Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Mannelijke’ ambtsketen zorgt voor ongemak bij vrouwelijke burgemeesters: ‘Eigenlijk een heel lastige kwestie’

Peter Visser

De ambtsketen die burgemeesters dragen, zit bij vrouwen vaak niet goed en dat zorgt voor vervelende situaties. Dat schrijft het Algemeen Dagblad na een rondgang onder burgemeesters in de provincie Utrecht. De burgemeesterskettingen stammen uit de tijd van Thorbecke en koning Willem III, toen enkel mannen het ambt bekleedden.

De tijden zijn veranderd. Utrecht telt inmiddels zeven vrouwelijke burgemeesters: Sharon Dijksma (Utrecht), Petra van Hartskamp (Montfoort), Marijke van Beukering (Nieuwegein), Iris Meerts (Wijk bij Duurstede), Petra Doornenbal (Renswoude) en Magda Jansen (Woudenberg). De laatste is Joyce Langenacker, die vorige week werd geïnstalleerd in Zeist.

Toen zij de ketting om haar nek kreeg, viel meteen op dat die niet op haar lijf geschreven was, schrijft het AD. Vrouwelijke ambtgenoten in de provincie herkennen dat. Burgemeester van Utrecht Dijksma droeg de ambtsketen voor het eerst eind 2020. "Nou, dat was een enorm probleem. Hij hing te laag, in een punt, verschoof. En ik denk dat de ambtsketen van Utrecht in vergelijking bij die van andere gemeenten ook nog eens extreem zwaar is. Het is altijd een beetje een gehannes", zegt ze tegen de krant.

'Heel lastige kwestie'

Haar voorganger Jan van Zanen deed, om de ketting goed te hangen, een tussenstand aan de achterkant, die verdween onder de kraag van zijn jasje. Voor Dijksma geen optie. "Met mijn jurkjes zonder kraagjes is dat een heel slechte optie. Dus ik heb altijd gedoe en ben er al ik weet niet hoe vaak mee naar de edelsmid geweest om allerlei oplossingen te bekijken."

Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan!

"Maar het blijft eigenlijk een heel lastige kwestie. Als je stilstaat gaat het nog wel, maar zodra je gaat bewegen, gaat het mis. En bijvoorbeeld op Koningsdag, als ik alle Oranjeverenigingen langsga, heb ik aan het eind van de dag ook echt pijn in mijn schouders", zegt ze.

Burgemeester Van Beukering van Nieuwegein liep tegen soortgelijke problemen aan. "In de keten zitten twee zilveren schijven met daarop de wapens van Vreeswijk en Jutphaas, waaruit Nieuwegein is voortgekomen. Maar die hingen op een hoogte waar je ze als vrouw niet wilt hebben", zegt een woordvoerster.

'In het begin was het een drama'

Een woordvoerder in Wijk bij Duurstede, de gemeente van burgemeester Meerts, vertelt: "In het begin was het een drama." In Woudenberg werd de edelsmid aan het werk gezet voor burgemeester Jansen. "De verbindingen tussen de schakels zijn versmald, zodat de keten wat ‘stijver’ hangt."

CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk denkt niet dat het gaat om een groot probleem. "Als je in een gemeente zit en dit is je grootste probleem, dat lijkt me heerlijk", reageert hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau