Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kabinet overweegt serieus te stoppen met Facebook

Matthijs Meulblok

Doet de Rijksoverheid Facebook binnenkort in de ban? De Telegraaf schrijft, op basis van Haagse bronnen, dat demissionair staatssecretaris voor Digitalisering Alexandra van Huffelen nu serieus de afweging maakt. Vorig jaar vertelde ze al in het radioprogramma Sven op 1 hierover na te denken. De knoop wordt nu dus wellicht definitief doorgehakt.

De afweging van Van Huffelen is gebaseerd op de veiligheid van data. In 2017 constateerde de Autoriteit Persoonsgegevens al dat Meta, het moederbedrijf achter platformen Facebook, Whatsapp, Instagram en Threads, al in overtreding was met de AVG. Meta zou aanpassingen hebben gedaan om de veiligheid beter te garanderen, maar toch zijn er nog twijfels bij Van Huffelen. Eerder stopte de bewindsvrouw zelf al met X, voorheen bekend als Twitter.

Hacken van accounts

Hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie Martijn Kitzen begrijpt de afweging van het kabinet wel, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Er zijn natuurlijk bij dit soort socialemediaplatformen data, persoonlijke en gevoelige informatie. Het is beschikbaar voor iedereen en iedereen kan ermee aan de haal gaan. Accounts zouden zelfs gehackt kunnen worden."

Dat je profiel gehackt kan worden, weet ook CDA-Kamerlid Derk Boswijk. "Ik ben zelf anderhalf jaar geleden gehackt, dus ik zit zelf al een jaar niet meer op Facebook", vertelt hij. "Maar ik had altijd het idee dat Facebook van alle platforms nog een soort van het meest betrouwbaar was, of het minst onbetrouwbaar misschien."

Burgers wel of niet kunnen bereiken

Het CDA is volgens Boswijk ook niet meer actief op platform TikTok, juist vanwege die veiligheidsoverwegingen. "We weten dat het nauwe banden heeft met de Chinese overheid, dus zeiden we als CDA: we gaan niet meer op TikTok. Maar er zijn een aantal partijen die dat wel doen, waardoor jij als partij een hele doelgroep, vooral jonge kiezers, niet bereikt. Een aantal partijen die daar lak aan hebben, die zitten er wel", legt Boswijk uit.

De afweging om wel actief te blijven op Facebook is volgens Kitzen vanwege de mogelijkheid om een grote groep burgers te kunnen bereiken. "Je wilt ook communiceren naar de mensen toe. Je wilt mensen bereiken en dan is Facebook voor een heel grote groep nog steeds een heel groot platform."

Boswijk denkt dat naast het bereiken van mensen, sociale media ook kan worden gebruikt voor het ontkrachten van nepnieuws door de overheid. "Dat is denk ik nog wel heel erg belangrijk. Voor mij weegt dat ook erg zwaar."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau