Medicijntekorten in Nederland groter dan ooit, ruim 2.000 geneesmiddelen niet of nauwelijks verkrijgbaar
Het medicijntekort in Nederland is groter dan ooit. Meer dan 2.000 geneesmiddelen zijn in Nederland niet of met grote vertraging verkrijgbaar. Voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) Aris Prins noemt het in Goedemorgen Nederland op NPO 1 een dieptepunt. “Het is een omslag geweest van het beleid dat is ingezet, omdat de overheid is gaan kijken naar het drukken van de kosten.”
“Dat is aan de ene kant hartstikke logisch, omdat we een goede prijs moeten betalen voor geneesmiddelen”, vertelt Prins. “Maar we zijn doorgeslagen in het drukken van de kosten, terwijl de gezondheidszorg betaalbaar, toegankelijk en van hoge kwaliteit moet zijn.”
In 2019 was er een verdubbeling in de medicijntekorten ten opzichte van 2018 en dat is volgens Prins nooit meer gedaald. “We hebben rond corona een klein dipje gehad, maar dit is echt een nieuw dramatisch dieptepunt.” Volgens de voorzitter is het einde nog niet in zicht. “We zijn vorig jaar met de halfjaarcijfers naar buiten gekomen om de urgentie van dit probleem aan te geven.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!
Prins roept de overheid op om richting te geven aan het huidige medicijnprobleem. “We hebben een richting gekregen met een verplichting van de voorraad bij groothandels en fabrikanten van acht weken. Dat is op 1 januari ingegaan. Maar als wij in de praktijk zien dat een gemiddeld tekort meer dan 107 dagen duurt, dan is het heel leuk dat we acht weken voorraad krijgen, maar dan hebben we nog steeds een druppel op de gloeiende plaat.”
Alternatief
De KNMP-voorzitter ziet dat het systeem op meerdere fronten vastloopt en ziet dat veel mensen ongerust zijn. “Patiënten komen naar ons toe om te vragen waarom de medicatie er niet is, maar wij hebben precies dezelfde vraag. Al zorgen wij wel voor een alternatief. Dat kan een eenvoudig alternatief zijn. Bijvoorbeeld dat iemand een dubbele dosering krijgt, maar dan een half tablet moet nemen. Maar die tabletten zijn heel klein, dus halveer die maar eens even. En dan hebben we het nog niet eens over een omzetting naar een ander medicijn.” Wel gaat in 99 procent van de gevallen iemand naar huis met een alternatieve behandeling, benadrukt Prins.
Tekst gaat verder onder de X:
De medicijntekorten lopen steeds verder op. Apothekers roepen op tot actie. Soms kan het 15 weken duren voor medicijnen beschikbaar zijn. "Het voelt als een druppel op een gloeiende plaat", vertelt Aris Prins van @KNMP. #WNL pic.twitter.com/rVvWjzJ2U8
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) January 24, 2024
Medicijntekorten wereldprobleem
Deze medicijnpuzzel is inmiddels dagelijks werk geworden voor medewerkers van de KNMP. Maar niet alleen Nederland worstelt met dit probleem. In de hele wereld zorgen medicijntekorten momenteel voor hoofdbrekens. “De grondstoffen worden in China geproduceerd en in India verwerkt tot medicatie. Daarna is er een lange aanvoerroute om de medicijnen in Nederland en andere Europese landen te krijgen.”
Prins ziet dat patiënten in Nederland het nog slechter treffen dan andere landen, omdat de overheid de hand op de farmaceutische knip houdt. “Als er een wereldwijd tekort is, dan staan wij achteraan in de rij om dat weer aan te vullen. Tegelijkertijd is er een economisch tekort, omdat fabrikanten van de Nederlandse markt zich aan het terugtrekken zijn. Als er een tekort is, hebben wij dus geen alternatief meer.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!
Oplossing
Sinds 2019 geeft de KNMP al meerdere oplossingsrichtingen. “Zorg dat je productie dichter bij huis krijgt, meer Europees beleid. We pleiten er daarnaast ook voor om apothekers meer ruimte te geven in het omzetten van medicatie. We moeten nu namelijk veel rondbellen om alternatieven voor elkaar te krijgen. Wettelijk gezien hebben wij voor elke aanpassing op een recept een nieuw recept nodig. Als we dat elke keer moeten doen, dan loopt de hele zorg vast.”
Lees ook:
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer