Zeven keer afgewezen op middelbare school: ‘Hij was erg aangeslagen en verdrietig’
Maar liefst 170.000 achtstegroepers doen sinds deze week de doorstroomtoets die hun verdere schoolcarrière bepaalt. Maar of de leerlingen ook daadwerkelijk op de middelbare school van hun dromen terechtkomen, is maar zeer de vraag. Steeds meer onderwijsinstellingen, ook buiten de grote steden, moeten een 'nee' verkopen, waardoor sommige tieners pas op keuze acht welkom zijn.
Dit overkwam ook de zoon van de Amsterdamse columniste Roos Schlikker. ''Hij was erg aangeslagen en verdrietig. 'Zeker omdat hij nu niet bij zijn vriendjes zit', zeiden mensen, maar dat is niet eens een optie. Hij zou terechtkomen op een school die hij helemaal niet had uitgekozen, waar hij zich totaal niet fijn bij voelde'', vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Humorloos
Amsterdamse brugklassers in spé moeten soms wel twaalf voorkeuren opgeven. Schlikker weet hoe belangrijk het is dat een school écht bij je kind past. ''We zijn door schade en schande wijzer geworden. Mijn oudere zoon kwam terecht op keuze twee. Joepie, zou je zeggen. Het bleek een school die nogal strikt, star en een beetje humorloos was. Dat zeg ik netjes, haha. We moesten dus concluderen dat de school en mijn vol met humor en mondige zoon niet zo'n match waren. Hij is gewisseld.''
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Schlikker weet dat vooral de kleinere scholen in Amsterdam populair zijn. ''Juist omdat ze klein zijn. Een school uitbreiden is dan ook niet de oplossing. Wat er wel moet gebeuren? Ik weet het niet.''
De columniste is uiteindelijk gaan 'zeuren' bij de favoriete school van haar jongste zoon. Het werkte. Op het nippertje kwam er alsnog een plek vrij.
Slaapzakken
Diplomatie-expert Robert van de Roer, woonachtig in België, moest ook ver gaan om zijn kroost op de juiste middelbare school te krijgen. ''Nu gaat alles online, maar ik heb nog meegemaakt dat mijn vrouw en ik op het schoolplein moesten overnachten om op de school van de eerste keuze een plek te bemachtigen. Dat is ons in ploegendiensten gelukt. Er lagen zeventig ouders in slaapzakken voor de school.''
Evenveel kans
Alle achtstegroepers in Nederland hebben de afgelopen weken een voorlopig advies voor de middelbare gekregen. Dat advies kan na de doorstroomtoets, de opvolger van de vroegere eindtoets, nog wel omhoog wanneer een kind de toets goed heeft gemaakt, maar het advies kan niet meer omlaag.
Uiterlijk op 24 maart horen leerlingen en hun ouders het definitieve advies voor de middelbare school. Tussen 25 en 31 maart moeten alle kinderen zich tegelijk aanmelden bij een middelbare school. Dat moet ervoor zorgen dat alle leerlingen evenveel kans hebben om op de school van hun voorkeur terecht te komen.