main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 10 februari 2024 — 20:31

Eerste Chinatown van Europa in Rotterdam, maar Chinezen werden niet bepaald hartelijk ontvangen

Rijkdom, kracht en voorspoed. Vandaag begint het jaar van de draak: het is Chinees Nieuwjaar. Twee weken lang wordt er groot feest gevierd in China. Maar ook in Nederland en vooral in Rotterdam. Deze stad kent een grote Chinese gemeenschap. Katendrecht was zelfs de eerste Chinatown van Europa. Toch werden de eerste Chinezen in Nederland alles behalve hartelijk ontvangen. Auteur David Zee (1962 ), wiens opa als één van de Chinese zeemannen in Katendrecht arriveerde, weet daar alles van.

Hij vertelt in het NPO Radio1-programma In de Kantine: ”Mijn opa werd verliefd op een Nederlands meisje. Ze wilden trouwen, maar de Nederlandse staat was daar op tegen. Ze waren niet gediend van rassenmenging. Ik heb weinig kunnen terugvinden over andere huwelijken, maar juist over Chinezen deden ze lastig. Toen mijn oma en opa uiteindelijk trouwden, werd het Nederlands staatsburgerschap van mijn oma afgenomen.  Ze kreeg de nationaliteit van haar man. Al hun kinderen werden automatisch Chinees”.

Kinderbijslag

De geschiedenis herhaalde zich in 1947, toen de ouders van Zee in het huwelijk traden. ”Ook het staatsburgerschap van mijn moeder werd afgenomen. Ik ben als Chinees geboren. We hadden geen recht op kinderbijslag. Wij waren buitenlanders.”

Pas in 1975 kon men Nederlandse nationaliteit terugkopen. ”Dat kostte mijn moeder 3500 gulden. Ik kan me de eerste cheque van de kinderbijslag nog herinneren. Die was 650 gulden. Toen konden we op vakantie.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

‘Ze klaagden nooit’

De auteur noemt meer oneerlijke voorbeelden. Zo mochten Chinezen lange tijd geen bedrijf beginnen in Nederland. Toen er in de jaren 60 massaal arbeidsmigranten naar Nederland werden gehaald, waren Chinezen niet welkom. ”Ik heb nooit kunnen uitvinden waarom. De eerste Chinezen kwamen vanaf 1911 naar Nederland om in de haven te werken. In dat jaar kondigden de zeeliedenbond een staking aan. Dat vonden de rederijen geen goed idee. Nederland was al actief in Azië. Daar werkten ze al met Chinezen, die waren goedkoop en klaagden nooit. Ze zijn toen stiekem binnengebracht. Die hebben de staking gebroken.”

Spook

Zee is kwart Chinees. Hij hoorde nooit ergens helemaal bij. ”Op de lagere school hoorde ik voor de Nederlandse mensen bij de Chinese gemeenschap, dus ik werd voor pinda en spleetoog uitgescholden, maar de Chinezen vonden dat ik een Nederlanders was. Ze maakten me in het Chinees uit voor spook.”

Hij is niet bij de pakken neer gaan zitten. Naar eigen zeggen komt dat door de Chinese mentaliteit. ”Mijn ouders zeiden altijd: trek het je niet aan. Lekker je werk doen.”

Zee is schrijver van het boek Chinese Kees, mijn vader, mijn opa, mijn familie in Chintatown-Katendrecht.

Lees ook:

Volksrepubliek China 70 jaar: ‘Ze hebben Nederland en Europa steeds meer nodig’

 

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Wilders praat met Zelensky over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer

Kabinet na lange zit en stevige discussies akkoord over regeerprogramma

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en…

Lees meer

Kabinet bevestigt dat gedetineerden EBI kort contact hadden

Enkele gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben door een fout circa twintig seconden contact met elkaar gehad, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie…

Lees meer