Nationale voorleesdagen: ‘Weg met de tablet, pak een boek’
Boeken zo vroeg mogelijk introduceren bij kinderen. Dát is volgens demissionair minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf het belangrijkste dat je kunt doen. ''Als kinderen op vroege leeftijd in een verhaal kunnen wegzinken, nieuwe woorden leren, nemen ze dat hun héle leven mee'', vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Vandaag starten de Nationale Voorleesdagen. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) kunnen 15-jarigen in Nederland slechter lezen dan leeftijdgenoten in veel andere landen. Meer dan één op de drie Nederlandse kinderen haalt het basisniveau voor lezen niet. Dit betekent dat ze niet in staat zijn om een tekst te begrijpen en verbanden te leggen tussen informatie uit de tekst en dingen die ze al wisten. In 2012 had één op de zeven kinderen daar moeite mee.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Concurrentie
Kinderen kennis laten maken met boeken, kan een hoop uitmaken, weet presentatrice Anita Witzier, ambassadeur van de Sichting Lezen en Schrijven. ''Er is veel concurrentie: tablets, telefoon, streamingsdiensten. Dat is heel makkelijk, die geven een instant behoeftebevrediging. Er gebeurt direct iets met je. Dat voelt lekker. Een verhaal lezen vraagt meer van je. De beloning wordt uitgesteld, maar als je investeert is de uiteindelijke beloning vele malen groter'', zegt Witzier.
'Straks is straks'
Veel ouders nemen niet meer de tijd om hun kroost voor te lezen, vertelt de presentatrice. ''Het gaat om keuzes maken. Ik hoor mensen zeggen: 'Ja, maar na het voorlezen moet ik nog zus en zo'. Straks is straks. Laat je zakken op de bed van je kind en maak er écht jullie tijd van.
Witzier heeft een boekentip. ''De Gebroeders Leeuwenhart. Dat wil je niet missen. Dat is magisch.''