Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Verkeersboete gekregen terwijl het niet jouw auto was? Misschien is je kenteken gejat

Matthijs Meulblok

Stel je voor dat je kentekenplaat wordt gestolen, welke gevolgen heeft dat dan voor jou? In Het Misdaadbureau op NPO Radio 1 vertelt autocriminaliteit-expert Gerard van Warmerdam dat jij bijvoorbeeld verkeersboetes in de bus kan krijgen, terwijl jij helemaal niet achter het stuur hebt gezeten.

Criminelen zijn dol op kentekenplaten. Volgens Van Warmerdam kan je er allerlei dingen mee doen. Zo kun je volgens hem de plaat gebruiken om de identiteit van een gestolen auto te verbergen en kun je die zo gebruiken voor allerlei criminele activiteiten. "Een gestolen auto kan op die manier eigenlijk behoorlijk verhuld worden", zegt hij.

Stel dat je buurman precies dezelfde auto heeft als jij. "Als een gestolen auto langs herkenningscamera's gaat die langs de snelwegen staan, dan is het net alsof bijvoorbeeld de buurman ermee rijdt die net zo'n identieke auto heeft. Die criminelen komen daar dan mooi weg mee", vertelt Van Warmerdam.

Luister deze aflevering van Het Misdaadbureau nu terug als podcast! Tekst gaat hieronder verder.

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

28 boetes

Eerder deze week ging dat bijvoorbeeld nog mis met een man uit Gelderland die 28 boetes in de bus kreeg, omdat de daadwerkelijke dader zijn kenteken met een stukje tape had afgeplakt.

Mocht je toch slachtoffer worden van kenteken-fraude, dan moet je volgens Van Warmerdam altijd aangifte doen bij de politie, zodat het geregistreerd staat.

Zo voorkom je kenteken-diefstal

Uiteindelijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Hoe kun je dan het beste voorkomen dat je kentekenplaat wordt gestolen? Onderzoeksjournalist van Het Misdaadbureau Rick Pietersz vertelt dat je zogeheten 'popnagels' kan toevoegen aan je kenteken. "Dat zijn een soort schroeven waardoor je kenteken beter vast komt te zitten. Op het moment dat je ze kenteken proberen te stelen, wordt je kenteken flink beschadigd of buigt het kenteken om. Dan is het niet meer bruikbaar voor fraude."

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als 'Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?', 'Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?' en 'Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?' Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast,via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau