main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 13 februari 2024 — 12:48

Defensieminister Kajsa Ollongren: ‘We moeten bereid zijn om meer dan twee procent uit te geven’

Demissionair minister voor Defensie Kajsa Ollongren (D66) vindt dat Nederland bereid moet zijn om meer dan twee procent uit te geven aan Defensie dan nu wordt geëist door de NAVO. Dat zegt de bewindsvrouw in Sven op 1 op NPO Radio 1. “We moeten altijd keuzes maken, maar ik denk dat we de dreiging nu zo serieus moeten nemen, de versterking van de krijgsmacht en de afschrikking van de NAVO, dat we ook bereid zijn om nog meer geld eraan uit te geven.”

Op dit moment halen slechts zeven landen binnen het NAVO-bondgenootschap de harde eis van twee procent van het bruto binnenlands product voor Defensie. Nederland steekt op 1,95 procent, ondanks de belofte uit 2014. “Strikt genomen hebben wij vorig jaar in Vilnius gezegd: twee procent is de ondergrens en daar moeten wij ons aan houden. Wij zijn echt vast voornemens om dat te doen”, zegt Ollongren.

“We hebben een probleem met het uitgeven van dat geld, omdat er lange rijen staan bij de deuren van de defensie-industrie en we meer mensen willen aantrekken. Dat kost meer tijd dan je zou willen en die tijd hebben we eigenlijk niet.”

Luister de podcast. Tekst gaat hieronder verder. 

Onderwerp op de formatietafel

Ollongren willen dat alle NAVO-bondgenoten zich aan de twee-procentnorm houden. Nederland zal het geld dat nu op de plank ligt doorschuiven naar volgend jaar, als het niet lukt om het dit jaar nog uit te geven. “Maar voor mij is het veel belangrijker als demissionair minister van Defensie dat we zeggen dat we structureel ieder jaar twee procent uitgeven.”

Ze vervolgt: “Dat is op dit moment nog niet het geval en dat vraagstuk ligt straks op de formatietafel. Dat ligt ook bij het kabinet op tafel als dat nog demissionair is en het besluiten moet nemen over een meerjarige begroting.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan!

Druk van Donald Trump

De demissionair defensieminister voelt ook de druk vanuit de Verenigde Staten. Mocht Donald Trump herkozen worden als president, dan dreigt hij uit het bondgenootschap te stappen of in ieder geval zich niet te houden aan Artikel 5: een aanval op één is een aanval op allen. “We hebben eigenlijk niet de luxe om het níet serieus te nemen. Dat betekent dat we in Europa goed moeten nadenken over wat onze positie is op het moment dat Trump weer president van de VS zou worden.”

Tekst gaat verder onder X. 

Nederland en de andere Europese landen moeten in ieder geval hun broek op kunnen houden als het aankomt op oorlog en onze veiligheid. “Ik vind dat die NAVO gaat over onze collectieve veiligheid. Daarvoor zijn we allemaal lid geworden van de NAVO, Nederland al vanaf het eerste uur en de Amerikanen ook. Dus het is ook in Amerikaanse belang”, zegt Ollongren.

Als Amerika besluit niet in te stappen als Artikel 5 in werking treedt, “dan hebben we een groot probleem”, erkent de minister. “Dat betekent dat wij echt veel meer dan we in het verleden hebben gedaan moeten kunnen doen om onze veiligheid te waarborgen.”

Lees ook:

Buitenlandbeleid moet anders, zegt VVD’er Brekelmans: ‘We schrikken wakker en kruipen weer onder de deken’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?

Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:

  • Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
  • Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
  • Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Criminaliteit met de paplepel ingegoten: ‘Kinderen zijn gewend dat er een wapen op tafel ligt’

Van de Taghi’s tot een beruchte woonwagenfamilie: hoe komt het dat misdaad vaak van de ene op de volgende generatie wordt overgedragen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadverslaggever van het AD Chiel Timmermans en criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt een aantal dubieuze dynastieën door.

Luister hier de podcast!

Apeldoorn volgt Zutphen op als ‘overloop’ voor Ter Apel

Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal…

Lees meer

Inzet waterkanon bij acties XR mocht, agenten niet vervolgd

De politie mocht een waterkanon inzetten bij twee demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 in september 2023. Drie demonstranten hadden achteraf aangifte gedaan van…

Lees meer

Rutte op derde NAVO-werkdag voor overleg in Kiev

NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte is op zijn derde werkdag meteen doorgereisd naar Oekraïne om met de Oekraïense president Volodimir Zelenski de oorlogssituatie te bespreken. Op een…

Lees meer

Staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie): nieuw munitiedepot moet in noorden

Het nieuwe munitiedepot voor snel inzetbare capaciteit moet in het noorden van Nederland worden gebouwd, zegt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman in het radioprogramma Sven…

Lees meer

VNO-NCW-voorvrouw Thijssen waarschuwt: we moeten niet minder, maar meer gaan werken

Voorvrouw van werkgeversvakbond VNO-NCW Ingrid Thijssen waarschuwt dat we in Nederland niet minder, maar meer moeten gaan werken. “Anders gaan we de samenleving niet in…

Lees meer

Nederland tegen zijn burgers in Iran: ‘Vertrek nu dat nog kan’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten. “Vertrek nu dat nog kan”, luidt de waarschuwing. De situatie in…

Lees meer

Economie in de eurozone zal aantrekken, verwacht ECB

Het economisch herstel in de eurozone zal waarschijnlijk verder aantrekken, mede geholpen door de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat heeft ECB-vicepresident Luis…

Lees meer