main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 februari 2024 — 11:32

Te weinig toezicht op wapenbezitters in Nederland, politiebonden eisen actie

Vanwege te weinig politiecapaciteit moet er door een andere instantie meer toezicht komen op wapenbezitters in Nederland. Dat stelt voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Het AD meldt dat door het tekort aan politiemensen te weinig controle plaatsvindt, met alle gevolgen van dien.

Aanleiding voor de oproep is de dubbele moord in het Drentse Weiteveen in januari. Een langlopend conflict over de verkoop van een woning eindigde in een schietpartij waarbij twee dodelijke slachtoffers vielen. De schutter had een wapenvergunning, maar niet voor de wapens waarmee uiteindelijk de moorden werden gepleegd. Een teken aan de wand. Daarom doen de politiebonden een oproep aan demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz om te onderzoeken of een andere instantie deze controles kan uitvoeren.

“Wat voor ons heel erg belangrijk is, is dat deze controles goed gebeuren door instanties die weten hoe je wapencontroles moet uitvoeren”, onderstreept Kooiman. “Daarnaast is het belangrijk dat de instantie de administratie goed kan organiseren. Dan zou je kunnen denken aan de marechaussee of Defensie, maar je zou ook kunnen denken aan het administratieproces bij gemeenten. Het is in ieder geval wijs dat de minister (Yeşilgöz, red.) goed gaat onderzoeken hoe je de politieorganisatie maximaal ondersteunt en dat het goed gebeurt. En dat uitgezocht gaat worden welke instantie daar het beste bij aan kan sluiten.”

Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan!

Demonstranten

Tweede Kamerlid van het CDA Derk Boswijk maakt zich door het tekort aan politiecapaciteit druk om het grote aantal demonstranten in Nederland, die volgens de CDA’er de écht belangrijke politietaken onmogelijk maken. “We hebben ongeveer 15.000 politieagenten tekort in Nederland. Wat ik heel frustrerend vind, is dat we telkens meer bijna anarchistische demonstranten zien. Dat is aan de linkerflank Extinction Rebellion en aan de uiterst rechtse kant de radicale boeren. Dat vraagt zoveel politiecapaciteit.”

Boswijk geeft aan dat het probleem ook in zijn directe omgeving steeds zichtbaarder wordt. “Ik heb veel politieagenten in mijn sociale bubbel die hun normale werk moeten laten vallen om in het weekend bij demonstraties te zijn. Ik hoop dat mensen beseffen dat het gevolg is dat heel cruciale taken, waaronder het controleren van wapenvergunningen, nu ondersneeuwt.”

De CDA’er windt zich verder op: “Je hebt al gigantische tekorten en daaroverheen komt ook nog eens een maatschappelijke stroming die denkt: Ik ga de hele dag op een snelweg zitten met een potje lijm of een trekker onder mijn kont, omdat ik het niet naar mijn zin heb. Prima dat je demonstreert, maar hou je gewoon aan de regels. Ik vind het ontzettend egocentrisch.”

Heb je Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering nu terug op NPO Start.

Volgens het Tweede Kamerlid moeten demonstranten beseffen dat door hun toedoen cruciale taken van de politie niet meer uitgevoerd kunnen worden. “Omdat een klein groepje radicale mensen aan beide flanken gewoon doen waar ze zin in hebben. Ik hoop dat ze beseffen dat dit dan de consequenties zijn.”

Defensie geen optie?

Hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie Martijn Kitzen denkt niet dat Defensie deze taak op zich kan nemen. “Defensie heeft al heel veel werk. Er wordt op dit moment ook gekeken naar hoe ze zich optimaal kunnen inzetten tegen de buitenlandse dreiging.”

Kitzen benadrukt dat hij hoopt op een oplossing, zodat er meer wapencontroles kunnen plaatsvinden. “Als ik kijk naar de soorten wapens die worden ontdekt, dan hoort dat eerder bij een leger thuis dan in de maatschappij.” Boswijk benadrukt dat ook Defensie met grote personeelstekorten kampt. “Bij de politie zijn er 15.000 vacatures, bij Defensie 12.000.”

Lees ook:

Verdachte dubbele moord Weideveen voorgeleid. ‘Een verschrikkelijk drama’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer