Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kost spreidingswet nieuwe formatie de kop? ‘Dat het een doodskus is geloof ik niet’

Politiek Den Haag is extra op scherp gezet nadat de Eerste Kamer de spreidingswet heeft aangenomen. Al denkt politiek verslaggever van het AD Hans van Soest niet dat het ten koste zal gaan van de formatiegesprekken.

Nadat de Eerste Kamer instemde met de spreidingswet liet PVV-leider Geert Wilders direct merken wat hij ervan vond. 'We hebben een probleem'. Daarmee wil hij uitstralen dat hij zekerheid krijgt van de coalitiepartners dat afspraken nageleefd worden, zegt Van Soest in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Spreidingswet

"Een doodskus voor de formatie, dat geloof ik niet", zegt de politiek verslaggever. "Voor Wilders, de VVD en BBB is dit de enige mogelijke coalitie waarin zij iets kunnen", doelt Van Soest op het terugdringen van de migratie. "In andere samenstellingen wordt dat een stuk lastiger. Ik zie echt niet dat ze op dit vuiltje meteen de boel gaan opbreken."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Toch zullen PVV, VVD, BBB en NSC een manier moeten vinden hoe met de spreidingswet om te gaan, want de wet gaat er komen. "Dat gaat nog wel een jaar duren, dus ze hebben nog even om daar iets op te vinden."

Formatieproces

Formateur Ronald Plasterk heeft genoeg werk te verzetten. "Het vertrouwen tussen alle vier de partijen is nog steeds heel broos", zegt Van Soest.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Vanuit de vier partijen krijgt hij te horen dat de onderhandelingen nog niet op rolletjes lopen. "Ook vanuit NSC, de partij van Pieter Omtzigt, is heel afwachtend. Willen we dit nou wel, of niet. Het gaat nog wel even duren deze formatie."

'Lelijk voor Yeşilgöz'

Vandaag komt de ministerraad bijeen. Van Soest denkt dat met "enig leedvermaak door de andere ministers naar Yeşilgöz zal worden gekeken". Dat heeft te maken met de gang van zaken rondom de spreidingswet.

Het vorige kabinet waar Yeşilgöz in zat voerde de spreidingswet in, maar het kabinet waar de VVD-leider ogenschijnlijk in gaat zitten - al is het vanuit een gedoogpositie - deed een oproep aan de Eerste Kamer tegen de spreidingswet te stemmen.

Uiteindelijk was het de Eerste Kamerfractie van de VVD die voor de spreidingswet stemde en voor een meerderheid zorgde. "Uiteindelijk moet Yeşilgöz haar handtekening onder de wet van Eric van der Burg zetten. Het is lelijk voor haar."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau