Hier moet je rekening mee houden als je als slachtoffer wil verklaren in de rechtszaal
Volgens rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman zijn er restricties wat nabestaanden tijdens een slachtofferverklaring mogen zeggen. "Het is de bedoeling dat je het beschaafd houdt. We kennen in Nederland de onschuldpresumptie. Dat houdt in dat je niet schuldig wordt bevonden zolang de rechter daar niet over heeft geoordeeld. Daar moet je rekening mee houden in je slachtofferverklaring", aldus Belleman in rubriek De Misdaadlijn van het radioprogramma Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.
Er vindt discussie plaats over of het spreekrecht van nabestaanden pas moet plaatsvinden als iemand al veroordeeld is. Belleman is zelf geen voorstander van een zogeheten tweefasenstructuur. "Het spreekrecht zoals het nu plaatsvindt, tijdens de strafzaak, is goed omdat een verdachte naast het verhaal van de officier van justitie ook moet kunnen luisteren naar het verhaal van een slachtoffer of nabestaande."
Ontspoort
Soms ontspoort het nogal, aldus Belleman. "Als dat vaker gebeurt, is het misschien toch beter dat pas na de veroordeling mensen van het spreekrecht gebruik kunnen maken. Al denk ik dat het over het algemeen gewoon goed gaat. De uitzonderingen moeten geen reden zijn om het hele systeem aan te passen."
"In Almelo is er een keer een zaak geweest waar de nabestaande de verdachte uitmaakte voor een beest, een monster en een duivel", zag Belleman. "Toen heeft de rechtbank op een gegeven moment gezegd dat diegene wel over de daad mocht zeggen dat het beestachtig was, maar dat diegene de verdachte niet een beest of een duivel mocht noemen."
Volgens de rechtbankverslaggever komt dat omdat er iemand in het verdachtenbankje zit die nog niet veroordeeld is. "Het zou zomaar kunnen dat iemand nog wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs."