main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 januari 2024 — 11:24

Politie protesteert tegen vastgelopen pensioenregeling: ‘Mijn collega’s zijn op’

Voor de politie zijn vandaag de rollen omgedraaid. Ze gaan de straat op om te protesteren, vanwege de vastgelopen gesprekken over een nieuwe pensioenregeling. “Veel collega’s lopen PTSS op in de loop der jaren. Mijn collega’s zijn op”, zegt politieagent Rob Kokkeler in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In 2019 is met politie de Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) afgesproken. Die regeling maakt het mogelijk dat onder andere politiepersoneel drie jaar eerder met pensioen kan. Dan gaan ze met 64 jaar de AOW in in plaats van 67.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De gesprekken over de RVU lopen echter vast, waardoor politiebonden zich genoodzaakt voelen in actie te komen. Vandaag houden de actievoerders een symbolische demonstratie voor het gebouw van werkgeversorganisatie VNO-NCW en het ministerie van Sociale Zaken. Naar verwachting zullen zo’n 500 politieagenten demonstreren.

‘Mijn collega’s zijn op’

“Mijn collega’s hebben die drie jaar nodig om eerder met pensioen te gaan en daarvan te kunnen genieten”, zegt politieagent Rob Kokkeler. Volgens de agent lopen veel van zijn collega’s tijdens hun loopbaan PTSS op. “Mijn collega’s zijn op”, uit Kokkeler zijn zorgen.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start 

Politiewerk kan fysiek erg zwaar zijn. “Ik draag iedere dag met mij mee: een kogelwerend vest, een portofoon, een vuurwapen, peperspray, een stroomstootwapen en ik heb ook nog handboeien bij mij. Alles bij elkaar weegt ongeveer 10 kilo.”

Daarnaast werken politieagenten onregelmatig en ervaren zij vaak stress tijdens het werk. “Dat is niet goed voor je lichaam”, zegt Kokkeler. “Collega’s rijden soms van melding naar melding en hebben amper tijd om te eten. Dan proppen ze maar snel een avondmaaltijd naar binnen en gaan meteen door naar de volgende melding. Ze hebben totaal geen rust.”

Oproep aan vakbond

MKB-Nederland en VNO-NCW roepen vakbond FNV op de gesprekken over de RVU te hervatten. Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zal de actievoerders deze ochtend te woord staan.

Lees ook:

GroenLinks-PvdA luidt noodklok vanwege extra bezuiniging op jeugdzorg: ‘Echt gênant in land als Nederland’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer