Overvolle praalwagens tijdens carnaval verleden tijd: maximaal twintig hossende feestvierders toegestaan
Tijdens carnaval mogen voortaan niet meer dan twintig mensen op een praalwagen staan. De aan de optochten deelnemende verenigingen zijn verplicht deze nieuwe regel te handhaven. De regel is opgelegd door de maatschappij die de carnavalswagens verzekert, maakte de Samenwirkende Limburgse Carnavalsvereniginge SLV bekend. Tot nog toe stonden op veel plaatsen meer dan twintig mensen op zo'n wagen te hossen. "Dit is voor sommige carnavalsverenigingen een probleem", aldus de SLV.
De SLV roept verenigingen op om het optochtreglement tijdig aan te passen en de nieuwe regels aan de deelnemers bekend te maken. De regels gelden voortaan in het hele land, dus niet alleen in Limburg. De tijd dringt, het carnaval is al over anderhalve week.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!
Valgevaar
De meeste wagens zijn verzekerd bij de Vereende. Deze verzekeraar heeft zijn voorwaarden gewijzigd, zodat alleen wagens met maximaal twintig mensen erop verzekerd zijn. Gezien de risico's willen de meeste maatschappijen carnavalswagens niet verzekeren. De praalwagenverzekering verleent dekking voor schade die de bestuurder van een carnavalswagen toebrengt aan een ander, bijvoorbeeld als hij zonder aanleiding een plotselinge stuurbeweging maakt waardoor mensen van de wagen vallen. Of wanneer hij een aanrijding veroorzaakt met een geparkeerde auto of een toeschouwer. Bovendien kan de opbouw van de wagen door ondeugdelijke montage los raken en schade of letsel veroorzaken.
Strikte voorwaarden
De enige uitzondering vormt Nationale Nederlanden, die volgens SLV onder zeer strenge en strikte voorwaarden wel meer dan twintig mensen op een wagen laat staan.
Voor de optochten beginnen moeten de organiserende comités voortaan eerst bij de deelnemers nagaan of aan de nieuwe voorwaarden is voldaan.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan!
In aanloop naar het carnaval in 2025 gaan SLV en de Brabantse Carnavals Federatie evenals de Närrische Europäische Gemeinschaft (de Europese koepel van carnavalsverenigingen) naar alternatieven zoeken, wellicht via buitenlandse verzekeraars.