Alleen met Valentijnsdag? Dit moet je wél doen om een partner te vinden
Valentijnsdag staat voor de deur en commercieel of niet, iedereen verdient een leuke partner. Gedragsbioloog Patrick van Veen, onder meer verbonden aan Married at first Sight, merkt op dat alleenstaanden te veel afgaan op een 'wensenlijstje', "terwijl we misschien ook veel meer moeten kunnen zeggen: laat dat nu eens achterwege en ga gewoon je hart volgen".
Wereldwijd blijkt dat er steeds meer vrijgezellen bijkomen. Dat merken we ook in de maatschappij, bijvoorbeeld op de krappe huizenmarkt. Van Veen noemt het een bijzondere ontwikkeling. Mensen zijn hedendaags geneigd om teveel nadruk te leggen op de eisen die we stellen aan onze 'perfecte partner'. Online daten neemt hier een belangrijke positie in. "Ik noem dat ook wel eens het 'Tinder-effect': we kunnen soms het idee hebben dat we door kunnen blijven swipen en dat er altijd een betere partner komt. Het ideale plaatje komt er wel een keer aan. En dat is niet zo", vertelt Van Veen.
Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start!
Maatschappij verandert
"Het heeft vooral te maken met hoe de maatschappij verandert. Wat we zien is dat mensen later aan relaties beginnen. Dat heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat we minder aan het experimenteren zijn. Het wordt wat minder getolereerd dat je in de pubertijd experimenteert, dus het wordt allemaal uitgesteld", legt de gedragsbioloog uit.
Daarnaast wijdt Van Veen de toename van singles aan het verdwijnen van de sociale druk op relaties. Dat kan ervoor zorgen dat relaties sneller stranden. "Maar ook financiële verzelfstandiging van vrouwen, wat een goede ontwikkeling is, heeft ertoe geleid dat er eerder wordt gescheiden."
Veel mensen lijden, al dan niet onbedoeld, aan een vorm van sociale angst. Hier stranden veel relaties op, vertelt Van Veen. "Je ziet een potentieel leuke partner, maar vindt het dan toch lastig om iemand aan te spreken. Die sociale angst komt voort uit een soort oerverleden waar liefde letterlijk 'leven en dood' was. Dus we zijn heel bang om een blauwtje te lopen." Hij stelt dat we onszelf er "gewoon overheen moeten zetten".
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niks!
Dit moet je wél doen
Wil je echt graag een nieuwe vlam vinden, dan is het volgens wetenschappelijk onderzoek nog altijd het beste om jezelf gewoon voor te stellen aan een potentiële partner. "Geen grappige openingszinnen, maar gewoon je naam noemen en je zo introduceren. Het blijkt dat dat een ontzettend belangrijke factor is."
En je moet als zoekende zonder een al te groot wensenlijstje aan de slag gaan. "Wat je merkt is dat we liefde veel meer als een wensenlijstje gaan invullen, waarvan we zeggen: daar moet een potentiële partner aan voldoen. Terwijl we misschien ook veel meer moeten kunnen zeggen: laat dat nu eens achterwege en ga gewoon je hart volgen", zegt de gedragsbioloog. "Dat is online misschien wat lastiger, maar misschien niet te snel wegswipen als dat plaatje niet klopt."