main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 februari 2024 — 11:29

Pieter Omtzigt stapt met NSC uit formatie: ‘Zitten haken en ogen aan hoe hij de nooduitgang omschrijft’

Politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther zet zijn vraagtekens bij het voorlopig laten klappen van de formatie door NSC-leider Pieter Omtzigt. “Er zitten veel haken en ogen aan de manier waarop Omtzigt de nooduitgang heeft omschreven”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Omtzigt stapte gisteren uit de formatie, omdat hij zich niet kon vinden in het financiële beleid waar de formerende partijen op stuwen. Hij vroeg om meer financiële informatie van informateur Ronald Plasterk, maar blijkbaar zonder gewenst resultaat.

Nooduitgang Omtzigt

Het gevolg is dat Omtzigt met NSC besloot uit de formatie te stappen, tot verbazing van De Winther. “Uit verschillende hoeken hoor je dat het formatieproces niet anders is gegaan dan het geacht wordt te gaan. Er zitten veel haken en ogen aan de manier waarop Omtzigt de nooduitgang heeft omschreven.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De journalist denkt dat Omtzigt “er niet goed over nagedacht heeft” en dat het momenteel “chaos” is binnen zijn partij. “Wat is nou eigenlijk jullie boodschap? Wat is jullie bezwaar en hoe willen jullie nu verder?”, vraagt De Winther zich af.

Stekker uit formatie?

Het weglopen van Omtzigt betekent volgens De Winther niet dat de stekker definitief uit de formatie gaat, waar naast NSC ook PVV, BBB en VVD toe behoren. “We hebben de afgelopen jaren gezien dat dingen ineens onmogelijk waren. Dat iemand niet met een partij in zee wilde, maar daar later op terugkwam vanwege het landsbelang. Dat kan altijd een grote rol spelen, dat mensen over hun eigen schaduw heen stappen.”

De Winther vindt dat de NSC-leider dat ook moet doen. “Het is nu tijd voor actie. Het is niet tijd om te blijven filosoferen”, doelt hij onder meer over het voorstel van Omtzigt om al dan niet een zakenkabinet te vormen.

‘Over financiën praat je de hele kabinetsperiode’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker, ook te gast bij Goedemorgen Nederland, is verrast door het klappen van de formatie. “Over financiën moet je een hele kabinetsperiode telkens opnieuw praten. Er gebeurt van alles, ook dingen die je niet voorziet.”

Een kabinet moet “voor alle Nederlanders” zorgen, benadrukt Bikker. “Dat nu de formatie platligt, terwijl zoveel mensen juist willen dat we aan de slag gaan, is bijzonder te betreuren.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

De Winther sluit zich daarbij aan. “Iedere coalitie krijgt te maken met enorme tegenvallers. Dan kun je je niet terugtrekken om een paar weken na te denken over een oplossing. Je moet heel snel handelen en verantwoordelijkheid nemen. Ook NSC moet dat doen, in welke coalitiesamenstelling zij ook zullen plaatsnemen.”

Rechtsstatelijkheid

In eerste instantie werd verwacht dat de partijen het niet eens zouden worden over de rechtsstatelijkheid. “Gek genoeg horen we daar niets meer over. Kennelijk is daar in een vroeg stadium een klap op gegeven en kunnen we vaststellen dat de vier partijen op dat punt kennelijk geen beletsel zagen. Dat is ook historisch belangrijk om vast te stellen”, concludeert De Winther.

Het formatieverslag van Plasterk is, los van het weglopen van NSC, “nog best wel veel waard”, benadrukt De Winther.

Lees ook:

Geïrriteerde Jan Paternotte (D66) begrijpt klappen formatie niet: ‘Iedere Nederlander moet keuzes maken over geld’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer