Stemmen senatoren VVD en BBB toch voor spreidingswet? Geert Wilders kijkt gespannen toe
Het is nog allerminst zeker of de spreidingswet wordt tegengehouden door de Eerste Kamer. Er heerst twijfel bij verschillende senatoren van VVD en BBB, partijen die in de Tweede Kamer tegen het wetsvoorstel zijn. “Je merkt dat de senaatfracties mogelijk dissidenten kent”, zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Demissionair staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg (VVD) moet dinsdag alles op alles zetten om de senaat achter de spreidingswet te krijgen. Voor het begin van het debat in de Eerste Kamer, maandag, waren 36 van de 75 senatoren voor en 37 senatoren tegen de wet, die een eerlijke verdeling van asielzoekers over Nederlandse gemeenten als doel heeft. Voor een meerderheid zijn 38 zetels nodig.
Volgende week dinsdag stemt de Eerste Kamer over de wet. Volgens De Winther was er tijdens het debat in de Eerste Kamer gisteren zichtbaar twijfel bij senatoren van BBB en VVD. “Je merkt het ook als je mensen achter de schermen spreekt. Bij VVD en BBB, veronderstelde tegenstanders van de wet, hoor je mensen intern zeggen: we moeten de wet toch aannemen.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!
“Dat was het meest zichtbaar bij de VVD. Van die partij was de ene na de andere burgemeester op televisie om te vertellen dat die spreidingswet er echt moet komen”, zegt De Winther. “Die burgemeesters hebben natuurlijk invloed op de senatoren van de VVD.” Vooral senatoren die in het verleden een politiek bestuurlijke functie hebben vervuld, zijn gevoelig voor argumenten van burgemeesters, denkt hij. “Het kan zijn dat een aantal senatoren zich laat overtuigen door die druk.”
Dissidenten
Het lot van de spreidingswet is daarom nog niet bezegeld. “Je merkt dat de senaatfracties van BBB en VVD mogelijk dissidenten kent”, zegt De Winther. “In ieder geval zijn er senatoren die het er heel erg moeilijk mee hebben om de Tweede Kamerfractie te volgen en het wetsvoorstel af te wijzen.”
Eén VVD’er of BBB’er die breekt met het partijstandpunt in de Tweede Kamer, kan genoeg zijn. De Winther: “Bovendien is Martin van Rooijen van 50Plus nog aan het twijfelen. Zijn stem kan doorslaggevend zijn. Maar als er mensen zijn binnen VVD of BBB die toch een andere keuze maken dan de partijlijn veronderstelt, dan doet de stem van Van Rooijen er al niet meer toe.”
Lakmoesproef nieuwe coalitie
De stemming over de spreidingswet in de Eerste Kamer is volgens De Winther een lakmoesproef voor het mogelijke nieuwe kabinet, met PVV, BBB, VVD en NSC. “Geert Wilders is een uitgesproken tegenstander van de wet. De andere fractieleiders die nu praten over deelname aan de coalitie, zijn ook tegen. Maar nu al bestaat de kans dat senatoren niet meegaan met de wens die door de partijleiders in de Tweede Kamer is geuit.”
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start.
Volgens De Winther kan het gesteggel over de spreidingswet zomaar een voorbode zijn voor wat komen gaat. “De senaat mag altijd zelfstandig een afweging maken. Maar de mogelijke nieuwe coalitie heeft ambitieuze plannen. Aan het begin van de rit moet je er wel vanuit kunnen gaan dat senatoren gevoelig zijn voor de argumentatie van de partijen die de coalitie vormen.”
PVV-leider Wilders kijkt daarom gespannen toe, denkt De Winther. “Als hij ziet dat er al bij de eerste hordes afvallers zijn, hoe moet dat straks dan?”, vraagt hij zich af. De politiek commentator sluit overigens niet uit dat als de Eerste Kamer de spreidingswet aanneemt, een nieuw kabinet zorgt voor uitstel. “Het nieuwe kabinet kan besluiten: we leggen het nog even op de plank. Daar houdt men zich nu maar aan vast.”
Lees ook:
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag
Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:
- Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
- Oud-topambtenaar Mark Frequin;
- En politiek duider Hans van Soest.
Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.
De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meerVolgens VVD-Kamerlid Erik van der Burg rust er geen taboe op het inzetten van Nederlandse militairen in het geval er een vredesmacht komt in Oekraïne….
Lees meer