Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wederopbouw na dodelijke aardbeving Turkije verloopt moeizaam: ‘Nog maar 8.000 huizen opgeleverd’

Rick Hartkamp

Meer dan 50.000 slachtoffers en miljoenen daklozen: de aardbeving in Turkije en Syrië heeft tienduizenden levens verwoest. De wederopbouw na de massale aardbeving verloopt, exact een jaar na dato, uiterst moeizaam. Volgens hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw Thea Hilhorst komt dat in Turkije door een verslechterde economische situatie en verkiezingspraat wat niet waargemaakt kan worden.

Naar schatting wonen op dit moment 670.000 mensen in containers, verspreid over 400 opvangkampen. "Het getroffen gebied is zo groot als Nederland en België bij elkaar. Het is niet voor te stellen hoe groot het getroffen gebied is", schetst Hilhorst in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Sceptisch

"Toen het net gebeurde, zei president Erdogan (Turkije, red.) dat ze binnen een jaar 300.000 woningen neer gingen zetten en daarna nog eens 300.000. Hij had een enorm sterk verhaal." Toch was Hilhorst direct sceptisch. "Het is niet haalbaar en in tijd van verkiezingen leek het ook op verkiezingspraatjes. Want dat lukt gewoon niet. Kijk hoe moeilijk het hier in Nederland is om te bouwen."

Hilhorst ziet ook veel nadelen aan huizen die met veel haast uit de grond worden gestampt. "De kans dat je onveilig bouwt is dan stukken groter." Volgens haar is het lastig om erachter te komen hoeveel huizen er tot nu toe zijn gebouwd. "Omdat de regering het steeds heeft over 'zoveel huizen in aanbouw'. Maar hoeveel er nu af zijn, is nog maar de vraag. In de provincie Hatay, één van de zwaarst getroffen provincies, zijn nog maar 8.000 huizen opgeleverd. Een klein aantal."

Eén van de voornaamste redenen dat de huizenbouw langzaam verloopt komt door de economische situatie in Turkije, aldus Hilhorst. "De inflatie is hoog, waardoor aannemers niet snel meer actie durven te ondernemen. Het ligt op een bepaalde manier stil."

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start!

Tijdelijke woningen niet geschikt

Omdat de focus voornamelijk op het bouwen van huizen ligt, is aan de tijdelijke woningen niet veel aandacht besteed. "Waar staan die containers en hoe staan ze erbij? En zijn er scholen in de buurt? Is er openbaar vervoer en kunnen mensen ergens naartoe? Kunnen mensen werken? Daar zie je nu heel veel problemen die zich opstapelen", onderstreept de hoogleraar. "Over de tijdelijke woningen is niet genoeg nagedacht en ze zijn niet geschikt om het leven weer op te kunnen pakken."

In totaal is inmiddels 128 miljoen euro gedoneerd aan het getroffen gebied. "Dat geld is nog niet op, dus daar gaan ze ook mee verder. Het geld van Giro555 gaat overwegend naar de mensen die zich in tijdelijke opvangplaatsen moeten zien te redden. Hier en daar wordt ook wel gewerkt aan nieuwe huizen of het herstel van beschadigde huizen. Als mensen zelf hun huizen kunnen herstellen, krijgen ze wat geld om daarbij te helpen."

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De hoogleraar stelt dat de slechte kwaliteit van de huizen in het getroffen gebied heeft bijgedragen aan de grote omvang van de ramp. "Het was niet aardbevingsbestendig."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau