main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 januari 2024 — 08:15

Kost spreidingswet nieuwe formatie de kop? ‘Dat het een doodskus is geloof ik niet’

Politiek Den Haag is extra op scherp gezet nadat de Eerste Kamer de spreidingswet heeft aangenomen. Al denkt politiek verslaggever van het AD Hans van Soest niet dat het ten koste zal gaan van de formatiegesprekken.

Nadat de Eerste Kamer instemde met de spreidingswet liet PVV-leider Geert Wilders direct merken wat hij ervan vond. ‘We hebben een probleem’. Daarmee wil hij uitstralen dat hij zekerheid krijgt van de coalitiepartners dat afspraken nageleefd worden, zegt Van Soest in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Spreidingswet

“Een doodskus voor de formatie, dat geloof ik niet”, zegt de politiek verslaggever. “Voor Wilders, de VVD en BBB is dit de enige mogelijke coalitie waarin zij iets kunnen”, doelt Van Soest op het terugdringen van de migratie. “In andere samenstellingen wordt dat een stuk lastiger. Ik zie echt niet dat ze op dit vuiltje meteen de boel gaan opbreken.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Toch zullen PVV, VVD, BBB en NSC een manier moeten vinden hoe met de spreidingswet om te gaan, want de wet gaat er komen. “Dat gaat nog wel een jaar duren, dus ze hebben nog even om daar iets op te vinden.”

Formatieproces

Formateur Ronald Plasterk heeft genoeg werk te verzetten. “Het vertrouwen tussen alle vier de partijen is nog steeds heel broos”, zegt Van Soest.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start 

Vanuit de vier partijen krijgt hij te horen dat de onderhandelingen nog niet op rolletjes lopen. “Ook vanuit NSC, de partij van Pieter Omtzigt, is heel afwachtend. Willen we dit nou wel, of niet. Het gaat nog wel even duren deze formatie.”

‘Lelijk voor Yeşilgöz’

Vandaag komt de ministerraad bijeen. Van Soest denkt dat met “enig leedvermaak door de andere ministers naar Yeşilgöz zal worden gekeken”. Dat heeft te maken met de gang van zaken rondom de spreidingswet.

Het vorige kabinet waar Yeşilgöz in zat voerde de spreidingswet in, maar het kabinet waar de VVD-leider ogenschijnlijk in gaat zitten – al is het vanuit een gedoogpositie – deed een oproep aan de Eerste Kamer tegen de spreidingswet te stemmen.

Uiteindelijk was het de Eerste Kamerfractie van de VVD die voor de spreidingswet stemde en voor een meerderheid zorgde. “Uiteindelijk moet Yeşilgöz haar handtekening onder de wet van Eric van der Burg zetten. Het is lelijk voor haar.”

Lees ook:

Formerende partijen hebben ‘een probleem’, zegt Wilders na beslissing VVD-senatoren. Gevolgen voor formatie onduidelijk

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer