Millennials profiteren amper van de woningmarkt: ‘Veel druk op de middenklasse’
Huurprijzen zijn torenhoog en verhuurders gooien massaal hun woningen in de verkoop met als gevolg dat er nog minder huurwoningen zijn. De plannen van demissionair woonminister Hugo de Jonge om de woningmarkt beter te reguleren zullen op korte termijn iets uit kunnen maken, denkt Rabobank-econoom Nic Vrieselaar. Maar "om een beetje een deuk te slaan in het woningtekort, ben je zomaar vijf tot tien jaar verder", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Momenteel is de prijs voor een vierkante meter in de vrije huursector gestegen met 8,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Vrieselaar wijt dat deels aan de gevolgen van de hoge inflatie. "Eigenlijk wordt alles duurder en je ziet dat door de indexering van de huren het ook in de huurprijzen zitten."
De grootste oorzaak van de stijgingen van de huurtarieven is echter het oplopende woningtekort. "Je ziet dat de prijzen van koopwoningen in het algemeen stijgen sinds afgelopen zomer", vertelt Vrieselaar. "Er is een enorme vraag naar huur- en koopwoningen en die is meer dan er aanbod is. Dat zorgt voor nog hogere prijzen."
Deze aflevering van Goedemorgen Nederland gemist? Kijk 'm hier terug op NPO Start!
'Vraag en aanbod werkt niet de goede kant op'
"Het kabinet heeft heel scherp op het netvlies dat het tekort moet worden opgelost", merkt de Rabobank-econoom op. Demissionair staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen vertelt dat haar collega De Jonge veel doet om zo veel mogelijk nieuwe huizen bij te bouwen, zodat het huizentekort zo snel mogelijk kan worden teruggedrongen. Een volgend kabinet moet volgens haar daar ook mee doorgaan. "Dat is niet altijd even eenvoudig. Daar gelden regels rond stikstof, je moet goede plekken vinden."
De vraag naar een geschikte woning neemt toe vanuit de maatschappij. "We zien ook een zekere verdunning in het gezin. Gezinnen worden kleiner en er zijn meer huizen nodig." Volgens haar werkt op dit moment "vraag en aanbod gewoon niet de goede kant op".
Millenials en de middenklasse de klos
Met name jonge starters zijn de klos op de woningmarkt, denkt Vrieselaar. Veel twintigers en dertigers zijn zowel op zoek naar een koop- als huurwoning. Veel beleggers kochten de afgelopen jaren koopwoningen op om deze in de verhuur te gooien. Nu ze dit weer van de hand doen in de verkoop, betekent dat een afname van het aantal beschikbare huurwoningen. "Dat is prettig voor starters die een koopwoning zoeken, maar minder fijn voor mensen die een huurwoning zoeken. Niet iedereen kán kopen, niet iedereen wíl kopen en zij zijn aangewezen op de huurmarkt."
Daar komt bij dat huurders in de vrije sector tal van voordelen mislopen die huurders in de sociale sector of huiseigenaren wel hebben. "Je ziet dat huiseigenaren via de hypotheekrenteaftrek worden gesubsidieerd en huurders in de sociale sector krijgen huursubsidie", vertelt Vrieselaar.
Hij vervolgt: "Voor die mensen die op de vrije sector zijn aangewezen, dat zijn heel veel twintigers en dertigers, is er eigenlijk niks. Zij betalen wel belasting voor de huurtoeslag van de sociale huurders, belasting voor de hypotheekrenteaftrek van huiseigenaren, maar ontvangen zelf niks. Dat is voor hun financiën geen opsteker." Het gevolg is dat de druk op de middenklasse flink wordt opgevoerd.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Veel mensen die bij hun ouders moeten wonen
Naast bijbouwen wil huidig demissionair minister De Jonge de woningmarkt beter reguleren. Dat heeft op korte termijn enig effect, omdat er bijvoorbeeld een maximum komt aan wat een verhuurder mag vragen aan huurders. "Dat is niet automatisch een oplossing voor het andere probleem: dat we een tekort hebben aan huizen", zegt Vrieselaar. Mogelijke consequenties van de maximalisering van de huur is dat je enerzijds betaalbare huurwoningen krijgt, "maar dat die voor een hele grote groep niet bereikbaar is en die mensen alsnog bijvoorbeeld bij hun ouders moeten blijven wonen."
"Om een beetje een deuk te slaan in het woningtekort, ben je zomaar vijf tot tien jaar verder. Als je in de tussentijd die prijzen reguleert, wat heel begrijpelijk is, dan moet je wel accepteren dat het tekort blijft. Misschien wordt het zelfs groter, want als woningen goedkoper worden, willen misschien meer mensen op zichzelf wonen", aldus Vrieselaar.