Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

OV piept en kraakt, wisseling van de wacht zorgt voor ineenstorting busvervoer

Rick Hartkamp

Een accu die het niet meer aankan, bussen die traag optrekken vanwege softwarefouten, een buschauffeur die de verkeerde route rijdt of een bus die helemaal niet komt opdagen. In vier regio's in Nederland heeft de wisseling van busvervoerders voor een ineenstorting van het busvervoer gezorgd, kopt De Telegraaf. Tot grote ergernis van andere regio's, die de dupe zijn van de slechte prestaties van busvervoerders in omliggende gebieden.

In Nederland is het busvervoer opgedeeld in 33 regio's, waarvan in meerdere regio's in december werd gewisseld van vervoerder. Busmaatschappij EBS, dat al over vier regio's beschikte, kreeg er de regio's Lelystad, IJsselmonde en de Zaanstreek bij. Sinds de overname hebben reizigers continu last van een gehavende busdienst. Dat heeft vooral te maken met personeelstekorten, met structurele uitval als gevolg. Een woordvoerder van het bedrijf erkent dat "het niet gaat zoals gepland".

Half april

De woordvoerder zegt dat EBS vanaf half april wil gaan rijden volgens een vaste, maar een flink uitgedunde dienstregeling. In de regio Zaanstreek-Waterland, waar EBS sinds december dus met de scepter zwaait, rijdt de busdienst waarschijnlijk tot eind 2024 met een vakantiedienstregeling.

De eerste valse start van EBS was toen het busbedrijf dieselbussen inzette op routes waar elektrisch vervoer was afgesproken. De reden: de elektrische bussen waren niet geleverd. Daarnaast konden scholieren die van de EBS-bussen gebruik maakten opeens niet meer inchecken en moesten onterecht betalen.

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start!

Kinderziektes?

Personeelstekorten in busbedrijvenland is inmiddels standaard prik. Afgelopen maandag nog kondigde het Rotterdamse vervoersbedrijf RET aan te snijden in de dienstregeling, omdat teveel busritten vervallen door het gebrek aan chauffeurs.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Arriva mag dan geen personeelstekorten hebben, maar ook daar rijden ze door oplaadproblemen met een nooddienstregeling in Twente. Arriva nam daar in december de dienstregeling over van Keolis, maar de laadpalen voor de elektrische bussen haperen regelmatig. "En met een halfvolle accu kan je de dienstregeling niet rijden", onderstreept een woordvoerder. Ook zij hoopt dat het probleem vanaf half april verholpen is.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau