BBB-leider Caroline van der Plas overwoog politiek te verlaten: ‘Mens achter dat stoere masker’
Leider van de BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas heeft overwogen de politiek te verlaten. Dat is te zien in de documentaire ‘Caroline’, die vandaag is verschenen op Videoland. Journalist van EW Magazine Geerten Waling mocht de documentaire alvast bekijken en vertelt erover in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
“Het is een beetje ‘what you see is what you get’. Voor de camera is Van der Plas hetzelfde als achter de schermen”, zegt Waling over het hoofdpersonage. Toch krijgt de kijker van de documentaire meer te zien van het persoonlijke leven van de BBB-leider. “Het is heel boeiend. Jaïr Ferwerda, die in talkshows een beetje de clown is van Het Binnenhof, heeft dit heel goed gedaan.”
Ferwerda volgde Van der Plas na haar historische zege bij de Provinciale Statenverkiezingen vorig jaar maart, toen BBB in één klap de grootste werd. “Dat was het hoogtepunt van BBB en Caroline, maar ook na de Provinciale Statenverkiezingen is er heel veel gebeurd”, zegt Waling. “Het kabinet is gevallen, maar ook rond de persoon van Van der Plas is van alles gebeurd.”
“Aanvankelijk leek zij ook bij de Tweede Kamerverkiezingen enorm hoge ogen te gooien, maar in de documentaire zie je dat dat toch net wat anders loopt”, gaat de journalist verder. “Als je de documentaire ziet, begrijp je waarom dat is gebeurd. Van der Plas raakte op een gegeven moment de energie kwijt. Ze heeft zelfs overwogen om ermee te stoppen.”
Geen geheimen
De politiek raakte te veel aan het privéleven van de BBB-voorvrouw, denkt Waling. Zo verscheen er vorig jaar een biografie over Van der Plas waarin een hoofdstuk is gewijd aan een vechtscheiding die zij ooit doormaakte.
Toch kent Van der Plas in de documentaire geen geheimen voor de kijker. “Ze laat alles zien. Van de oude hondenbrokken die al een halfjaar onder de bank liggen, tot het moment waarop ze instort omdat ze haar man mist, Jan, die is overleden en van wie zij ontzettend veel heeft gehouden.”
Te zien is hoe Van der Plas in een zaaltje met haar hand voor haar gezicht in gesprek met partijprominenten en Kamerlid Henk Vermeer vertelt over het gemis van haar man. “Weet je, het is wel fijn als je met dit soort dingen iemand hebt”, vertelt Van der Plas, waarna ze begint te huilen en wordt getroost door Vermeer. “Normaalgesproken ga je naar huis, zit Jan op de bank, en dan heb je het erover”, vertelt ze.
‘Ze heeft gedacht: fuck it’
Waling denkt dat Van der Plas zich na de dood van haar laatste man volledig heeft gericht op haar werk. “Haar moeder zegt in de documentaire: ‘Als ik verdriet heb, lees ik een boek, om het weg te stoppen. Caroline gaat heel hard werken.’ Aan de hand daarvan kun je volgens mij de drive van Caroline van der Plas verklaren. Het willen niet voelen van de pijn en het verdriet, daarom werkt zij.”
“Het valt mij op dat Caroline van der Plas wat dat betreft iemand is die weinig meer te verliezen heeft. Ze heeft gedacht ‘fuck it’, om het maar even plat te zeggen. ‘We gaan de politiek in en we staan ergens voor.’ Je ziet dat haar hele omgeving haar daarin steunt. De allerbelangrijkste personen in haar leven zijn haar zonen en was ook haar man. Ze doet het allemaal een beetje voor hem.”
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Waling ziet daarin overeenkomsten met PVV-leider Geert Wilders, over wie hij een hoofdstuk schreef voor zijn biografie. “Ook bij hem zie je dat hij weinig heeft om het meer voor te doen”, zegt de journalist. “Dat is een groot contrast met de carrièrepolitici, zoals Mark Rutte en Dilan Yeşilgöz. Wilders, het langstzittende Kamerlid, heeft nog steeds het gevoel: we gaan de boel veroveren. Daar zit een drive achter die authentiek is en de kiezer meer aanspreekt dan de weloverwogen carrièrepoliticus.”
‘Mens achter masker’
Hoewel Van der Plas ogenschijnlijk onverstoorbaar is, laat ‘Caroline’ ook een ander beeld zien, vertelt Waling. “We kennen Van der Plas als een rotsblok. Ze gaat met humor om met de grappen die over haar uiterlijk worden gemaakt. In de documentaire zie je ook dat ze in de Tweede Kamer wordt uitgelachen om haar gratisbiermotie’. Je ziet dat het haar wel degelijk raakt.”
“Niet zozeer de grappen over haar uiterlijk, daar kan ze wel mee omgaan. Het gaat vooral om bijvoorbeeld de stroom aan valse vragen van journalisten, die proberen haar en Mona Keijzer uit elkaar te drijven, die proberen haar en haar kinderen uit elkaar te drijven, die proberen haar ex man erbij te halen. De documentaire maakt heel inzichtelijk dat ze daar onder lijdt”, zegt Waling. “Je ziet dat er een mens achter dat stoere masker van Caroline zit.”
Lees ook:
Staan de formatiegesprekken op losse schroeven? ‘Positie Yeşilgöz wordt heel interessant’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer