main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2024 — 10:21

Kluun komt met podcast over puberteit: ‘Laat het. Je kind is geen kloon van jou’

”Wees geen ‘curlingouder'”, zegt schrijver Kluun (59) over ouders met puberend kroost. Vanaf vrijdag bieden columniste Yvanka van der Zwaan en Kluun hulp in de nieuwe podcast Help, ik heb een puber!

Slaap, geld en schermtijd; alle puberproblemen anno 2024 komen aan bod. ”Zestig procent van de problemen die pubers ervaren zijn eigenlijk geen problemen. Ze hebben te maken met sociaal domein, zoals psychologen dat noemen. Hoe zie ik er uit? Wie zijn mijn vrienden? Hoe ziet mijn kamer eruit?”, vertelt Kluun in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Massavernietigingswapens

Het devies van de schrijver: laat het! ”Ziet een rok er meer uit als een riem? Laat het. Heeft ze te veel make-up op of heeft hij die ene hoodie aan? Laat het. Zolang er geen massavernietigingswapens op hun kamer liggen: laat de deur dicht. Is je kind te laat voor school? Dan maar geen brood mee. Gaat-ie niet dood aan”, aldus Kluun.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Hij raadt ouders aan om altijd in gesprek te blijven met hun tieners. ”Een kind is niet van jou en geen kloon van jou. Het is niet je accessoire. Je moet je kind helpen om de versie van zichzelf te worden die hij of zij wil zijn. Je begeleidt. Je wordt steeds meer een mentor. Begrijp ook dat het puberbrein geen volwassen brein is. Zelfs in het strafrecht wordt tot 23 jaar rekening gehouden met adolescentie. Het empathisch vermogen is pas rond je 24e of 25e jaar ontwikkeld. Dat geldt voor meer dingen.”

Later beginnen

De eerste podcast gaat over slaap. “We weten dat de biologische klok van pubers één tot drie uur anders loopt dan bij volwassenen. Wij maken het stofje melatonine aan. Zij niet. Als een puber niet naar bed wil, is dat logisch. Hij of zij heeft nog geen slaap. Vervolgens liggen ze ’s morgens nog in de oplader.”

Wat Kluun betreft beginnen middelbare scholen dan ook later. Vanaf 10.00 uur. ”En geen toetsen voor 11.00 uur. De universiteit van Brussel zegt dat de helft van de jongeren chronisch slaaptekort heeft. De universiteit van Oxford, gespecialiseerd in slaap, zegt dat school later moet beginnen.”

Roekeloos

De schrijver kwam eerder met een boek over de puberteit van zijn kinderen. De podcast doet hem opnieuw terugdenken aan zijn eigen tienerjaren. ”We hebben allemaal de puber nog in ons. Ik kan nog wel eens blozen. Niet als ik op een podium sta, maar wel als er iets onverwachts gebeurt.”

Hij besluit: ”Heb een beetje mededogen met de meest roekeloze, redeloze, emotioneelste wezens”.

Lees ook:

Kluun: “Roem lijkt wel hoogste goed te zijn geworden”

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer