main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Stand van Nederland - 1 februari 2024 — 14:20

Elektrische auto wint aan populariteit in Nederland

De verkoop van nieuwe personenauto’s in Nederland is in januari gestegen. Daarbij viel op dat elektrische auto’s (EV) flink aan populariteit wonnen, meldden brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging. “De EV lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen”, zegt Bert de Kroon, voorzitter van BOVAG Autodealers.

In totaal werden er 34.477 nieuwe wagens op kenteken gezet. Dat is een stijging met 5,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. Ten opzichte van december is het zelfs een plus van de registraties met bijna 30 procent.

Het marktaandeel van volledig elektrische auto’s (EV) ging daarbij stevig omhoog. Dat was vorige maand 25,3 procent, tegen 15,5 procent in januari vorig jaar. Het aandeel hybride voertuigen steeg naar 43,9 procent, van 36 procent een jaar eerder. Auto’s met benzinemotoren zagen het marktaandeel juist slinken naar 29,5 procent. Dat was bijna 47 procent een jaar eerder.

‘Optimistisch begin’

“We beginnen het jaar optimistisch”, aldus De Kroon. “De consument wil verduurzamen en er is momentum, maar over de breedte van de markt is er een sterke behoefte aan consequent en glashelder overheidsbeleid. De voorraad is groot, de wachttijden zijn kort en het aanbod wordt steeds gevarieerder.”

Het automerk dat het meest op kenteken werd gezet was Toyota, met 2896 voertuigen en een marktaandeel van 8,4 procent. De Tesla Model Y was het meest registreerde model met 1141 stuks, ofwel 3,3 procent van de markt.

Lees ook:

Beveiliger: laadpalen elektrische auto’s eenvoudig te hacken

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Kijk de laatste aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer