Verkeersboete gekregen terwijl het niet jouw auto was? Misschien is je kenteken gejat
Stel je voor dat je kentekenplaat wordt gestolen, welke gevolgen heeft dat dan voor jou? In Het Misdaadbureau op NPO Radio 1 vertelt autocriminaliteit-expert Gerard van Warmerdam dat jij bijvoorbeeld verkeersboetes in de bus kan krijgen, terwijl jij helemaal niet achter het stuur hebt gezeten.
Criminelen zijn dol op kentekenplaten. Volgens Van Warmerdam kan je er allerlei dingen mee doen. Zo kun je volgens hem de plaat gebruiken om de identiteit van een gestolen auto te verbergen en kun je die zo gebruiken voor allerlei criminele activiteiten. “Een gestolen auto kan op die manier eigenlijk behoorlijk verhuld worden”, zegt hij.
Stel dat je buurman precies dezelfde auto heeft als jij. “Als een gestolen auto langs herkenningscamera’s gaat die langs de snelwegen staan, dan is het net alsof bijvoorbeeld de buurman ermee rijdt die net zo’n identieke auto heeft. Die criminelen komen daar dan mooi weg mee”, vertelt Van Warmerdam.
Luister deze aflevering van Het Misdaadbureau nu terug als podcast! Tekst gaat hieronder verder.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
28 boetes
Eerder deze week ging dat bijvoorbeeld nog mis met een man uit Gelderland die 28 boetes in de bus kreeg, omdat de daadwerkelijke dader zijn kenteken met een stukje tape had afgeplakt.
Mocht je toch slachtoffer worden van kenteken-fraude, dan moet je volgens Van Warmerdam altijd aangifte doen bij de politie, zodat het geregistreerd staat.
Zo voorkom je kenteken-diefstal
Uiteindelijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Hoe kun je dan het beste voorkomen dat je kentekenplaat wordt gestolen? Onderzoeksjournalist van Het Misdaadbureau Rick Pietersz vertelt dat je zogeheten ‘popnagels’ kan toevoegen aan je kenteken. “Dat zijn een soort schroeven waardoor je kenteken beter vast komt te zitten. Op het moment dat je ze kenteken proberen te stelen, wordt je kenteken flink beschadigd of buigt het kenteken om. Dan is het niet meer bruikbaar voor fraude.”
Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.
Scan de QR-code om het nummer op te slaan:
Lees ook:
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meer