechtsgeschiedenis. Het Openbaar Ministerie heeft het treffend geformuleerd: 'Een mensenleven is niks waard'."
De strafrechtadvocaat onderstreept hoe moeilijk het was om grip te krijgen op de criminele organisatie. "Totdat de PGP-telefoons werden gekraakt. Toen kwam alles op straat te liggen en werd duidelijk wat er allemaal werd gecommuniceerd. Daardoor ontstond een goede inzage in de hele organisatie."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
'Truc' van de rechtbank
Volgens Ausma is het vandaag formeel sluiten van de zaak het een 'truc' van de rechtbank om langer de tijd te hebben om het vonnis uit te schrijven. "Je kunt binnen dit soort zaken niet binnen veertien dagen zeventien vonnissen schrijven, de tijd die daar normaal voor staat."
Daardoor heeft de rechtbank een datum geprikt op een moment dat het vonnis bijna klaar is en ze deze binnen twee weken kunnen aanleveren. "Vandaag sluiten ze de zaak, maar mogen formeel gezien de verdachten nog een laatste woord voeren." Veertien dagen later volgt de definitieve, onherroepelijke uitspraak.
Het zal Ausma verbazen als één van de verdachten gaat bekennen dat wat in het vonnis staat klopt. "Dat is niet de verwachting. Ook voor Taghi zou het mooi zijn als hij een soort Valentijnsboodschap heeft, maar ook dat ligt niet in de lijn der verwachting. Ik denk niet eens dat hij komt. Hij heeft tot nu toe niets gezegd, dus waarom zou hij nu wel wat zeggen?"
Inez Weski
Inez Weski, de eerste advocaat van bendeleider Ridouan Taghi, moest eerder haar werk als strafrechtadvocaat neerleggen omdat ze informatie vanuit Taghi naar de buitenwereld zou hebben gesmokkeld. Volgens Ausma is de status van de aanklacht ongewijzigd. "We weten eigenlijk niets. Het Openbaar Ministerie moet een vervolgingsbeslissing nemen, maar dat laat voorlopig even op zich wachten."
Ausma onderstreept dat hij het met Weski te doen heeft. "Als ik iemand een Valentijnskaart zou sturen, is het Inez Weski wel. Het is een vakvrouw, die op deze manier aan het einde van haar carrière in diskrediet is gebracht. Dat is geen pretje."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
"De macht van de onderwereld gaat steeds meer naar boven. Het Openbaar Ministerie doet er alles aan om dat te eindigen." De strafrechtadvocaat ziet wel voorzichtig eerste voortekenen dat het Openbaar Ministerie meer grip krijgt op de onderwereld. "Het aantal liquidaties is in ieder geval afgenomen, dat is een prettige constatering."