Pas op voor sjoemeljam en sjoemelhoning tijdens je ontbijt
Als je thuis aan een boterham met jam zit of een kopje thee met honing opdrinkt, pas dan goed op dat het geen 'sjoemeljam' of 'sjoemelhoning' is. Een groot deel van de honing die Europa importeert is namelijk geen echte honing. Het is vaak aangelegd met suikerstroop. Voor jam geldt hetzelfde: er zit veel te weinig écht fruit in en het is vaak een regelrechte suikerbom.
Het feit dat een groot deel van de honing die Europa importeert geen echte honing is, vreet aan de Europese makers van échte honing. Brussel is er inmiddels helemaal klaar mee. Het Europees Parlement is het eens geworden over aanpassingen van de 'ontbijtrichtlijn'. Er moet meer fruit in onze jam komen en de strijd tegen 'sjoemelhoning' wordt verder opgeschaald.
Nieuwe Europese regels
De nieuwe Europese regels richten zich op de etiketten van honingpotjes, waardoor het straks voor de consument beter zichtbaar is uit welk land de honing komt. Mocht de honing uit meerdere landen komen, dan moeten de herkomstpercentages worden getoond. Als je op dit moment een potje honing koopt in de supermarkt, staat er op het etiket nog van alles wat vragen oproept. 'Mengsel van honing uit EU-landen en niet-EU-landen'. Een deskundigenplatform gaat daarnaast kijken hoe Brussel de honingfraude beter kan bestrijden.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan!
Ook voor jam komen er nieuwe Europese regels. In de toekomst moet 450 gram fruit gebruikt worden voor 1 kilo jam en 500 gram fruit voor het label 'extra jam'.