Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wie maakt straks nog je glas-in-loodraam? ‘Raar dat dit met een lager niveau wordt geassocieerd’

Matthijs Meulblok

Wie maakt nog een glas-in-loodraam of zet je rieten dak? Steeds meer vakmensen gaan met pensioen en bij de jongere generatie is er weinig interesse om die oude ambachten te leren. Voorzitter van Ambacht Nederland Elrie Bakker-Derks vreest het ergste, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Glazenier Arjan Boeve heeft met behulp van YouTube-video's en het actief bezoeken van verschillende werkplaatsen van andere makers het vak van glas-in-lood-maken eigen gemaakt. "Het is een ambacht, het gaat echt over doen", zegt hij. "Je moet het in de vingers krijgen. En dan zie je na acht jaar dat ik daar heel veel in heb geleerd."

Boeve vindt het vooral vervelend "dat er heel veel waardevolle kennis verdwijnt." Hij ziet liever meer collega's dan concurrenten op de markt verschijnen. Anders "vermagert het dan".

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!

Ambacht dreigt te verdwijnen

Bakker-Derks vreest dat het ambacht uitsterft, "als we niks doen." Volgens haar "past het gewoon niet in de reguliere systemen en structuren en dat betekent dat je gewoon geen financiering krijgt."

Partijleider van de BoerBurgerBeweging denkt dat "je al op de basisschool moet beginnen om het vakmanschap, het ambacht, populair te maken", reageert ze in de studio. "Door gewoon uit te stralen dat het hartstikke mooi is om met je handen te werken en een ambacht te hebben, maak je kinderen misschien wel geïnteresseerder."

'Zit in de cultuur'

Voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen merkt op dat het "heel erg in onze cultuur van het algemeen vormend onderwijs" zit. Ouders stimuleren hun kinderen vooral om naar een zo hoog mogelijk niveau te streven. "Terwijl een vak leren, zeker ook de meer technische vakken, daar hebben we een ongelooflijk tekort aan", zegt ze.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan en mis niets!

"Je ziet overigens nu ook, en zo hoort het ook te werken op de arbeidsmarkt, dat mensen met technische beroepen en mbo-geschoold inmiddels beter verdienen dan net afgestudeerde mensen van een universiteit." Thijssen wijst erop dat in landen als Denemarken en Duitsland heel normaal is om jongeren te motiveren om voor een ambacht te kiezen.

Sportjournalist Barbara Barend vindt het ook een vreemd idee dat we ambachtelijk werk toeschrijven aan een lager onderwijsniveau. "Misschien dat iemand die dit heel goed kan, dit ook wel op universitair geschoold niveau kan leren. Dat ambacht wordt geassocieerd met een lager niveau van leren", zegt ze. "Volgens mij moet het door al die lagen heen. Dat is ook iets raars, want het is ontzettend knap dat je dit kan."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau