Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nederland hoopt via Zweeds boetemodel jongeren aan Defensie te binden

Demissionair staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat kijkt naar de mogelijkheid om jongeren te verplichten een enquête in te vullen omtrent een vrijwillig dienjaar. Van der Maat hoopt op die manier het schreeuwende personeelstekort bij de krijgsmacht het hoofd te bieden. Daarover schrijft De Telegraaf.

Het idee is dat iedere 17-jarige in het jaar dat zij 18 worden een enquête krijgen opgestuurd die zij moeten invullen. Daarin worden zij geïnformeerd over Defensie en kunnen ze aangeven of zij iets voelen voor een vrijwillig dienjaar. Alleen het invullen van de enquête wordt hen verplicht. Wie de vragenlijst links laat liggen, krijgt een boete. Het daadwerkelijk ingaan van een dienjaar blijft vrijwillig.

Boete

Mocht het kabinet groen licht geven voor de verplichte enquête, zou Nederland het Zweedse model volgen. Daar is de verplichte vragenlijst een groot succes. De Zweedse Defensie moet zelfs jongeren die zich vrijwillig aanmelden zelfs afwijzen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Voorzitter Apothekersorganisatie KNMP Aris Prins is te spreken over het idee van een boetesysteem. "Anders krijg je geen reactie", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

'Breder trekken'

Amerikadeskundige Willem Post zou het breder willen trekken dan alleen een dienjaar bij Defensie. "Een maatschappelijke dienstplicht", oppert hij. "Dan kan je in militaire dienst, maar ook iets anders voor de maatschappij betekenen. Dat had er allang moeten zijn."

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Post vindt dat een vrijwillig dienjaar alle 17-jarigen kan helpen "uit hun bubbel of cocon te kruipen".

Vrijwillig dienjaar

Jongeren kunnen sinds een aantal jaar een vrijwillig dienjaar volgen bij Defensie. Na het traject kunnen zij in vast dienst blijven of komen zij terecht op de lijst van reservisten. Het vrijwillig dienjaar bij Defensie is populair. Het aantal aanmeldingen overstijgt tot nu toe telkens het aantal beschikbare plekken.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau