Onverwachts boerenprotest in Zwolle: ‘Veeg strenge mestregels van tafel’
Zwolle kreeg gisterenavond onverwachts bezoek van protesterende boeren. Ongeveer 200 boeren verzamelden zich bij het Overijsselse provinciehuis om te demonstreren tegen de strenge wet- en regelgeving vanuit Brussel.
Met het oog op de EU-top, die vandaag plaatsvindt, lieten zij op de vooravond van zich horen met post voor BBB-gedeputeerde van provincie Overijssel Maurits von Martels. De boodschap: 'Maak je hard om de strenge mestregels van tafel te krijgen'. Door de mestregels kunnen boeren de komende jaren veel minder mest uitrijden en mag minder worden geproduceerd.
Von Martels reageert in Goedemorgen Nederland op NPO 1: "Men vindt dat de regelgeving is doorgeschoten en dat zowel de Nederlandse als de provinciale overheden te snel van plan zijn om al deze regels in beleid te gieten." Volgens de gedeputeerde van provincie Overijssel creëert dit voor boeren consequenties op grootschalig niveau. "Men is bang voor de toekomst."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!
'Versoepel zo snel mogelijk'
Von Martels benadrukt dat Brussel zo snel mogelijk de regelgeving moet versoepelen. "Boeren zijn wel degelijk bereid om maatregelen te nemen als het gaat om duurzaamheid, maar het is op gegeven moment niet meer realistisch." Volgens demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Piet Adema zijn de mestregels nodig om aan Europese regels te voldoen. Zo wil men door deze regelgeving de waterkwaliteit in Nederland verbeteren.
Burgemeester van de naastliggende gemeente Kampen Sander de Rouwe is het volledig met de gedeputeerde eens. "Brussel en de EU moet zorgen voor goed landbouwbeleid in Nederland. Aan deze gedeputeerde kunnen boeren wel hun boodschap kwijt."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan!
Reactie Rutte
Demissionair premier Mark Rutte zei voorafgaand de EU-top de zorgen bij boeren goed te begrijpen. "De zorgen zijn er in heel veel landen over verschillende onderwerpen. De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan over het braakliggende grond, wat verder wordt besproken. Dat komt denk ik echt tegemoet aan een deel van de mensen." De regel waarbij boeren vier procent van hun akkerland braak moeten laten liggen, wordt namelijk voorlopig niet ingevoerd.
"We kunnen niet zomaar wetten veranderen", benadrukt Rutte. "Dat moet op voorstel van de Europese Commissie en vakministers."
Diplomatiedeskundige Robert van de Roer noemt het boerenprobleem een 'bijgerecht' op de EU-top. "Ze gaan vandaag over de steun aan Oekraïne en de dwarsliggende Hongaarse premier Viktor Orbán praten, maar boeren protesteren ook rondom de locatie waar ze zijn. Ze kunnen daar niet omheen, dus waarschijnlijk komt dit onderwerp ook nog ter sprake. Dat kan bijna niet anders."