main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 januari 2024 — 10:16

VNO-NCW luidt noodklok: ‘Er krimpen meer bedrijven dan er groeien’

Ondernemersvereniging VNO-NCW maakt zich grote zorgen over het Nederlandse ondernemersklimaat, vertelt voorvrouw Ingrid Thijssen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Het verdienvermogen van Nederland holt achteruit, waarschuwt Thijssen. Ze roept de nieuwe Tweede Kamer op om in actie te komen.

De onlangs nieuw samengestelde Tweede Kamer zit vol met nieuwe gezichten. Een belangrijke reden voor VNO-NCW om met een brief te komen voor de Kamerleden die woensdag in debat gaan over het ondernemersklimaat. “Het was een goed moment om uit te leggen hoe verdienvermogen werkt en hoe belangrijk het ondernemersklimaat is voor Nederland”, zegt Thijssen.

Investeringen lopen terug

Vanwege teruglopende investeringen, minder innovaties en een gebrek aan een betrouwbaar overheidsbeleid staat dat verdienvermogen onder druk, stelt Thijssen. “Wat je ziet uit ons onderzoek, is dat zestig procent van de ondernemers zegt dat het klimaat om voor hen te investeren de afgelopen paar jaar verslechterd is. Dertig procent zegt: ik vind Nederland niet eens meer aantrekkelijk om hier mijn euro te investeren.”

Uit een ander onderzoek dat Thijssen aanhaalt blijkt dat veertig procent van ceo’s die internationaal ondernemen overwegen om Nederland te verlaten. “Als je een euro in Nederland investeert, levert die 25 procent minder rendement op dan in de landen om ons heen. Veertig procent minder dan in een land als Amerika”, vertelt de VNO-NCW-voorvrouw. “Je ziet het ook bij bijvoorbeeld doorgroeiende bedrijven. Dat is een ontzettend belangrijke motor van onze economie, die stokt al tien jaar. Dat zijn allemaal signalen dat het onder de motorkap niet goed gaat.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

‘Eénderde van de regels niet werkbaar’

Thijssen luidt de noodklok. Ze wijst op de afnemende stabiliteit van het overheidsbeleid als een van de mogelijke oorzaken. “Er zijn veel regels, maar regels veranderen ook snel. Voor het mkb is éénderde van de regels niet werkbaar”, zegt ze. “Uit een ander representatief onderzoek vlak voor de verkiezingen, blijkt dat 75 procent van de ondernemers de overheid onbetrouwbaar vindt en zich zorgen maken over de stabiliteit van de overheid en het beleid.”

Hoewel we op internationale ranglijsten nog aardig scoren, zijn het volgens Thijssen de onderliggende trends die niet goed zijn. “Ook op een innovatieranglijst: we staan nog steeds zevende, maar we komen van de tweede plaats.” Er moet meer worden geïnvesteerd in onze ondernemers. “Er krimpen meer bedrijven dan er groeien.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf altijd op de hoogte van WNL!

‘Makkelijke oplossingen zijn er niet’

Makkelijke oplossingen zijn er volgens Thijssen niet. “Dus we geven in onze brief aan de Kamer een hele rij dingen die er zouden moeten gebeuren. Een aantal daarvan gaat over de randvoorwaarden die Nederland goed moet hebben. Dat gaat bijvoorbeeld over werkbare regels en niet steeds veranderende regels”, vertelt ze. “En ook een aantal dingen die we aangeven, zou je kunnen samenvatten als: hoe stimuleer je met name de nieuwe economie? Bijvoorbeeld investeren in kennis en innovatie.”

Lees ook:

BBB-leider Caroline van der Plas: ‘Wanhoop bij Nederlandse boeren nog heel groot’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer