Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoe gevoelig is de millennial voor financiële influencers? ‘Ik vind het zo’n flauwekul’

Rick Hartkamp

Financiële influencers, ofwel finfluencers, duiken steeds vaker op in de tijdlijn op allerlei social mediaplatforms. De mensen die van finfluencing hun verdienmodel hebben gemaakt, posten video's waarin ze advies geven hoe je op een snelle en eenvoudige manier financieel onafhankelijk kunt worden. Maar in hoeverre gelooft de millennial in deze manier van geld verdienen?

Gerben Everts, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), legt in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2 uit dat finfluencers een soort influencers zijn die ook een bepaald product of dienst willen verkopen. "Maar dan een financieel product. Dat gaat via Instagram, YouTube en allerlei andere kanalen waar het heel makkelijk is om mensen aan te spreken. Tegenwoordig kan iedereen erbij."

De millennial neemt dit soort video's veelal met een korreltje zout, blijkt uit een rondgang van Stand van Nederland: Generatie Next. "Ik vind het zo'n flauwekul", zegt een voorbijganger. "Er klopt geen reet van. Anders zou iedereen het toch doen?"

"Je moet het doen als het je leuk lijkt, maar het is niets voor mij", zegt een andere passant. Ze gelooft dat mensen inderdaad op deze manier eenvoudig geld kunnen verdienen, maar alleen als je er "heel goed in bent". Een andere voorbijganger noemt het "te makkelijk om op deze manier geld te verdienen". "Ik heb er niet voor gestudeerd, ik heb er geen verstand van. Is het wel echt?"

"Het lijkt heel makkelijk te zijn, maar zo ervaar ik het niet altijd", zegt een andere passant, die zegt dat er wel een kern van waarheid in kan zitten. Ze denkt dat met een bepaalde mindset mensen snel financieel onafhankelijk kunnen worden. "Maar ik ben een ander type persoon."

'Rijkdomscursussen'

De ene finfluencer doet aan dropshipping, de andere verkoopt aandelen. Maar cursussen zijn onder finfluencers ook populair. "Als het doel van een cursus is om heel snel rijk te worden, dan gaat het erom dat je ergens in investeert of andere mensen aan het investeren probeert te krijgen. Ook dat is finfluencen", benadrukt Everts.

Naast dat finfluencers hun tropische werklocatie met groot enthousiasme laten zien, bieden zij dus cursussen aan ter vervanging van het klassieke onderwijs. Alleen is het vaak onduidelijk wat zo'n cursus kost en wat je er precies leert.

De 26-jarige Jesse Picard en de 24-jarige Bobby Ambaum zijn finfluencers en wonen afwisselend in Marbella en Dubai. De vrijheid is de voornaamste reden geweest waarom ze voor deze levensstijl hebben gekozen. "Negen tot vijf is toch vaak een vaste werkplek met vaste tijden. Wij wilden dat niet", zegt Picard. Ze benadrukken dat ze het heft in eigen hand hebben genomen, waarin ze zelf bepalen hoeveel uur je werkt, wanneer en waar. "In die zin ontsnap je uit de setting van het traditionele werk."

Picard en Ambaum verdienen hun geld door online salestrainingen te geven. "Maar soms ook op locatie, aan zowel ZZP'ers en bedrijven. Wij leren mensen communicatietechnieken, psychologie, menselijk gedrag en hoe je mensen kunt overtuigen en welke woorden je daarvoor moet gebruiken. We leren mensen dat via online trainingen, video's, scripts, documentatie en alles erop en eraan. Zo willen we mensen omtoveren tot salesmonsters."

Negatief imago

De cursus, ofwel opleiding die Picard en Ambaum geven, wijkt af van traditionele opleidingen. "Je gaat niet naar een school waar je vier jaar studeert en een diploma krijgt. Wij kunnen mensen een diploma geven, alleen is dat een stukje papier dat geen waarde heeft. Wij bepalen niet zelf wanneer iemand goed genoeg is, dat doet de markt."

Ambaum ziet dat er een negatief imago hangt rondom het woord 'cursus', vandaar dat ze het een opleiding noemen. Daarbij kun je een investering maken, die varieert tussen de 2.000 en de 6.000 euro, afhankelijk van de mate van begeleiding." Na een rondgang van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 95 procent van de millennials aangeeft dat ze geen cursus financiële vrijheid van ruim 3.000 euro zouden volgen. Dat wil zeggen dat vijf procent het dus wel zou overwegen.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Video's 'pure educatie'

De 22-jarige Mees Wijnants is ondernemer en actief op social media, waar hij onder meer reclame maakt voor beleggingsplatforms. Hij ziet zichzelf ook als een finfluencer. Regelmatig plaatst Wijnants een video waarin hij bedrijven promoot, waar hij vervolgens zelf een commissie voor krijgt. Hij benadrukt dat de video's die hij op internet zet geen persoonlijk advies is. "Wat ik zeg, is gewoon algemeen. Het is pure educatie."

Is het realistisch om in een korte tijd steenrijk te worden? Finfluencers denken van wel en delen hun rijkdom graag op social media. Zijn dit legale praktijken en proberen zij echt mensen financieel te helpen? Kijk deze uitzending van Stand van Nederland: Generatie Next zaterdag om 22.00 op NPO 2.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau