Moet de koning straks belasting gaan betalen? De Kamer vindt waarschijnlijk van wel
De Tweede Kamer behandelt vandaag een motie van D66-Kamerlid Joost Sneller. Moet de koning net als alle andere inwoners van Nederland belasting gaan betalen? Nu is dat nog niet het geval. De meningen op straat zijn verdeeld.
Twee derde van de Tweede Kamer wil mogelijk verandering brengen in het feit dat de koninklijke familie geen belasting hoeft te betalen over hun jaarlijkse toelage van netto acht miljoen euro. Het inkomen van de Oranjes drukt behoorlijk op de begroting van het ministerie van Algemene Zaken.
Op straat in Haarlem zijn de meningen verdeeld over het plan van Sneller om de koning te gaan belasten. Een vrouw vraagt zich af "waarom de koning daar een uitzondering op zou moeten zijn"? Een andere man vindt het een "prima zaak. Iedereen is gelijk wat dat betreft."
Deze aflevering van Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start!
Een andere man vindt het overbodig. "Er zijn veel belangrijkere dingen om ons druk over te maken dan of de koning belasting moet betalen of niet." En weer iemand anders lijkt het ook niet nodig. "Het is een instituut. Of je moet het helemaal afschaffen. Maar een beetje lijkt me niet zo verstandig."
Budget moet omhoog bij meer belasting
Er zijn natuurlijk ook beren op de weg, merkt iemand op. "Dan zou het misschien ergens anders in het budget van het koninklijk huis iets omhoog moeten, omdat hij verplichtingen heeft als koninklijke familie om allerlei zaken te organiseren."
Daar sluit historicus Geerten Waling zich bij aan. "De koning en het koningshuis moeten behoorlijk wat uitgaven doen om de functie te kunnen uitoefenen die wij graag van ze willen", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Belasten op eigendom
Rabobank-econoom Nic Vrieselaar merkt op dat we in Nederland steeds meer belasting hebben op inkomsten uit vermogen en niet alleen arbeid. De Oranjes hebben volgens Vrieselaar aardig wat bezittingen in eigendom. "Dat is natuurlijk iets wat in dit geval relevanter kan zijn voor de koninklijke familie."
Demissionair staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen wil eerst het debat afwachten in de Tweede Kamer voor ze verdere uitspraken doet. "We gaan zien of de Kamer Sneller daarin gaat volgen."