main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 februari 2024 — 12:08

Verbazing over verplichte rijles voor ouderen: ‘Jonger persoon komt weg met een boete’

De politie heeft vorig jaar ruim 1500 75-plussers naar het CBR gestuurd vanwege gevaarlijk rijgedrag, meldt het AD. Dat is tien procent meer dan in het jaar ervoor. “De politie moet zich niet alleen focussen op leeftijd”, waarschuwt verkeersrechtenadvocaat Joris van ‘T Hoff in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Eenmaal bij het CRB moeten ze een verplichte test doen om hun rijbewijs te behouden. Ouderen en hun advocaten spreken van leeftijdsdiscriminatie, schrijft het AD.

In 2023 moesten in totaal 1589 75-plussers een rijvaardigheidstest afleggen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBR. Bijna 600 waren ouder dan 85 jaar. Een jaar eerder legden ‘maar’ 1436 ouderen de test af, 10 procent minder. Ze werden na het CBR gestuurd na ‘opvallend verkeersgedrag’ of een aanrijding.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Eenmaal bij het CBR mogen de 75-plussers kiezen tussen het inleveren van het rijbewijs of het afleggen van twee verkeerstesten: een theoretische toets en een rijvaardigheidstest. De kosten bedragen ruim 400 euro.

Leeftijdsdiscriminatie

Verkeersrechtenadvocaat Van ’t Hoff waarschuwt voor leeftijdsdiscriminatie. “De politie moet voorzichtiger zijn met het doen van dit soort meldingen. De politie moet niet enkel focussen op de leeftijd, maar kijken naar alle omstandigheden van het geval.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Van ’t Hoff denkt dat bijvoorbeeld dertigers veel minder snel naar het CBR worden gestuurd na een aanrijding. “Een jonger persoon krijgt gewoon een boete en komt ermee weg. Bij een ouder persoon wordt meteen melding gemaakt bij het CBR en daar wordt uiteindelijk het rijbewijs afgepakt.”

‘Je moet rijbewijs blijven verversen’

Voorzitter van brancheorganisatie BOVAG Han ten Broeke, te gast in Goedemorgen Nederland, begrijpt de politie. “Het is denk ik heel verstandig om in het verkeer, dat steeds drukker wordt en waarin de snelheden steeds variabeler worden, te beseffen: één keer je rijbewijs halen is niet voldoende. Je moet het blijven verversen.”

“Zeker voor mensen die wat ouder zijn, is dat simpelweg aan te raden”, vindt de BOVAG-voorman. “Dan vind ik de keuze die de politie voorlegt een goede.”

Volgens Ten Broeke is niet zomaar sprake van leeftijdsdiscriminatie. “Laten we naar de cijfers kijken, dat lijkt mij veel verstandiger”, zegt hij. Als ouderen vaker betrokken zijn bij een aanrijding, is het volgens Ten Broeke “niet onverstandig” om daar aandacht aan te besteden.

Lees ook: 

Meer mensen de weg op zonder geldig rijbewijs of kenteken: ‘Denken meer individualistisch’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Gewapende overvaller verlaat criminele pad: 'Ik zag de paniek in de ogen van mijn slachtoffer'

Hoe krijg je criminele jongeren op het rechte pad? Jordi Blitz belandde in zijn jeugd in de criminaliteit, met als tragisch dieptepunt een brute gewapende woningoverval.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Jordi, die het criminele pad achter zich heeft gelaten en zich inmiddels inzet als jongerenwerker. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en vertelt meer over de Amsterdamse top 600-aanpak waar veel om te doen is.

Beluister de podcast hier!

Ridouan Taghi en twee medeverdachten veroordeeld tot levenslang

Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist. De…

Lees meer

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer