main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 februari 2024 — 11:31

Buitenlandbeleid moet anders, zegt VVD’er Brekelmans: ‘We schrikken wakker en kruipen weer onder de deken’

VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans pleit voor een herijking van het buitenlandbeleid. De oogkleppen moeten af, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Nu is het zo: als er iets gebeurt, schrikken we wakker. Vervolgens kruipen we ook weer onder de warme deken.”

Volgens Brekelmans moet Nederland een ‘actiever’ buitenlandbeleid voeren om de eigen belangen te bewaken. Hij benadrukt dat Nederland niet losstaat van de internationale gemeenschap en buitenlandse conflicten ook hier voelbaar zijn. Zo noemt hij de dreiging richting de Israëlische ambassade in Den Haag “heel ernstig”.

Rond die ambassade is een noodbevel uitgevaardigd, heeft burgemeester Jan van Zanen van Den Haag maandagavond aan de gemeenteraad laten weten. Nu kan de politie het pand van de ambassade controleren, mensen in de omgeving controleren of wegsturen en ze de toegang tot het pand weigeren.

Dreiging ‘echt iets serieus’

Het pand aan de Johan de Wittlaan wordt sinds vorige week woensdag al extra beveiligd. Zo is het gebouw afgezet met zwarte schermen. Dat gebeurde om een dreiging “die uiterst serieus genomen moet worden”, meldde de burgemeester toen. Er werd niet gemeld om wat voor dreiging het gaat en wie daar achter zou zitten.

Ook maandag meldt Van Zanen dat de dreiging zeer serieus moet worden genomen. “Ik besef heel goed hoe ingrijpend het is voor de omgeving en het verkeer dat niet meer gebruik kan maken van een gedeelte van de Johan de Wittlaan. Als ik u kan berichten over veranderingen in de situatie zal ik dat doen”, zo zei de burgervader aan de raad.

Brekelmans reageert: “We weten niet wat de aard van de dreiging is. Maar dat de beveiliging zo is opgeschaald, is wel een teken dat er echt iets serieus is.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De liberaal maakt zich zorgen over toenemend antisemitisme. “Veel Joden in Nederland geven aan hoe bedreigd en geïntimideerd ze zich voelen. Dat loopt uiteen van scheldpartijen tot antisemitisme op internet.”

Buitenlandbegroting

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de buitenlandbegroting. Brekelmans vindt dat de dreiging richting de Israëlische ambassade laat zien dat internationale spanningen ook in Nederland voelbaar zijn. Brekelmans vindt dat Nederland “actiever en alerter” buitenlandbeleid moet voeren.

“We gaan op dit moment van dreiging naar oorlog, van shock naar shock. Eerst met de Russische invasie in Oekraïne, toen met Hamas, straks gebeurt weer het volgende”, zegt hij. “Er is een heel duidelijke rode lijn in te ontdekken, namelijk dat de buitenlandse dreigingen die op Nederland afkomen, onze samenleving ontwrichten. Het zet de veiligheid in onze straten onder druk, maar ook onze vrijheid en welvaart staat op het spel.”

Brekelmans wil daarom een ander type buitenlandbeleid voeren. “Nu is het zo: als er iets gebeurt, schrikken we wakker. Vervolgens kruipen we ook weer onder de warme deken.”

‘Veiligheid moet centraal staan’

Waar het in het verleden rond internationale vraagstukken steevast ging over economische belangen en mensenrechten, ziet Brekelmans dat er steeds meer aandacht komt voor veiligheid. Een goede zaak, vindt hij. “Wat mij betreft moet veiligheid centraal staan.” De discussie zal voortaan vooral gaan over hoe Nederland de eigen veiligheid zo goed mogelijk kan waarborgen, denkt hij.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

“De vraag is: moet je je terugtrekken achter de dijken of juist als Nederland het voortouw nemen binnen de NAVO, voor de steun aan Oekraïne en in een heleboel andere aspecten. Wat mij betreft moet het het laatste zijn. We moeten juist actief buitenlandbeleid voeren om onze veiligheid te bewaken.”

Rutte

Hij hoopt dat premier Mark Rutte Jens Stoltenberg opvolgt als secretaris-generaal van de NAVO, ook in het kader van de eigen veiligheid. “Dat is in allerlei opzichten positief.”

Lees ook: 

Brekelmans (VVD) vindt Europese sancties tegen Rusland te slap: ‘Zijn als een bot mes’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister WNL Op Zondag terug als podcast

In deze uitzending van WNL Op Zondag bespreekt Rick Nieman met minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind zijn pleidooi voor een strenger gevangenisregime.

Daarnaast ontleden Han ten Broeke (HCSS) en Jeff Mac Mootry (oud-Commandant Korps Mariniers) de gevolgen van de uitspraak van Emmanuel Macron over het mogelijk sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne.

Oud-politicus Rob Oudkerk vertelt over de nieuwe dramaserie ‘De Joodse Raad’. Daarin wordt het verhaal verteld van zijn grootvader, voorzitter van De Joodse Raad, en van zijn moeder, een verzetsheldin die honderden Joodse baby’s redde.

Tenslotte vertelt de Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko over haar biografie ‘Zoeken naar vrijheid, waarom ik niet zwijg’.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Terugkijken: Wat kost de gokindustrie onze samenleving?

Sinds de legalisering van online gokken in Nederland is het aantal online gokkers met 61 procent toegenomen. Maar daarmee ook het aantal gokverslaafden in ons land.

Wat zijn de kosten van deze gokverslaafden voor onze maatschappij? En wie moet opdraaien voor de rekening? De overheid en de burger of toch de gokindustrie zelf?

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next terug op NPO Start.

Burgemeester Vlaardingen begrijpt oproep, maar: ‘Ik verwacht dat derdelanders naar Ter Apel gaan’

Burgemeester van Vlaardingen Bert Wijbenga weet niet of hij gehoor kan geven aan de oproep van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers om geen derdelanders naar…

Lees meer

ProRail waarschuwt voor meer hinder op spoor van 2025 tot 2030

Treinreizigers krijgen de komende jaren nog veel meer last van hinder door werkzaamheden op het spoor. Vorig jaar kondigde beheerder ProRail al aan in 2024…

Lees meer

Inflatie zorgt voor hogere waarde Nederlandse landbouwexport, maar er is een keerzijde

De landbouwexport doet het goed. Nederland is nog altijd een grote speler op de wereldmarkt. Er ging in 2023 voor 123,8 miljard euro aan producten…

Lees meer

NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor…

Lees meer

COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)…

Lees meer

Dramaserie ‘De Joodse Raad’ toont familiedaden van oud-politicus Rob Oudkerk: ‘Mijn opa was niet het kwaad’

Er is geen enkel land in West-Europa van waaruit verhoudingsgewijs meer Joden gedeporteerd en vermoord werden als uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke…

Lees meer

Ten Broeke (HCSS) over ‘onverstandige’ uitspraak Macron: ‘Speelt Poetin in de kaart’

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke denkt niet dat de kans groot is dat Europese grondtroepen naar Oekraïne worden gestuurd. Dat zegt…

Lees meer

Minister voor Rechtsbescherming: ‘Moeten communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie de kop indrukken’

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind pleit ervoor om de communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie, zoals de recent tot levenslang veroordeelde Ridouan Taghi, de kop in…

Lees meer

Nederlanders tanken steeds meer benzine, ondanks hoge brandstofprijzen

Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto’s. Dat meldt RTL Z. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het…

Lees meer