main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 11 februari 2024 — 11:48

Minderheidskabinet toch een optie voor PVV, VVD en BBB? ‘Het zou logisch zijn’

Nu Pieter Omtzigt met NSC uit de formatie is gestapt, willen de andere drie formerende partijen PVV, VVD en BBB verder onderhandelen. “Het zou logisch zijn als zij verdergaan en toch een minderheidskabinet proberen te maken”, zegt voormalig hoofdredacteur bij EW Magazine Arendo Joustra in WNL Op Zondag. 

Omtzigt bracht dinsdag het nieuws dat hij met zijn NSC niet meer wil meedoen aan de huidige formatiegesprekken. Hij ervaarde de overheidsfinanciën als te schockerend en besloot om die reden de stekker eruit te trekken.

Minderheidskabinet

PVV, VVD en BBB zeiden verrast te zijn door het besluit van Omtzigt, maar besloten de formatiegesprokken voort te zetten. De kans dat Omtzigt zich daar alsnog bij aansluit acht Joustra klein. “Ik heb niet het idee dat Omtzigt straks nog mee gaat praten.” Dat maakt het volgens Joustra “logisch” dat PVV, VVD en BBB doorgaan met onderhandelen en misschien ligt er dan een minderheidskabinet in het verschiet.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Dat heeft niet de voorkeur van CDA-coryfee Onno Ruding. “Dan krijg je van die eindeloze discussies”, denkt de oud-minister. Hij prefereert dat de vier partijen alsnog proberen eruit te komen. “Het is duidelijk dat Omtzigt er zelf is uitgestapt, maar ik heb hem niet horen zeggen dat hij niet meer bereid is om door te gaan.”

Of Omtzigt zich wel of niet opnieuw aansluit bij toekomstige formatiegesprekken is vooralsnog onduidelijk, “maar ze hebben zijn steun wel nodig om in zowel de Eerste- als Tweede Kamer redelijk door te kunnen gaan”, vindt Ruding.

Luister de uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast: 

Extraparlementaire kabinet of links kabinet?

Een extraparlementaire kabinet, waar Omtzigt zijn voorkeur naar uitgaat, vindt Ruding een manier van “uitvluchten”. Hij legt uit: “Dat is helemaal versnipperd met heel veel partijen. Het is onwerkbaar, want dan moet je als minister rondgaan in Den Haag om bij iedereen zetels te vragen voor onderwerp X en morgen doe je dat voor onderwerp Y. Dat is onpraktisch.”

WNL Op Zondag gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start

Betekent dit heit einde voor een rechts kabinet? “Heel in de verte gloort een Timmermans”, doelt Joustra op de partijleider van GroenLinks-PvdA. Daar wil Esmah Lahlah (GL-PvdA) niet te veel over speculeren. “Zover is het op dit moment nog niet. De PVV is de grootste partij en die is aan zet. Ik wacht het verslag van de informateur af.”

Dat verslag wordt maandag gepresenteerd door informateur Ronald Plasterk. Woensdag staat een debat daarover op de planning in de Tweede Kamer.

Lees ook:

‘Terechte’ sneer van Plasterk aan Pieter Omtzigt: ‘Het zit hem hoog’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer