main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 januari 2024 — 09:17

Stemmen senatoren VVD en BBB toch voor spreidingswet? Geert Wilders kijkt gespannen toe

Het is nog allerminst zeker of de spreidingswet wordt tegengehouden door de Eerste Kamer. Er heerst twijfel bij verschillende senatoren van VVD en BBB, partijen die in de Tweede Kamer tegen het wetsvoorstel zijn. “Je merkt dat de senaatfracties mogelijk dissidenten kent”, zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Demissionair staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg (VVD) moet dinsdag alles op alles zetten om de senaat achter de spreidingswet te krijgen. Voor het begin van het debat in de Eerste Kamer, maandag, waren 36 van de 75 senatoren voor en 37 senatoren tegen de wet, die een eerlijke verdeling van asielzoekers over Nederlandse gemeenten als doel heeft. Voor een meerderheid zijn 38 zetels nodig.

Volgende week dinsdag stemt de Eerste Kamer over de wet. Volgens De Winther was er tijdens het debat in de Eerste Kamer gisteren zichtbaar twijfel bij senatoren van BBB en VVD. “Je merkt het ook als je mensen achter de schermen spreekt. Bij VVD en BBB, veronderstelde tegenstanders van de wet, hoor je mensen intern zeggen: we moeten de wet toch aannemen.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

“Dat was het meest zichtbaar bij de VVD. Van die partij was de ene na de andere burgemeester op televisie om te vertellen dat die spreidingswet er echt moet komen”, zegt De Winther. “Die burgemeesters hebben natuurlijk invloed op de senatoren van de VVD.” Vooral senatoren die in het verleden een politiek bestuurlijke functie hebben vervuld, zijn gevoelig voor argumenten van burgemeesters, denkt hij. “Het kan zijn dat een aantal senatoren zich laat overtuigen door die druk.”

Dissidenten

Het lot van de spreidingswet is daarom nog niet bezegeld. “Je merkt dat de senaatfracties van BBB en VVD mogelijk dissidenten kent”, zegt De Winther. “In ieder geval zijn er senatoren die het er heel erg moeilijk mee hebben om de Tweede Kamerfractie te volgen en het wetsvoorstel af te wijzen.”

Eén VVD’er of BBB’er die breekt met het partijstandpunt in de Tweede Kamer, kan genoeg zijn. De Winther: “Bovendien is Martin van Rooijen van 50Plus nog aan het twijfelen. Zijn stem kan doorslaggevend zijn. Maar als er mensen zijn binnen VVD of BBB die toch een andere keuze maken dan de partijlijn veronderstelt, dan doet de stem van Van Rooijen er al niet meer toe.”

Lakmoesproef nieuwe coalitie

De stemming over de spreidingswet in de Eerste Kamer is volgens De Winther een lakmoesproef voor het mogelijke nieuwe kabinet, met PVV, BBB, VVD en NSC. “Geert Wilders is een uitgesproken tegenstander van de wet. De andere fractieleiders die nu praten over deelname aan de coalitie, zijn ook tegen. Maar nu al bestaat de kans dat senatoren niet meegaan met de wens die door de partijleiders in de Tweede Kamer is geuit.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start. 

Volgens De Winther kan het gesteggel over de spreidingswet zomaar een voorbode zijn voor wat komen gaat. “De senaat mag altijd zelfstandig een afweging maken. Maar de mogelijke nieuwe coalitie heeft ambitieuze plannen. Aan het begin van de rit moet je er wel vanuit kunnen gaan dat senatoren gevoelig zijn voor de argumentatie van de partijen die de coalitie vormen.”

PVV-leider Wilders kijkt daarom gespannen toe, denkt De Winther. “Als hij ziet dat er al bij de eerste hordes afvallers zijn, hoe moet dat straks dan?”, vraagt hij zich af. De politiek commentator sluit overigens niet uit dat als de Eerste Kamer de spreidingswet aanneemt, een nieuw kabinet zorgt voor uitstel. “Het nieuwe kabinet kan besluiten: we leggen het nog even op de plank. Daar houdt men zich nu maar aan vast.”

Lees ook: 

VVD-fractievoorzitter in gemeente Westerwolde: ‘Optie dat ik lidmaatschap opzeg als spreidingswet er niet komt’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Marcelo Mooren: jurist, parlementair lobbyist en populisme-expert.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat Peter Schouten heeft opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het hoger beroep van het…

Lees meer

Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende…

Lees meer

KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder…

Lees meer

Slachtoffer (19) steekincident Dordrecht overleden, 3 aanhoudingen

De man die in de nacht van zaterdag op zondag werd neergestoken in Dordrecht, is overleden. Dat meldt de politie zondag. Het gaat om een…

Lees meer

Minderjarig meisje overleden door ongeluk op motorcircuit Lochem

Een minderjarig meisje is overleden door een “noodlottig ongeval” op een motorcrosscircuit aan de Kanaaldijk in het Gelderse Lochem. Dat bevestigt de politie na berichtgeving…

Lees meer

Drugs, wapens en cybercrimehandleidingen: ‘Op Telegram koop je alles wat God verboden heeft’

Van cocaïne tot een pistool en van gehandicaptenparkeerkaarten tot moedersleutels voor fietsen. Via de chatdienst Telegram kun je werkelijk alles op de kop tikken. De…

Lees meer

Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een…

Lees meer

Golftoernooi KLM Open vertraagd door actie Extinction Rebellion

Een actie van Extinction Rebellion (XR) heeft ervoor gezorgd dat de vierde en laatste ronde op het KLM Open in Badhoevedorp vertraging heeft opgelopen. Activisten…

Lees meer