main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 januari 2024 — 09:17

Stemmen senatoren VVD en BBB toch voor spreidingswet? Geert Wilders kijkt gespannen toe

Het is nog allerminst zeker of de spreidingswet wordt tegengehouden door de Eerste Kamer. Er heerst twijfel bij verschillende senatoren van VVD en BBB, partijen die in de Tweede Kamer tegen het wetsvoorstel zijn. “Je merkt dat de senaatfracties mogelijk dissidenten kent”, zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Demissionair staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg (VVD) moet dinsdag alles op alles zetten om de senaat achter de spreidingswet te krijgen. Voor het begin van het debat in de Eerste Kamer, maandag, waren 36 van de 75 senatoren voor en 37 senatoren tegen de wet, die een eerlijke verdeling van asielzoekers over Nederlandse gemeenten als doel heeft. Voor een meerderheid zijn 38 zetels nodig.

Volgende week dinsdag stemt de Eerste Kamer over de wet. Volgens De Winther was er tijdens het debat in de Eerste Kamer gisteren zichtbaar twijfel bij senatoren van BBB en VVD. “Je merkt het ook als je mensen achter de schermen spreekt. Bij VVD en BBB, veronderstelde tegenstanders van de wet, hoor je mensen intern zeggen: we moeten de wet toch aannemen.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

“Dat was het meest zichtbaar bij de VVD. Van die partij was de ene na de andere burgemeester op televisie om te vertellen dat die spreidingswet er echt moet komen”, zegt De Winther. “Die burgemeesters hebben natuurlijk invloed op de senatoren van de VVD.” Vooral senatoren die in het verleden een politiek bestuurlijke functie hebben vervuld, zijn gevoelig voor argumenten van burgemeesters, denkt hij. “Het kan zijn dat een aantal senatoren zich laat overtuigen door die druk.”

Dissidenten

Het lot van de spreidingswet is daarom nog niet bezegeld. “Je merkt dat de senaatfracties van BBB en VVD mogelijk dissidenten kent”, zegt De Winther. “In ieder geval zijn er senatoren die het er heel erg moeilijk mee hebben om de Tweede Kamerfractie te volgen en het wetsvoorstel af te wijzen.”

Eén VVD’er of BBB’er die breekt met het partijstandpunt in de Tweede Kamer, kan genoeg zijn. De Winther: “Bovendien is Martin van Rooijen van 50Plus nog aan het twijfelen. Zijn stem kan doorslaggevend zijn. Maar als er mensen zijn binnen VVD of BBB die toch een andere keuze maken dan de partijlijn veronderstelt, dan doet de stem van Van Rooijen er al niet meer toe.”

Lakmoesproef nieuwe coalitie

De stemming over de spreidingswet in de Eerste Kamer is volgens De Winther een lakmoesproef voor het mogelijke nieuwe kabinet, met PVV, BBB, VVD en NSC. “Geert Wilders is een uitgesproken tegenstander van de wet. De andere fractieleiders die nu praten over deelname aan de coalitie, zijn ook tegen. Maar nu al bestaat de kans dat senatoren niet meegaan met de wens die door de partijleiders in de Tweede Kamer is geuit.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start. 

Volgens De Winther kan het gesteggel over de spreidingswet zomaar een voorbode zijn voor wat komen gaat. “De senaat mag altijd zelfstandig een afweging maken. Maar de mogelijke nieuwe coalitie heeft ambitieuze plannen. Aan het begin van de rit moet je er wel vanuit kunnen gaan dat senatoren gevoelig zijn voor de argumentatie van de partijen die de coalitie vormen.”

PVV-leider Wilders kijkt daarom gespannen toe, denkt De Winther. “Als hij ziet dat er al bij de eerste hordes afvallers zijn, hoe moet dat straks dan?”, vraagt hij zich af. De politiek commentator sluit overigens niet uit dat als de Eerste Kamer de spreidingswet aanneemt, een nieuw kabinet zorgt voor uitstel. “Het nieuwe kabinet kan besluiten: we leggen het nog even op de plank. Daar houdt men zich nu maar aan vast.”

Lees ook: 

VVD-fractievoorzitter in gemeente Westerwolde: ‘Optie dat ik lidmaatschap opzeg als spreidingswet er niet komt’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer