main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 februari 2024 — 09:47

Brekelmans (VVD) vindt Europese sancties tegen Rusland te slap: ‘Zijn als een bot mes’

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans wil dat Nederland beter gaat samenwerken met partnerlanden om de Russische oorlogseconomie te ontmantelen. “De sancties die wij hebben ingesteld zijn als een bot mes. Ze worden op allerlei manieren ontweken”, zegt Brekelmans in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de buitenlandbegroting. Brekelmans vindt dat Nederland “veel te zwak” optreedt om de sancties tegen Rusland kracht bij te zetten. “We werken niet samen met het bedrijfsleven en gebruiken onze inlichtingendiensten niet. De instrumenten zijn bot en moeten veel scherper zijn.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Ook op Europees niveau “gebeurt er nauwelijks iets”, zegt de liberaal. Lidstaten proberen volgens hem op individueel niveau de sancties tegen het Kremlin in stand te houden. Brekelmans roept op tot Europese samenwerking. “Veel van onze technologie komt in Russische handen terecht. Die netwerken moeten we ontmantelen. Dat kunnen we niet als Nederland alleen.”

Geopolitieke raad

Brekelmans vindt dat de Nederlandse overheid “in algemene zin veel nauwer moet samenwerken” met het bedrijfsleven om geopolitieke dreigingen het hoofd te bieden. Hij pleit voor structureel overleg. “Bijvoorbeeld in een geopolitieke raad, waarin Nederlandse ministeries en bedrijven eens in de zoveel tijd samenkomen en bespreken hoe we weerbaar kunnen zijn tegen dreigingen.”

Lees ook: 

Waarom het volgens Brekelmans (VVD) belangrijk is om F-35-onderdelen naar Israël te sturen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer