Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Collega’s maken elkaar nog altijd het leven zuur: ‘Kwart Nederlanders op werk gepest’

Michiel van Renselaar

Treiteren, roddelen en uitlachen; het gebeurt nog altijd aan de lopende band op de werkvloer. Maar liefst 2,6 miljoen werknemers krijgen te maken met ongewenst gedrag, meldt vakbond CNV in het AD.

Uit een onderzoek onder 2700 mensen blijkt dat bij één op de zes gevallen een leidinggevende betrokken is. CNV noemt de cijfers 'bizar'.

Hoewel het onderwerp 'pesten' al jaren op de agenda staat, lijkt er niets te veranderen. Volgens de stichting Stop Pesten NU heeft dit alles te maken met de druk op de arbeidsmarkt. Als er sprake is van economische tegenwind of inflatie, neemt het pestgedrag toe.

Maar liefst 1,5 miljoen werknemers kunnen momenteel nog niet terecht bij een vertrouwenspersoon, terwijl dit sinds begin dit jaar verplicht is. De stichting Stop Pesten NU roept werkgevers dan ook op om haast te maken. Doorgaan zonder vertrouwenspersoon zou de samenleving miljarden euro's kunnen kosten.

Grote mensen

Presentatrice Anita Witzier vertelt dat zij op de middelbare school stelselmatig werd gepest. Ze schrikt dan ook van de cijfers. ''Je denkt: grote mensen zijn verstandig en doe doen dit niet. Maar als ik deze cijfers hoor. Wat mensen elkaar aandoen...'', zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ''Je moet je realiseren hoeveel schade dit berokkent. Of je nu kind bent of volwassen, de impact is precies hetzelfde.''

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Wat Aris Prins (voorzitter van apothekersorganisatie KNMP) betreft krijgt het probleem structureel meer aandacht. ''Er wordt vaak vergeten om naar de kwaliteit van werkomgeving en leven te kijken. We zeggen dat we een 'open maatschappij' zijn, maar als er iets verandert in je portemonnee, gaan we ons gedrag veranderen. We hebben mensen tekort. Zorg voor een veilige werkomgeving.''


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau