Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Stemmen senatoren VVD en BBB toch voor spreidingswet? Geert Wilders kijkt gespannen toe

Peter Visser

Het is nog allerminst zeker of de spreidingswet wordt tegengehouden door de Eerste Kamer. Er heerst twijfel bij verschillende senatoren van VVD en BBB, partijen die in de Tweede Kamer tegen het wetsvoorstel zijn. "Je merkt dat de senaatfracties mogelijk dissidenten kent", zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Demissionair staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg (VVD) moet dinsdag alles op alles zetten om de senaat achter de spreidingswet te krijgen. Voor het begin van het debat in de Eerste Kamer, maandag, waren 36 van de 75 senatoren voor en 37 senatoren tegen de wet, die een eerlijke verdeling van asielzoekers over Nederlandse gemeenten als doel heeft. Voor een meerderheid zijn 38 zetels nodig.

Volgende week dinsdag stemt de Eerste Kamer over de wet. Volgens De Winther was er tijdens het debat in de Eerste Kamer gisteren zichtbaar twijfel bij senatoren van BBB en VVD. "Je merkt het ook als je mensen achter de schermen spreekt. Bij VVD en BBB, veronderstelde tegenstanders van de wet, hoor je mensen intern zeggen: we moeten de wet toch aannemen."

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

"Dat was het meest zichtbaar bij de VVD. Van die partij was de ene na de andere burgemeester op televisie om te vertellen dat die spreidingswet er echt moet komen", zegt De Winther. "Die burgemeesters hebben natuurlijk invloed op de senatoren van de VVD." Vooral senatoren die in het verleden een politiek bestuurlijke functie hebben vervuld, zijn gevoelig voor argumenten van burgemeesters, denkt hij. "Het kan zijn dat een aantal senatoren zich laat overtuigen door die druk."

Dissidenten

Het lot van de spreidingswet is daarom nog niet bezegeld. "Je merkt dat de senaatfracties van BBB en VVD mogelijk dissidenten kent", zegt De Winther. "In ieder geval zijn er senatoren die het er heel erg moeilijk mee hebben om de Tweede Kamerfractie te volgen en het wetsvoorstel af te wijzen."

Eén VVD'er of BBB'er die breekt met het partijstandpunt in de Tweede Kamer, kan genoeg zijn. De Winther: "Bovendien is Martin van Rooijen van 50Plus nog aan het twijfelen. Zijn stem kan doorslaggevend zijn. Maar als er mensen zijn binnen VVD of BBB die toch een andere keuze maken dan de partijlijn veronderstelt, dan doet de stem van Van Rooijen er al niet meer toe."

Lakmoesproef nieuwe coalitie

De stemming over de spreidingswet in de Eerste Kamer is volgens De Winther een lakmoesproef voor het mogelijke nieuwe kabinet, met PVV, BBB, VVD en NSC. "Geert Wilders is een uitgesproken tegenstander van de wet. De andere fractieleiders die nu praten over deelname aan de coalitie, zijn ook tegen. Maar nu al bestaat de kans dat senatoren niet meegaan met de wens die door de partijleiders in de Tweede Kamer is geuit."

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start.

Volgens De Winther kan het gesteggel over de spreidingswet zomaar een voorbode zijn voor wat komen gaat. "De senaat mag altijd zelfstandig een afweging maken. Maar de mogelijke nieuwe coalitie heeft ambitieuze plannen. Aan het begin van de rit moet je er wel vanuit kunnen gaan dat senatoren gevoelig zijn voor de argumentatie van de partijen die de coalitie vormen."

PVV-leider Wilders kijkt daarom gespannen toe, denkt De Winther. "Als hij ziet dat er al bij de eerste hordes afvallers zijn, hoe moet dat straks dan?", vraagt hij zich af. De politiek commentator sluit overigens niet uit dat als de Eerste Kamer de spreidingswet aanneemt, een nieuw kabinet zorgt voor uitstel. "Het nieuwe kabinet kan besluiten: we leggen het nog even op de plank. Daar houdt men zich nu maar aan vast."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau