Pieter Omtzigt stapt met NSC uit formatie: ‘Zitten haken en ogen aan hoe hij de nooduitgang omschrijft’
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Pieter Omtzigt stapt met NSC uit formatie: ‘Zitten haken en ogen aan hoe hij de nooduitgang omschrijft’

Politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther zet zijn vraagtekens bij het voorlopig laten klappen van de formatie door NSC-leider Pieter Omtzigt. "Er zitten veel haken en ogen aan de manier waarop Omtzigt de nooduitgang heeft omschreven", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Omtzigt stapte gisteren uit de formatie, omdat hij zich niet kon vinden in het financiële beleid waar de formerende partijen op stuwen. Hij vroeg om meer financiële informatie van informateur Ronald Plasterk, maar blijkbaar zonder gewenst resultaat.

Nooduitgang Omtzigt

Het gevolg is dat Omtzigt met NSC besloot uit de formatie te stappen, tot verbazing van De Winther. "Uit verschillende hoeken hoor je dat het formatieproces niet anders is gegaan dan het geacht wordt te gaan. Er zitten veel haken en ogen aan de manier waarop Omtzigt de nooduitgang heeft omschreven."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De journalist denkt dat Omtzigt "er niet goed over nagedacht heeft" en dat het momenteel "chaos" is binnen zijn partij. "Wat is nou eigenlijk jullie boodschap? Wat is jullie bezwaar en hoe willen jullie nu verder?", vraagt De Winther zich af.

Stekker uit formatie?

Het weglopen van Omtzigt betekent volgens De Winther niet dat de stekker definitief uit de formatie gaat, waar naast NSC ook PVV, BBB en VVD toe behoren. "We hebben de afgelopen jaren gezien dat dingen ineens onmogelijk waren. Dat iemand niet met een partij in zee wilde, maar daar later op terugkwam vanwege het landsbelang. Dat kan altijd een grote rol spelen, dat mensen over hun eigen schaduw heen stappen."

De Winther vindt dat de NSC-leider dat ook moet doen. "Het is nu tijd voor actie. Het is niet tijd om te blijven filosoferen", doelt hij onder meer over het voorstel van Omtzigt om al dan niet een zakenkabinet te vormen.

'Over financiën praat je de hele kabinetsperiode'

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker, ook te gast bij Goedemorgen Nederland, is verrast door het klappen van de formatie. "Over financiën moet je een hele kabinetsperiode telkens opnieuw praten. Er gebeurt van alles, ook dingen die je niet voorziet."

Een kabinet moet "voor alle Nederlanders" zorgen, benadrukt Bikker. "Dat nu de formatie platligt, terwijl zoveel mensen juist willen dat we aan de slag gaan, is bijzonder te betreuren."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.

De Winther sluit zich daarbij aan. "Iedere coalitie krijgt te maken met enorme tegenvallers. Dan kun je je niet terugtrekken om een paar weken na te denken over een oplossing. Je moet heel snel handelen en verantwoordelijkheid nemen. Ook NSC moet dat doen, in welke coalitiesamenstelling zij ook zullen plaatsnemen."

Rechtsstatelijkheid

In eerste instantie werd verwacht dat de partijen het niet eens zouden worden over de rechtsstatelijkheid. "Gek genoeg horen we daar niets meer over. Kennelijk is daar in een vroeg stadium een klap op gegeven en kunnen we vaststellen dat de vier partijen op dat punt kennelijk geen beletsel zagen. Dat is ook historisch belangrijk om vast te stellen", concludeert De Winther.

Het formatieverslag van Plasterk is, los van het weglopen van NSC, "nog best wel veel waard", benadrukt De Winther.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Spraakmakende momenten
'Iedere dag kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord'
0:43

'Iedere dag kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord'

'Hij begon op een zombie te lijken'
1:06

'Hij begon op een zombie te lijken'

Indrukwekkende nieuwe technieken in de bouw
1:10

Indrukwekkende nieuwe technieken in de bouw

Datingsplaforms verliezen in rap tempo gebruikers
1:08

Datingsplaforms verliezen in rap tempo gebruikers

Tientallen euro's per maand aan datingapps
1:28

Tientallen euro's per maand aan datingapps

'Ik stortte in door slaaptekort'
1:17

'Ik stortte in door slaaptekort'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau