main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 31 januari 2024 — 11:07

Britten willen terugkeren in de EU, maar die kans is klein: ‘Het leven is duurder geworden’

Take back control. Met die slogan stapte het Verenigd Koninkrijk vier jaar geleden uit de Europese Unie. Wat heeft de brexit de Britten gebracht? “Het leven is duurder geworden sinds het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is gestapt”, zegt correspondent Lia van Bekhoven. Inmiddels wil een meerderheid van de Britten weer onderdeel worden van de EU, maar die weg lijkt afgesloten.

In 2016 kondigde voormalig premier David Cameron voor de ambtswoning aan 10 Downing Street zijn vertrek aan. De conservatieve leider stapte op nadat zijn landgenoten in een referendum voor een vertrek uit de Europese Unie hadden gestemd. Cameron was zelf tegen een Brexit, maar nam wel het initiatief tot het referendum. Na hem kwamen en gingen Theresa May, Boris Johnson, Liz Truss en Rishi Sunak. Allemaal gingen ze gebukt onder de loodzware erfenis van Brexit.

“Ooit werd beloofd dat het leven met Brexit alleen maar beter zou worden”, vertelt Van Bekhoven in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het zou alleen maar ’s nachts regenen, overdag zou altijd de zon schijnen. Concreet werd door politici gezegd: er komt minder papierwerk, we blijven handel drijven met de Europese Unie en we kunnen meer handelsakkoorden sluiten met andere landen, dus we kunnen nóg meer handel drijven.”

Ook voedsel, dat de Britten voor meer dan de helft uit Europa importeren, zou goedkoper worden. Geen van dat alles is gebeurd, zegt Van Bekhoven. “Het leven is duurder geworden sinds het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is gestapt.” Bovendien worden vanaf vandaag de importcontroles strenger, na jaren van uitstel. Dat maakt de procedures “moeilijker, ingewikkelder, langduriger en duurder”.

Soevereiniteit

Het is heus niet alleen kommer en kwel. “De Britten hebben hun eigen paspoorten terug. Dat was belangrijk voor ze. Controle over de eigen grenzen, soevereiniteit.” Dat was de drijfveer voor Brexit, zegt Van Bekhoven. “We hebben het nu wel over de economie, maar voor heel veel Britten gold dat niet als de belangrijkste reden om voor Brexit te stemmen.”

“Omdat vrij verkeer van mensen niet meer opgaat, kun je zelf bepalen wie er binnenkomt. Je hoeft niet alle leden van de 27 lidstaten binnen te laten. Dat werd gezien als een groot voordeel.” Ook is er geen bemoeienis meer van Europese rechters. “Je zit niet meer in de Europese Unie, dus je hebt je niet meer te houden aan de regels van het Europees Hof van Justitie. Ook dat wilden Britten heel graag.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Toch wordt Brexit niet beschouwd als een succes. Niet alleen is het Verenigd Koninkrijk armer geworden; uit cijfers blijkt dat er ondanks die soevereiniteit, alleen maar meer migranten het land zijn binnengekomen. “Ik mij herinner 2016, toen David Cameron nog premier was. Hij zei: wij proberen om migratie binnen de 100.000 te houden. De laatste cijfers laten zien dat er in 2022 745.000 migranten het Verenigd Koninkrijk zijn binnengekomen.”

Het ging met name om vluchtelingen uit Oekraïne of Hong Kong en buitenlandse studenten. “Dat aantal zal wel weer afnemen, maar het is niet wat de meeste Britten zich hadden voorgesteld van Brexit.”

Britten hebben spijt

Mede door de erfenis van brexit verslond het Verenigd Koninkrijk na Cameron al drie premiers. “Het laat zien dat Brexit slecht is doordacht. De Britten weten nog steeds niet precies wat ze willen.” Inmiddels heeft Sunak de touwtjes in handen, maar de vraag is voor hoe lang nog. “Er komen dit jaar verkiezingen aan. Hoewel het niet helemaal is uitgesloten, is onwaarschijnlijk dat Sunak die wint.”

Ondertussen tonen peilingen aan dat inmiddels een meerderheid van de Britten spijt heeft van Brexit. Iets meer dan de helft wil zelfs terugkeren binnen de Europese Unie. Onlangs zag Van Bekhoven demonstranten op de straten van Londen daartoe oproepen. “Maar dat gaat voorlopig zeker niet gebeuren. Ik denk dat je onder een nieuwe premier een betere relatie met de EU mag verwachten, maar geen lidmaatschap. Het lijkt mij niet dat Brussel daarop zit te wachten”.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start 

Volgens Van Bekhoven is Brexit gestoeld op “fantasiedenken, wensdenken en leugens”. “Er werd van alles en nog wat beloofd en dat is niet uitgekomen. Groot-Brittannië is erop achteruit gegaan, het is vanwege Brexit armer geworden. Ook het idee dat het Verenigd Koninkrijk bij een vertrek uit de Unie global Britain zou worden, dus dat de internationale status groter zou worden, is niet de waarheid. Mensen zijn op alle fronten teleurgesteld.”

Nexit

D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Brexit een “enorme waarschuwing” moet zijn voor Nederland. “We hebben nu Geert Wilders als leider van de grootste partij (PVV, red.), die voor een Nexit is. Hij zegt: we zijn beter af buiten de Europese Unie. De Britten laten zien dat we wel kunnen klagen over Europa, maar we beter af zijn als we het samen doen. Je economie wordt niet sterker als je het buiten de grootste economie van de wereld plaatst.”

De Britten ondervinden nu de gevolgen, zegt de D66’er. “Lange wachtlijsten in de zorg, migratie is alleen maar toegenomen en ze zijn armer geworden. Volgens mij moeten wij dat absoluut niet willen. Het is ook een belangrijke waarschuwing in aanloop naar de Europese Verkiezingen dit jaar. Laten we niet massaal stemmen op partijen die doen alsof we het beste af zijn in ons eentje.”

Lees ook: 

Hoe wij ook de gevolgen van Brexit merken: ‘Inspecties, inspecties, inspecties’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

KLM-topvrouw Marjan Rintel bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:
  • President-directeur Marjan Rintel van KLM over het 105-jarig bestaan van KLM en de toekomstplannen van de luchtvaartmaatschappij;
  • Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans over de aanpak van de asielcrisis;
  • Schrijver en columnist Leon de Winter over 7 oktober en terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.
Zondag om 10.00 uur

Millennials gaan mijlenver voor de ultieme sportuitdaging, maar waarom?

Sporten, sporten en nog eens sporten. Millennials zijn er zot van en werken zich in het zweet om een mooie sportprestatie neer te zetten. Maar wat drijft deze groep om tot het uiterste te gaan? 

Kijk deze uitzending van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

KLM-topvrouw hekelt ‘oneerlijke’ concurrentie China: ‘Moeten oneerlijk speelveld voorkomen’

Brussel moet met financiële maatregelen komen om Europese luchtvaartmaatschappijen beter te laten concurreren met Chinese luchtvaartmaatschappijen. Deze oproep doet KLM-topvrouw Marjan Rintel in WNL Op…

Lees meer

VVD-leider Yeşilgöz haalt uit naar asielminister Faber over waarschuwingsborden bij asielzoekerscentra

VVD-leider Dilan Yeşilgöz haalt flink uit naar asielminister Marjolein Faber. Ze laat in WNL Op Zondag weten geen fan te zijn van de waarschuwingsborden die…

Lees meer

VVD-leider Yeşilgöz: NS faciliteert antisemitisme door toestaan pro-Palestijnse sit-ins op stations

Volgens VVD-fractievoorzitter Dilan Yeşilgöz faciliteert de NS antisemitisme door geplande sit-in-acties op treinstations maandag door te laten gaan, precies een jaar na de aanval van…

Lees meer

Diabetespatiënt Marloes rende 250 kilometer door de Sahara: ‘Je lijf kan veel meer’

“Je begon ’s ochtends vroeg, rende de hele nacht door en de volgende ochtend kwam je pas aan bij de finish.” Marloes Olde Agterhuis beschrijft…

Lees meer

Tweede repatriëringsvlucht vanuit Libanon op weg naar Nederland

De tweede repatriëringsvlucht vanuit Libanon naar Nederland is rond 16.30 uur vertrokken vanaf de luchthaven van Beiroet. De militaire Airbus A330 komt naar verwachting rond…

Lees meer

Man mishandelt drie handhavers in Roosendaal

Een 27-jarige man is aangehouden in het Brabantse Roosendaal nadat hij daar vrijdagmiddag drie handhavers zou hebben mishandeld. Een van hen liep een bloedende bijtwond…

Lees meer

Gemeenten blij dat weg vrij is voor uitstootvrije zone

Gemeenten zijn verheugd dat zij verder kunnen met het invoeren van uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari. Het kabinet-Schoof wilde die invoering uitstellen, maar…

Lees meer

Bij een gijzeling komt deze politieonderhandelaar in actie: ‘We moeten zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is’

Bij de gijzeling in een café in Ede in maart en de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam in 2022, hield Nederland zijn adem…

Lees meer

Je ziet ze vliegen, maar waarvoor dient de politiehelikopter?

We zien en horen allemaal weleens een politiehelikopter boven onze buurt of huis cirkelen. Maar waarvoor worden deze helikopters precies ingezet? Rob Koole, van de…

Lees meer

Man uit Zuid-Holland maakte vuurwapenonderdelen met 3D-printers: drieënhalf jaar cel geëist

Tegen een 33-jarige man uit Rhoon (Zuid-Holland), die wordt verdacht van het maken van vuurwapenonderdelen met 3D-printers, heeft het Openbaar Ministerie vrijdag een celstraf van…

Lees meer