Magneetvissers hengelen steeds vaker explosief uit het water, niet zonder gevaar
De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) moest in het afgelopen jaar 107 keer uitrukken na een melding van een magneetvisser. Dat is veel meer dan in het jaar daarvoor; in 2022 ging het nog om 89 uitrukkingen. Dat blijkt uit cijfers van de EOD die zijn ingezien door de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.
Een gevonden explosief wordt vaak ter plekke door de EOD ter ontploffing gebracht, tenzij het veilig genoeg is om het explosief te vervoeren naar een daarvoor beschikbaar gestelde locatie binnen een gemeente.
Een duidelijke verklaring voor de toename in het aantal uitrukkingen voor een explosief gevonden door een magneetvisser, is er niet. Wel is magneetvissen in coronatijd veel populairder geworden.
De EOD waarschuwt dat magneetvissers goed moeten opletten. Een explosief kan redelijk onherkenbaar zijn nadat het in het water heeft gelegen. Daarnaast waarschuwt de EOD magneetvissers om een explosief niet mee naar huis te nemen of naar een politiebureau te brengen, zoals in het verleden wel is gebeurd. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties.
Gemeenten kunnen magneetvissen op bepaalde locaties verbieden, als het daar te onveilig is.
Fosforgranaat gevonden
Explosieven opruimer van de EOD Vincent de Jong benadrukt dat magneetvissen niet zonder risico is. Onlangs vond een Nederlandse magneetvisser een fosforgranaat. Fosfor is een stof die tot ontbranding komt zodra het in aanraking komt met zuurstof.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
De Jong: "De magneetvisser heeft de granaat naar boven gehaald en op de kant langs het water gelegd. De granaat werd langzaam droog op en begon te roken. Dat werd steeds heftiger. Omstanders hebben gelukkig afstand genomen."
In de fosforgranaat zat nog een explosieve component, die uiteindelijk tot ontploffing kwam. Die ontploffing zorgde er weer voor dat de fosfor door de lucht werd verspreid. Op dat moment was de EOD niet aanwezig. "Gelukkig is niemand geraakt."
De Jong drukt magneetvissers op het hart: "Wat heel belangrijk is: als je iets naar boven haalt wat je niet vertrouwt, bel dan de politie."